27 Май 2005

Да посрещаме изгрева

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Често срещана и доста вярна фраза: “Раждащата е с единия крак в гроба.” Наистина бременността и раждането са свързани с дълбоки и дори екстремни промени в организма на жената, откъдето може да надвисне заплаха над младия живот. Всяко заболяване внася известна “размирица” в постоянния вътрешен състав на организма, та, общо взето, дойде ли се до срещата с бялата престилка не върви да кажем, че отиваме на сладкарница. На нас – “белите престилки”, е дарена радостта, която е непозната на хората с други професии. Само нас огрява щастието да знаем, че сме върнали изгрева и залеза на някого, който е бил на път да изгуби живота си.

Спокойно нощно дежурство. В закътано стайче изпушваме по една цигара, нарушавайки разпоредбите. Идва да престъпи закона и санитарката от “Интензивен сектор”. Здрава, ячка жена с ясна мисъл и твърда походка. Уморено, но доволно се тръшва на стола. “Ей сега като падна в клозета един болен от кардиологичното отделение... Ние с колежката чухме шума и веднага изтичахме натам. Човекът не дишаше и сърцето беше спряло, ама лекарите са ни казвали: “Вие сте длъжни да реанимирате. Нищо, че сте санитарки!” Ударих го с юмрук в гърдите и продължих масажа на сърцето с двете ръце, както са ме учили докторите, а колежката задиша вместо него. Дойдоха лекари, сестри… Та сега нашия любимец си лежи, жив е!”
Енергична реанимационно-анестезиологична акушерка: “Сега, когато съм на 55 години, неистово ми се иска тежка, напрегната работа. Най-хубавото на света е да върнеш живота и здравето някому. Може и дума да не ми каже. Само да видя отново жизнения лъч, струящ от мъртвите преди очи. Нищо друго не ми трябва.” Гледам акушерката, посрещнала безпроблемно хиляди животи и възкресила стотици там, където вече почти не е имало надежда. Мълча. Споделянето на тази радост става само с мълчание...

Сменям колежката си по-рано, но излиза, че никак не съм подранила. Запознава ме с тежък случай – китайка, бременна в петия месец, със сериозно бъбречно заболяване. Докато приема дежурството, ни трябва един час. Трудна работа, а чужденката знае само думите “Добре” и “Благодаря”. Температура й е 39 ºС, пулсът едва се долавя, кръвното спада, не се отделя урина... В отговор на нашата молба за помощ веднага долита лекар от интензивния сектор. Властно се разпорежда: “Допамин на перфузор, контролна кардиограма и всички жизнени функции. И да знаете, че сърцето може да излезе от ритъм, защото болната ще уринира, но ще изгуби калий. Видите ли предсърдно мъждене, трептене на монитора, пак ще ми се обадите, за да възстановим калиевия дефицит и така да я вкарам в синусов ритъм.”
Поглеждам консултанта с ням укор. Мислех, че незабавно ще преведе тежкоболната жена в неговия сектор, защото водещо е вътрешното заболяване, а той? Разбира ме без думи. Тихо реди, докато пише в “История на заболяването”: “За нощта жената остава в гинекологията. Има много тежки инфаркти, няма кого да преместя, за да я взема в интензивното.”
Тръгвам да изпълнявам назначенията му, но страхът пърха под лъжичката ми. Няма как да не опазя живота на китайката, чието име не мога да запомня, и на китайчето, което чака на тъмно в утробата й, за да види слънцето, да усети вятъра. Ясно долавям пламъка на живота, който допреди малко тлееше, без да ме впечатлява. С чувство, за което няма дума, приготвям ампулите, назначени от лекаря. На него дължа живота си, който щях да изгубя преди година. Не съм чувала нищо по-вълнуващо от изреченото от този лекар: “Дадох ти отново живота. Сега ти на свой ред подари същото.”
Невероятен труд. Според състоянието на пациентката променяне на лекарства и дози през 15 минути. И твърда вяра без нито секунда съмнение. Тичането ми около болничното легло е чудо – щом е станало веднъж, ще стане още толкова пъти, колкото поискаме.
Предавам дежурството. Жизнените показатели на бременната са в норма. Жената ме изпровожда с една от двете думи, които мога да разбера: “Благодаря!” На лекаря, издиктувал в строг научен стил мелодията на оцеляването, не казва дори и това. Няма време. Лекарят прелита в стаята й за секунда, отчита всичко и тича отново към инфарктите.
След две седмици колегите от интензивния сектор търсят гинеколог, за да види как е китайчето в утробата на майката, която се лекува вече при тях – най-добрите за нейното страдание. Научавам, че бебето расте удивително добре.
Никога повече не срещам жълтокожата бременна. Не съм зърнала и отрочето й, което вардихме с триста зора, но чух от колегите, че е момченце. В душата ми е радостта от върнатите два живота, дошли от другия край на света и отишли пак там, за да посрещаме заедно слънцето в съвсем различни часове на денонощието.

Има хора, които носят живота и здравето в себе си, за да ги подаряват на всеки – млад или стар, добър или лош, българин, ром, евреин, китаец… по всяко време на денонощието, в делник и в празник, във всеки час, във всяка минута. От професора до най-неукия санитар усърдно канят болния, страдащия на най-хубавия купон – живота.

Още в Споделено

Супер е да си бременна през...септември

Жълто, златно и червено са цветовете на есента. Те повдигат настроението и ви зареждат с настроение. През септември вече не е толкова горещо, но все… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo