27 Авг 2004

Добре дошло при нас

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

По обяд в неонатологията на СБАЛАГ “Майчин дом” – София е тихо. Когато влезе в зала, пълна с бебета, човек очаква поне едно от тях да недоволства или да изпробва гласа си на бъдещ оперен певец или певица.
Но не… всички спят сладко, покрити с шарени одеяла, и не се интересуват от околния свят. Причината за тази тишина е ясна – само преди час те са били преоблечени и нахранени. Сега е време за следобеден сън. 80 новородени са потънали в страната на сънищата.
“В отделението сме създали строг дневен режим
Денят започва в 6 ч. сутринта с къпане и преобличане”, разказва д-р Боряна Слънчева, завеждащ неонатологичната клиника. Бебетата са накипрени с пелени за еднократна употреба и ританки. Преди години акушерките повивали малките. Сега това е абсолютно недопустимо. Според специалистите ританките позволяват на децата да се движат свободно и да заемат любимата си поза – на жабка.
Час по-късно – към 7, е времето за хранене. Лекарите са поддръжници на кърменето. Болницата работи по програмата на УНИЦЕФ “Болници – приятели на бебето”, чрез която се стимулира храненето с майчина кърма. Веднага след като майката се настани с бебето в отделението, акушерките трябва да й обяснят как да се подготви за кърмене. Детето се поставя на гърдата около 4-ия час след раждането. Често майката все още няма кърма, но сученето стимулира лактацията. Коластрата, която се отделя, обикновено е напълно достатъчна за малкото човече. “Препоръчваме свободен режим на хранене. В момента, в който бебето се разплаче, майката да го постави на гърдата. Първите няколко дни това става често, докато бебето само не регулира режима си. На 4-ия ден вече детето иска да яде през 3 часа”, обяснява лекарката. Доносените здрави бебета се настаняват в близост до майките, които имат възможност да ги гледат и да се грижат за тях още от раждането. Често родилката се страхува, да не би детето да е гладно. Това е една от причините да се прибягва до заместителя на майчината кърма и жената да се откаже от кърменето. Повечето от майките не знаят, че могат да кърмят и от двете гърди. Препоръчва се да се ограничи разумно приемът на други течности и вода.
Всеки ден в “Майчин дом” новоизлюпените майки могат да гледат филмчета за кърменето. В продължение на час лекари изнасят лекции и са на разположение за всякакви въпроси. Те обясняват как се къпе, преоблича и масажира бебето, какви ваксини се правят и защо. Най-често майките се интересуват от какво се нуждаят вкъщи, с какви дрехи и тоалетни принадлежности трябва да се снабдят, кога да извеждат бебето навън, трябва ли да му сложат шапка или не, могат ли да оставят прозореца отворен през нощта…
В отделен сектор на неонатологията сладко спят и недоносените
“В момента имаме 8 деца с тегло под 1500 г, но сме оптимисти и вярваме, че след 3–4 месеца ще ги изпишем”, казва д-р Слънчева. За съжаление апаратурата не достига. Необходими са повече монитори и апарати за дишане. Жизнените показатели на мъничетата трябва да се следят непрекъснато.
Преди 4 години в отделението постъпва малката Мария с тегло едва 600 г. Недоносена, едва дишаща… Шансовете й за живот не са големи. Бащата е отчаян и не вярва, че детето ще се оправи. Но лекарите и майката не се предават и няколко месеца по-късно Мария вече е вкъщи. Тя е най-малкото бебе, спасено в “Майчин дом”.
“Всеки ден пускаме на свиждане и майките, и бащите на недоносените деца. Често жените изпитват чувство на вина, че са дали живот на толкова малко бебе. Много важно е мъжете да се запознаят с детето и да подпомогнат партньорките си в този труден момент”, обяснява д-р Слънчева. Тя разказва как бащата на недоносената Ивана припаднал пред кувьоза й. Той не повярвал, че така желаното и бленувано бебе се е родило толкова малко. Ивана сега е на 8 години и се радва на грижите на татко си, който сигурно още не е забравил злополучната първа среща.
Понякога и майките се стряскат при първия контакт с бебето. Веднага след раждането малкото човече се поставя на гърдите им. Често жените се притесняват от различните родилни травми, които тяхното отроче получава през дългия път към светлината. Случва се то да има подкожен кръвоизлив на частта, която първа е излязла навън – обикновено главата. Без специално лечение отокът изчезва за около 20 дни.
По-сериозен проблем може да е пукването на ключицата. Подобна родилна травма се среща, когато бебето е голямо или се е завъртяло в процеса на раждане. В такива случаи лекарският съвет е майката да облича първо болната, след това здравата ръка. Педиатрите оглеждат детето за подобни травми, щом се появи на бял свят. В България още в първата
минута след раждането докторите правят т. нар. Апгар-тест
Това е изследване за общото състояние на мъничето. То включва оценка на цвета на кожата, дишането, сърдечната дейност, рефлексите и тонуса. За всеки показател се дават от 0 до 2 точки. Идеалният вариант е бебето да събере 10 точки. Но това е почти невъзможно, казва д-р Слънчева. Според нея доносеното здраво дете получава 8–9 точки. Ако тестът покаже под 7 точки, това означава, че детето страда.

Първата “диплома” – Апгар-тест

Дишане
Когато бебето диша нормално, лекарят поставя 2 точки. А при накъсано, затруднено дишане се дава 1 точка.

Цвят на кожата
Много бледите деца получават 0 точки по този показател. Тези, които се раждат бледосини, имат 1, а с нормален цвят – 2 точки.

Сърдечна дейност
За нормална сърдечна дейност се приемат между 100 и 160 удара в минута. За нея бебето грабва 2 точки. Ако е под 100 или над 160, оценката е 1 точка.

Тонус
Когато бебето е без тонус, то няма да получи нито една точка, за слаб тонус ще вземе 1 точка, а за нормален – 2.

Рефлекси
Лекарите изследват три вида рефлекси – сукателен (ако се докосне бузата на бебето в близост до устата, то започва да търси да суче), хватателен (то трябва да сграбчи пръста на лекаря) и защитен (когато е стреснато, малкото човече рязко разтваря ръце и после ги прибира към тялото). В случай че бебето има и трите рефлекса, се оценява с 2 точки, ако липсват – 0, а ако няма един от тях – 1.

“Този тест е много субективен, затова след раждането се взема и кръв за изследване. Проследява се киселинността й и ако е в норма, бебето не е страдало”, обяснява д-р Слънчева. Детето, родено по нормален път, се адаптира към околната среда за около два часа. Това е и периодът, в който то остава в родилната зала, и едва след това се отвежда в неонатологията. Малчуганите, родени чрез цезарово сечение, се приспособяват по-трудно. “Бъдещите майки не бива да се страхуват. Раждането е нормален процес, който е облекчен изключително много с епидуралната анестезия. Ако жената редовно посещава лекаря, прави всички необходими изследвания и спазва препоръките му, в Големия ден няма да има почти никакви проблеми и притеснения”, твърди д-р Слънчева.

Още в Традиции и обичаи

Имената на господството

В съзнанието на българина съществува имагинерен триъгълник – пари–слава–господство, чийто първомодел може да се потърси в историята на евреите. Преводът на някои от най-разпространените в… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream