29 Май 2006

Древно, но и модно - Раждане във вода

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Повече от 90% от бременните в Германия раждат в болница. Успокоителна за бъдещите родители е сигурността, че когато бебето идва на бял свят, помощ ще оказват висококвалифицирани медицински специалисти и съвременна техника.
Днес болничната среда далеч не е така “студена”, както преди години. В клиниките се наблюдава стремеж да се придаде на родилните зали уют, да се създаде домашна и по-приятна атмосфера. Вече се предлагат и вани за раждане във вода. Докато през 1997 г. в Германия по този метод са се извършвали едва 4.3% от всички раждания, днес във водна среда раждат около 10% от бъдещите майки, като интересът към тази услуга расте.

Назад към праотците?
От древността до днес египтяните практикуват раждане във вода. На крайбрежната ивица на Нова Зеландия могат да се видят големи камъни, които образуват специални корита за раждане. Тези корита са защитени от вълните и непрекъснато се пълнят с прясна вода. В Полинезия от години лагуните на кораловите рифове се използват за раждане. На Амазонка или Хаваите... бъдещите майки също раждат във вода. Този метод отстъпва мястото си с навлизането на високите технологии в акушерството. След години обаче бременните отново се обръщат към природните и алтернативните методи. Днес раждането във вода е широко разпространено особено в Швейцария, Англия, Австрия и Германия.

Плюсовете
Клинични наблюдения и проучвания показват, че раждането във вода е абсолютно безвредно за майката и за плода. Водата облекчава болките, действа отпускащо. Обгърната отвсякъде от топлината и носена от водата, раждащата релаксира между контракциите. Процесът протича по-бързо, ако се използват и средства за обезболяване, но в този случай нужното количество е по-малко. Под влияние на топлата вода тъканите стават по-меки и еластични, а разкъсванията на меките родилни пътища са по-редки. Във водата жената усеща само 10% от теглото си, чувства се много лека и подвижна, лесно може да сменя позата си и да си почива между контракциите. Топлата вода (между 34–36 °С) напълно отпуска тялото. В тази среда дяволският кръг страх–болка–напрежение изчезва.

Задължителни условия
Има някои задължителни изисквания за раждането във вода, чрез които трябва да се осигури максимална защита на майката и на плода.

 • Подът в родилната зала не бива да е хлъзгав.
 • Ваната да е разположена така, че до нея отвсякъде да има достъп.
 • Водата да е чиста, без каквито и да са миещи средства.
 • В залата да има и родилно легло, ако се наложи бързо да се премине към раждане на “суша”.
 • Осветлението да е достатъчно силно.
 • Проследяването на детските сърдечни тонове и на маточните контракции да става със специален кардиотокограф с водни трансдюсери.
  Ваните за раждане във вода са стандартни, големи, с дръжки и място за опора на краката. По-рядко се среща специалната по-голяма вана, която дава възможност и партньорът да е в нея.
  Обикновено водата във ваната трябва да стига до пъпа на раждащата, която е в полуседнало положение. Желателно е преди влизането във ваната на бъдещата майка да се направи очистителна клизма.
  Акушерката стои извън ваната и само при преглед или при водене на раждането е с ръце (задължително с поставени на тях дълги стерилни ръкавици) във ваната.
  Ако се налага перидурална анестезия, се използва специална форма (перидуралният катетър се поставя преди влизане във водата и се покрива със специално водоизолиращо фолио). Някои специалисти смятат този вид анестезия за противопоказана при раждането във вода.

  Детайли от процеса
  Детската главичка се ражда под водата и остава в тази среда, докато най-много след 60 секунди се роди и телцето. След това новороденото се изважда и се поставя на корема и гърдите на майката. Едва тогава то прави първото си вдишване. Бебето веднага се покрива с топла хавлиена кърпа и отгоре се полива с вода от ваната, за да се предотврати охлаждането му. Следват прерязването на пъпната връв и първите върховни минути на майката и детето заедно.
  Отделянето на плацентата става или във водата, или ако до 10 минути тя не се отдели, водата от ваната се източва и жената, подкрепена от двете й страни (поради опасност от колапс), се превежда на обикновено родилно легло за плацентарния период и за оглед за разкъсвания. При желание за кърмене новороденото се слага на гърдата на родилката за първото кърмене.

  Може ли бебето да се удави?
  Такава възможност е изключена. Новородените имат т.нар. рефлекс на гмуркане, който е развит до 4-ия месец след раждането. Нервни рецептори, разположени по кожата на лицето, реагират при допир с вода с моментално затваряне на епиглотиса (частта, която затваря входа на гръкляна), чрез което се спира достъпът на вода до белите дробове. Едва след изваждането на главичката на повърхността и при съприкосновението й с хладния въздух се извършва и първото истинско вдишване. Освен това още преди раждането белите дробове на плода са пълни с течност, която е много важна за разтварянето на алвеолите. Когато тази течност се резорбира, белите дробове се изпълват с въздух.
  При особени обстоятелства рефлексът на гмуркане може да отслабне и затова има състояния и случаи, противопоказани за раждане във вода или налагащи започналото във вода раждане да приключи на “сухо”. Такива състояния например са плацентарна инсуфициенция (недостатъчност), преждевременно раждане, патология в детските сърдечни тонове, зелени околоплодни води, многоплодна бременност, седалищно предлежание, несъответствие между размерите на майчиния таз и големината на плода, болести на майката – HIV, хепатит, генитален херпес и др.

  Рискове за плода
  Сериозен риск за бебето са инфекциите. Основно задължително правило е ваната да е идеално чиста и дезинфектирана. Редовно и периодично трябва да се прави и микробиологично изследване на системата. Друг проблем за новороденото е адаптацията към външната среда, значително по-затруднена при децата, родени под вода.
  Опасност от хипертермия има само ако не се спазва препоръчваната температура на водата.

  “За” и “Против”
  Има противоречиви становища за раждането във вода. Проф. Дашнер от Института по хигиена във Фрaйбург казва: ”Милиони години са били нужни на човечеството да се приспособи към живота на сушата. Ако природата е искала раждането да става във вода, плодът щеше да се ражда с околоплодния мехур.”
  Подобно е и мнението на проф. д-р В. Кюнцел, директор на Университетската клиника по АГ в Гийсен. Според него раждането под вода е опасно за плода, а методът е просто мода в акушерството.
  Поради големите разногласия по въпроса – от пълно отричане до пълно възхваляване, Немското дружество по акушерство и гинекология съвместно с Дружеството по перинатална медицина излезе със становище по въпроса за раждането във вода. Постигнат е консенсус, че според клиничния опит опасностите за плода и за майката при раждането във вода са минимални, но не са напълно изключени. Дали раждащата е готова да поеме макар и минимален риск за своето дете? Тя трябва да вземе решението след подробно достъпно обяснение от лекаря и постигане на т.нар. информирано съгласие.
  Научната общност предвижда проучване за доказване на пълната безопасност на раждането във вода. За целта обаче е необходимо да се проследят 4000–5000 такива случая. Бъдещето най-добре ще покаже доколко е оправдан ренесансът на метода...

 

Още в Възстановяване след раждане

Възстановяване след раждане

Подготвена сте, разбира се, че често при раждането се налага лекарят да използва скалпел. Това е наложително най-вече в две ситуации – при секцио и… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo