02 Авг 2006

Другите българи - Да родиш в Чикаго

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Не мога да кажа, че се вълнувах по-малко, въпреки че бях бременна за втори път. Напротив – страхът, очакванията, притесненията бяха още по-силни.
Казвам се Ваня Митева и от година живея в Чикаго – САЩ. Като цяло бременността ми протече съвсем нормално. Още при първия преглед в женската консултация ми дадоха малка книжка, в която имаше информация, свързана с периодите на бременността. Всеки месец посещавах лекарката си (по националност рускиня), която следеше както моето състояние, така и състоянието на плода. Правеха ми нeобходимите изследвания на кръв, урина и пр.
Още в 5-ия месец ми казаха със сигурност пола на бебето. Чаках момче! При предишната бременност, при която бях в България, два пъти лекарите твърдяха, че виждат момче, а накрая родих момиче. От началото до края ми направиха и 6 прегледа с ехографски апарат, като всеки път ми даваха снимката на плода за спомен, а и можех да проследявам колко е пораснало бебчето.
В Чикаго имаш право да родиш във всяка болница. Ако обаче държиш лекарят, който те е наблюдавал през бременността, да ти помогне и при раждането, трябва да постъпиш в здравното заведение, в което работи той. Към края на 6-ия месец трябва да изпратиш писмо до болницата, в която смяташ да родиш. Естествено, където и да отидеш, първият въпрос е: “Имате ли застраховка?" Със семейството ми бяхме дошли в Чикаго едва преди година и не бяхме добре финансово обезпечени. Ето защо ползвах безплатна застраховка за бременни и деца с нисък доход. За майката тази застраховка важи от началото на бременността до втория месец след като роди. За децата е валидна до навършването на 16-годишна възраст. Всички прегледи, изследвания, лекарства, както и раждането се покриват напълно от застраховката – с две думи, за мен бяха безплатни.
Терминът ми беше определен за края на ноември, но аз се бях настроила да родя по-рано. Така една вечер в началото на месеца получих контракции. Не бях много сигурна и реших да изчакам. Болките се засилваха. Звъннах на лекарката и тя ми каза да тръгваме. Със съпруга ми отидохме до болницата. Пътувахме 25–30 мин. Дойде първото препятствие – къде е входът? Обиколихме 3 пъти, докато го открием. Още там ме попитаха кой лекар ще ми помага за раждането и чак след като провериха дали има обаждане от моята гинеколожка, ме приеха.
Дойде една акушерка, настани ме в нещо като инвалидна количка и потеглихме за родилното отделение. Заведе ни със съпруга ми в една стая и започна да ми прави различни процедури. Измери кръвното ми налягане, постави апарат, за да чуе сърдечните тонове на бебето. Един уред постоянно отчиташе честотата и продължителността на контракциите. Понеже не бяха много силни, трябваше да се изчака. Междувременно ми дадоха куп документи, които да подпиша. Леглото, на което лежах, беше с всякакви удобства – от едната страна имаше копчета за телевизора, копчета за регулиране на осветлението в стаята, можеше да се вдига нагоре или да се спуска надолу. Имаше звънец, свързан с акушерките в случай на нужда.
Докато аз се наслаждавах на удобствата на леглото, съпругът ми следеше апарата, който показваше честотата на контракциите. Оказа се, че вместо да зачестят, те намаляваха. Май че тревогата беше фалшива... През цялото време лекарката следеше състоянието ми – акушерката я осведомяваше по телефона. Върнахме се вкъщи. Четири дни по-късно всичко се повтори – добре че вече бяхме ходили веднъж до болницата и не загубихме толкова време за ориентиране. Бебето се роди 5 мин след влизането ни в родилната зала, нормално, без упойка. Момче! Кръстихме го Александър.
Това, което ми направи впечатление, е, че тук, за разлика от България, не правят клизма на раждащите. Дадоха ми бебчо веднага и ме накараха да се опитам да го кърмя. След това го заведоха да го изкъпят, претеглят, измерят и да му вземат отпечатъци от крачетата. През цялото време съпругът ми беше до мен, което смятам, че е много важно за всяка майка. Това дава сили и помага да се чувстваш по-сигурна и по-спокойна.
След раждането ме преместиха в една стая, като ме попитаха да доведат ли бебето при мен, или да го оставят при акушерките, за да си почина. Предпочетох да остане за малко при тях, за да се възстановя. В стаята ми донесоха меню, в което трябваше да отбележа какво ще поръчам за ядене през следващите два дни.
След това дойде служителка от администрацията на болницата, за да запише точното име на бебето. По-късно ми донесе акта за раждане, в който бяха вписани имената на детето, кога и къде е родено, както и снимка на отпечатъците от крачетата му.
Когато се почувствах по-добре, помолих да ми донесат бебока. Докараха го в количка, която представляваше нещо като шкафче на колела отгоре с прозрачно легълце. Акушерката отвори шкафчето и каза, че всичко, което е вътре, са подаръци за бебето. Имаше чанта за бебешкия багаж, кутия със заместител на майчина кърма, пакет пелени за еднократна употреба, списания за бебета, термометър, бебешка козметика и др. Бебето вече беше при мен и след около час съпругът ми доведе по-голямата ни дъщеря и баба й.
През целия ми кратък престой в болницата бях обградена от грижите и вниманието на персонала за което съм много благодарна. Всички бяха изключително мили и приветливи.
Докато бях там, на няколко пъти си спомнях първото си раждане в България. Не е нужно да споменавам, че нямаше нищо общо с това, което преживях в Чикаго. Може би ще кажете, че всичко е свързано с пари, но колко ли струва усмивката на някой от обслужващия персонал? Нищо. А именно това топли и те кара де се чувстваш добре в този незабравим момент от живота.
Искрено се надявам и майките, които раждат в България, по-скоро да получат полагащите им се удобства, грижи и внимание.

Още в Мнението на специалиста

Времето лекува

Раждането на дъщеря ми протече много тежко. Сега тя има т.нар. “крива шия” и формата на главата й е неправилна. Ще се оправи ли? Колкото… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo