26 Май 2011

Дули и в България!

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

За първи път в България се проведе обучение за дули. Тази професия съществува вече от 20 години в западните страни, но тепърва си пробива път на българска почва. Дулата е жена, добила специални познания за раждането, която оказва емоционална и физическа подкрепа на бъдещата майка по време на целия родилен процес – от първите контракции до първите уроци по кърмене. Думата „дула” идва от старогръцки и означава „прислужница на жената”.
В първия уъркшоп за дули участват 30 жени от няколко български града (София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пазарджик). Не е задължително те да са с професионално образование, но все пак половината от участничките в обучението са
акушерки от родилни домове в страната
Те се учат как да създадат на раждащата жена емоционален комфорт, как да й предоставят най-точна информация за възможните медицински процедури, усвояват различни немедикаментозни техники за обезболяване и за прогресиране на раждането. Четиридневният семинар е само стъпка от целия цикъл на обучение, след приключването на който участниците ще получат сертификат от най-утвърдената организация за дули в света – DONA International. Специално за семинара в България пристигна американката Дебра Паскали–Бонаро – сертифициран инструктор на DONA International и активен пропагандатор на професията дула по света. „Гарантирам ви, че няма жена, която да е родила с подкрепата на дула и после да е съжалявала за това”, категорична е Дебра. Вече има и данни от проучвания, които сочат, че присъствието на дула
съкращава родилния процес
с 25% (средно с 98 мин)

и намалява с 57% нуждата от прилагане на форцепс или вакуум-екстрактор. Също така почти с 40% ограничава практиката на ускоряване на раждането със синтетичен окситоцин. Жените, подкрепяни от дула по време на раждането и пожелали епидурално обезболяване, са с 60% по-малко в сравнение с родилите без дула до себе си. За тези резултати Дебра Паскали–Бонаро има логично обяснение. Дулата разкрива на бъдещата майка, че раждането може да не е страховит и мъчителен процес. „Тъй като пътувам много из различни кътчета на света, с интерес наблюдавам родилните практики на различни култури. Направи ми впечатление, че в Мексико например повечето жени раждат бързо и лесно. Когато попитах местните акушерки защо е така, отговорът им бе: „Защото никой не ги е научил да се страхуват от раждането!”, споделя американката.
Много бременни у нас се притесняват и не желаят бъдещият татко да присъства на раждането. Причините са различни. По-добра алтернатива ли е дулата от таткото? „Не трябва да се противопоставят тези две фигури, тъй като ролята на таткото и ролята на дулата са напълно различни. Доказателство за това е, че на ражданията с дула татковците, които присъстват в родилната зала,
са много по-спокойни и сигурни за партньорката си. Дулата оказва емоционална подкрепа и на бащата. Исторически погледнато обаче, жените са по-добрите помощници при раждането в сравнение с мъжете. Ето защо, независимо дали таткото ще присъства, или не, дулата е чудесен избор”, казва Дебра Паскали–Бонаро.
По света има
различни варианти за заплащане на дулата

„В САЩ има дули, които не вземат никакъв хонорар. Един-два пъти месечно на доброволни начала присъстват на раждания. Други са спонсорирани от фондации. Най-често обаче родилните клиники предлагат услугата присъствие на дула на раждането. Цената е около 250 долара.
Има и дули, които работят частно. Това е добър вариант, когато бременната е чула добри отзиви за конкретна дула и иска да я ангажира за раждането. В тези случаи хонорарите варират между 400 и 1000 долара”, обяснява г-жа Паскали–Бонаро. В САЩ предстои да се приеме закон, който ще регламентира услугата „дула” да се поема от здравните осигуровки.  Разбира се, подобна възможност е космически далеч за българската действителност.
На първия „випуск” български дули обаче им предстои да преодолеят много по-важни предизвикателства. Имат ли например готовност
големите болници
да отворят врати за дулите

Оказва се, че проблемът е не толкова в някакви закостенели нагласи на медицинския персонал, а е чисто… пространствен. Липсата на повече и по-големи родилни зали се оказва пречка за много държавни и общински болници, които имат желанието, но нямат капацитет да стартират предлагането на услуга „раждане с дула”. Все пак вече има родилни клиники, които допускат присъствието на дула. Това са IСАГБАЛ „Света София”, „Свети Лазар” и „Д-р Щерев”. В двете частни клиники се извършва част от практическото обучение (преди да получи своя сертификат, всяка бъдеща дула трябва да е присъствала поне на 3 раждания).

Въпреки трудностите, първите български дули са решени да извоюват присъствието си в родилните зали. Те се уповават на 7-а точка от Хартата за правата на пациента, според която по време на своето лечение всеки има право да се ползва от подкрепата на семейството, роднините и приятелите си.

Само бъдещето може да даде отговор и на други въпроси. Например как законово ще се регламентира професията  „дула”. И дали ще се породи съперничество между дулите, които са и акушерки, и дулите, които нямат професионално образование…

Сандра Керелезова

Още в Бременност

Летни стомашно-чревни инфекции по време на бременността

Стомашно-чревните инфекции са едно от типичните за лятото заболявания. Обичайно са причинени от ентеровируси и протичат с гадене, повръщане, болки и тежест в стомаха, чести… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo