24 Юни 2010

Истината за болката

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Повечето бъдещи майки се страхуват от раждането. И има защо. То е свързано с много болка. Дори някой да ви е излъгал, че може да мине леко и приятно, добре е да се подготвите за тежко изпитание, което ще ви донесе най-желаната награда – красиво бебче. Упойките, музиката, медитацията и масажите са обезболяване, което ще направи часовете на раждането по-поносими. В някои древни култури дори шаманите са извършвали ритуални танци и заклинания, за да умилостивят духовете. Най-доброто, което може да направите обаче, е да се подготвите психически и емоционално за този така важен момент.

Фактите говорят
Добре е да знаете, че бебето не идва бързо. Ако близка приятелка или майка ви каже, че раждането може да протече за 1–2 часа, не й вярвайте. Статистиката сочи, че само 5% от ражданията траят до два часа. Обикновено това се случва при жени с няколко деца, но понякога и първескини могат да имат този „късмет”. В никакъв случай бързото раждане не е по-лесно. Раждащата се чувства пренатоварена, разкъсванията на перинеума са по-чести, тъй като тъканите нямат време да се разтегнат достатъчно. В повечето случаи при първораждащи жени процесът трае между 12 и 16 часа. За пълното разкритие на маточната шийка са нужни около 150 контракции. Тъканите се разтягат бавно. Старо акушерско правило гласи, че за всеки сантиметър разкритие е необходим един час. Пълното разкритие е 10 см. В началото паузите между контракциите са много дълги, а болката – съвсем кратка. Към края обаче свиванията на мускулите на матката продължават минута, дори и повече.

Подготовката е важна
Важно е да се информирате за предстоящото раждане, така че да сте наясно с всеки етап. Попитайте майка си как тя е раждала, задавайте въпроси в женската консултация и редовно посещавайте училището за родители. От изключително значение е да знаете какви процеси протичат във вашето тяло и какви манипулациите ще ви направят лекарите. По този начин няма да се притеснявате излишно или да влизате в безсмислени конфликти.

Допълнителни страдания
Често болката е и резултат от страха и паниката, които раждащата изпитва по време на контракциите. Стресът може да повлияе върху вашите усещания и дори върху това как ще ви подейства упойката. Ако сте под голямо напрежение, мозъкът може да ви изиграе лоша шега и да възприемете чувството за допир като чувство за болка. Проучвания показват, че жени, които са наясно какво става, раждат по-бързо и понасят по-лесно страданието. Те не се безпокоят от неизвестното. Доказано е, че страхът стимулира образуването на хормоните на стреса, които засилват болката. Ето защо не бива да се тревожите. Отпуснете се и мислете, че скоро ще се срещнете с вашето бебе.

Пестете силите си
През първия етап трябва да пестите силите си. Не мислете за предстоящата болка и за това какво следва. Представяйте си мига, в който ще прегърнете бебето. Този етап е и най-продължителен (може да трае 8–10 часа). Опитайте се да запазите спокойствие. Обезболяващите – упойка, музика или масаж, ще ви помогнат през часовете, докато чакате вашето мъниче. Запомнете, че болката не може да се контролира от съзнанието ви, но без нея бебето ви няма да поеме първия си дъх. Концентрирайте се върху дишането. Когато решаващият момент настъпи, важно е да се вслушвате в съветите на лекаря и акушерката, които са до вас, за да ви помагат. Понякога дори и гласът им да ви се стори груб, те са там, за да ви насърчават да съберете всичките си сили за последното препятствие. Мобилизирайте се! Ако не се вслушвате в съветите на екипа, напъните могат да се забавят и бебето да страда. Приемете, че раждането е свързано с болка, но щастието, което идва след него, е неописуемо.

Добрина Милева
акушерка

Раждане на дневна светлина
Американски учени са доказали, че жените, които раждат през деня, изпитват по-малко болка от тези, които дават живот на детето си през нощта. Въпреки упойката и усилията на медицинския персонал дамите, родили по светло, са се чувствали много по-добре, отколкото тези, които са се мъчили след 8 ч. вечерта. Коя е причината? Хормоните, които регулират болката в човешкия мозък, са свързани с естествени биологични процеси. Нивото на тези хормони е много по-високо през деня и по-ниско през нощта. Това е причина след залез човек да е по-чувствителен на болка. Според учените дамите, които раждат по тъмно, трябва да поискат по-висока доза обезболяващо, за да се чувстват комфортно.

 

 

 

Още в Планиране

Хилядарка за бебе?

Списание “9 месеца” направи анонимно проучване за нагласите на лекарите, свързани с демографските проблеми в страната и с грижите за бременните жени. Какво мислят медиците,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo