×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  26 Сеп 2006

  Изследвайте се навреме

  Публикувана в Любопитно
  Оценете
  (0 гласа)

  Юлия Панайотова, главен координатор в Научния център “Психология и здраве”, пред “9 месеца”

  Кога стартира вашето проучване и каква беше неговата цел?
  През 2004 г. започнахме проучването до каква степен в България има скрининг (масова профилактика) за рак на маточната шийка. То бе част от голям международен проект. Целта беше да се сравнят данните от нашата страна и от Румъния с данните от останалите европейски страни. Поводът за проучването беше информацията, че в България през 2002 г. 27 от 100 000 жени заболяват от рак на маточната шийка, а около 7 от тях умират. Важно беше да разберем защо при положение, че с периодична профилактика е възможно лечение тези цифри са така ужасяващо високи. В Европа жените почти не умират от този вид рак, защото ходят редовно на консултации, и то много по-често, отколкото българките.
  Доволни ли сте от мащаба на проучването?
  Да, проведохме много интервюта с жени, за да разберем до каква степен те са информирани за заболяването рак на маточната шийка, за възможностите за лечение и профилактика, както и кои са основните бариери пред тях да провеждат тази превенция. Въпросът беше доколко спънките са свързани с личността на отделната жена и доколко зависят от здравната система. Разговаряхме и с лекари, за да разберем какви са и техните проблеми и дали те провеждат профилактика. Жените трябва да разберат, че на първо място при рака на шийката на матката е именно превенцията.
  Какво показа проучването?
  Преди 1989 г. по месторабота се е провеждал скрининг за този вид рак. Специалисти са изследвали жените и за няколко години заболяемостта е намаляла. Сега обаче инициативата е оставена изцяло в ръцете на дамите. От 2001 г. у нас има Национална онкологична стратегия, която се бори с рака на гърдата, рака на шийката на матката и рака на простатата. За съжаление почти нищо не се прави.
  Данните от проучването показаха, че много рядко жените ходят на профилактичен преглед. Особено небрежни са по-младите. Дамите посещават гинеколог по-рядко от веднъж на 5 години. Само на 28% от жените между 20 и 29 г. някога им е правена цитонамазка, а именно това е профилактиката на рака на маточната шийка. По-често на преглед ходят жени между 30 и 49 години. Друг проблем е, че много от анкетираните признават, че прегледът при гинеколог им е неприятен.
  Сериозна пречка пред профилактиката е информираността. Малко са жените, които знаят за рака на шийката на матката и какво могат да направят, за да го предотвратят.
  Тревожен факт е, че повечето жени отиват при лекаря само когато имат други оплаквания.
  Разбира се, проблемите не идват единствено от пациентките. Здравната система създава много спънки. Според сега действащия рамков договор всяка жена има право през 2 години да й се направи безплатно цитонамазка. На практика това е невъзможно, защото здравната каса не може да покрие всички изследвания. Ето защо лекарите изпращат за преглед само тези, които имат някакви симптоми. Специалистите не обясняват на пациентките риска и възможностите за профилактика. Те очакват, че жените са осведомени и ще изискват да им се направи цитонамазка.
  За съжаление често се случва някои от лекарите да откажат да вземат цитонамазка под предлог, че не смятат за необходимо. В такъв случай съветвам жените да настояват или ако им откажат, просто да сменят лекаря.
  Кои са най-застрашени от това заболяване?
  Най-често се разболяват жени след 45-годишна възраст. Това обаче не значи, че по-младите трябва да са небрежни. Ракът на шийката на матката може да се улови още много преди да стигне до фаталното си развитие.
  При цитонамазката се изследват клетки от шийката на матката и се търсят промени в тях. Резултатите се определят в различни групи. Данните сочат, че все повече млади момичета се разболяват. За съжаление през бременността хормоналните процеси в организма могат да ускорят започналите вече промени. Ето защо всяка жена, която планира да има дете, трябва да се изследва.
  Колко често трябва да се изследват жените?
  Веднъж годишно е напълно достатъчно. Дори да се прави цитонамазка веднъж на 3 години, пак е добре.
  Доколко лечимо е заболяването?
  Ако се хване навреме, заболяването е лечимо. Резултатите от цитонамазката се отчитат в групи. Първа и втора група са здравите жени. Трета група е гранична група – могат да се установят отклонения, те могат да се дължат на някаква инфекция и след лечението резултатите отново да са в първа или във втора група. Четвърта и пета група са по-рискови, но и в тези стадии всичко е предотвратимо.
  Какви са вашите препоръки?
  Жените трябва да се инициативни и редовно да посещават гинеколог, да намерят време за преглед, да се изследват, да изискват резултатите си, защото това може да спаси живота им.

  Още в Забременяване

  Предизвикателството на второто дете

  Време ли е за второ дете? В повечето семейства въпросът за първото бебе почти не се обсъжда. Проучване на сайта на „9 месеца” (www.9m-bg.com) показва,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh