26 Ян 2007

Майсторски клас

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Ако не сте сигурна какво да очаквате от раждането (освен бебето накрая), запознайте се какво става и какво се усеща (експертно мнение + личен опит).

Във филмите раждането обикновено започва с драматично изтичане на околоплодните води, последвано от бясно шофиране до болницата, кратко задъхване и бързо изстрелване на бебето на бял свят. В действителност обикновено нещата не се случват по този начин. Ще ви е от полза, ако имате по-реална представа за предстоящото събитие.

Как започва
Вашето бебе знае отлично кога е готово да се срещне с вас. То ще изпрати хормонално съобщение до матката за старта на контракциите. Може да не усетите първите от тях, но когато те действително настъпят, няма да ги сбъркате. През следващите 5 до 15 часа чрез все по-интензивни и по-чести контракции шийката на матката постепенно ще се разширява от 0 до 10 см.

Мина Кирилова*, майка на Павел – 2 месеца:
В началото на раждането изпитвах силни болки като при мензес, но след като контракциите започнаха, имах усещането, че два чифта ръце едновременно ме мачкат и теглят.

Повечето жени изпитват болки по време на контракциите, но обикновено между всяка от тях има време и за почивка. Подгответе се, че това са болки, които ще свършат, щом бебето се роди. Активното ви участие и смяната на позата, както и изправянето помагат за напредването на процеса. В определен момент околоплодните води ще изтекат. При някои жени това настъпва и по-късно по време на раждането, а други изобщо не го забелязват.

Вяра Костова, майка на Диана – 3 месеца:
Почивах на канапето и когато станах, усетих рукване на топла течност между краката. Изплаших се, че съм се напишкала. Преди да успея да се преобуя и измия, последва нова струя.

Преходът
В края на първия етап ще навлезете в периода, когато шийката се разширява от 8 на 10 см. Може да се чувствате крайно изтощена или да треперите, или да крещите обидни думи към всички околни.

Яна Желева, майка на Янислав – 5 месеца:
В този период бях напълно концентрирана и не исках да ме смущават. Когато ме накараха да сменя стаята, свалих нощницата и тръгнах гола по коридора. Не изпитвах никакъв срам. Бях малко не на себе си...

Последният напън
Най-после ще се срещнете с бебето си. Но преди това ще трябва да свършите доста работа. Когато разкритието на шийката е пълно, ще започнете да усещате неприятни напъни (това може да трае от няколко минути до няколко часа). Акушерката ще ви напътства кога да задържате напъването, за да се намали рискът от разкъсване. След прорязването на главичката на бебето ще изпитате изгарящо усещане. Е, може и да се напишкате (пръцнете...), но това няма да направи никакво впечатление на акушерката – колко пъти го е виждала...

Лора Цанкова, майка на Зорница – 3 месеца:
След прорязването на главата най-трудното беше напъването. Чувствах се все едно че трябва да се изходя по голяма нужда и това е много неприятно. Умирах от срам, ако направя нещо нередно пред хората около мен.

Раждането на плацентата
Най-трудната част е минала, но процесът още не е завършил. Предстои да се роди и плацентата. Не се безпокойте – тя е много по-малка и по-мека от бебето и обикновено майките изобщо не усещат излизането й. Това може да трае от 5 минути (ако ви инжектират окситоцин за контрахиране на матката) до един час, ако се изчаква плацентата сама да падне. След това кърменето и тесният контакт с бебето ще помогнат за по-бързото контрахиране на матката.

Цветелина Манолова, майка на Ивон-Мари – 5 ½ месеца:
След раждането на дъщеря ми бях толкова щастлива, че изобщо не мислех за плацентата. Спомням си, че акушерката ме караше пак да напъвам, но това беше нищо в сравнение с напъните, преди да се роди бебето.

Не забравяйте, че всяко раждане е различно. Докато някои жени се мъчат 24 часа и огласят с крясъците си родилната клиника, други посрещат бебето си с много по-малки усилия. Няма правилно и неправилно раждане, единствената цел е здраво бебе. Към нея ще ви води екипът до вас – доверете му се и изпълнявайте неговите съвети.

* Цитираните майки са бивши ученички от С “9 месеца” на училище

Още в Бременност

Меню за здраве

През 9-те месеца не се налага да преосмисляте всичките си хранителни навици, за да сте по-здрава. Има някои дребни волности, които веднага може да си… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл