27 Окт 2006

Малки тайни за раждането - Има някои неща, които са по-важни от обезболяването

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Кое е най-важно за успешното раждане? Ясно е, че то трябва да протече по-бързо и по възможност безболезнено. Идеално би било да преминете през него без никакви шевове. В действителност хубавите спомени от това събитие не зависят само от продължителността му или от силата на болките, които се изпитват. Доказано е, че най-добре се справят жените, чиято цел е да родят здраво бебе по възможно най-безопасния начин. Защо обаче тогава някои майки си спомнят с умиление тридневния родилен героизъм, а други след видимо леко 6-часово раждане се заричат никога повече да не повторят? Има някои фактори, от които зависи положителният опит от раждането.

Мислете позитивно
Някои раждащи искат да държат под контрол всичко и не обичат неочакваните неща. Това са т.нар. “регулатори”. Други са “ползватели” – те се движат по течението и посрещат събитията, както дойдат. При раждането жените от втория тип обикновено си казват: “Е, не е това, което очаквах, но ще се справя”. Регулаторите обаче искат да знаят точно какво се случва и ако нещата не вървят по план, изпадат в паника.
Ако сте от тази група, макар и да е против природата ви, трябва да се освободите от предварителните си представи. Може да не сте предпочитали епидуралната анестезия, но ако тя е по-безболезнена, защо да не се съгласите да ви я приложат? Вместо да мислите, че не можете да издържите още 12 часа с болки, успокоявайте се с мисълта, че повечето болезнени контракции са зад гърба ви. Повярвайте – позитивната нагласа наистина помага. Тя ще облекчи понасянето на болката и ще ви направи много по-щастлива, когато завършите дългото приключение – раждането.

Без болка няма постижение
Жени, които понасят болки по-добре, се справят по-успешно с раждането. Не е установено кое точно определя прага на болката. Вероятно в основата е комбинацията от генетични, емоционални и хормонални фактори.
Независимо от вашия праг на болка, истината е, че раждането е болезнен процес. Макар че чувствителността за болка е отчасти генетично определена, вие може да повишите прага й, ако запазвате спокойствие. Опитайте тази проста успокояваща техника: вдишвайте през носа, като си представяте, че тялото ви се изпълва с покой. Докато вдишвате, бройте бавно обратно, казвайки: “Три… две… едно… отпусни се.” След това издишвайте през устата, като си представяте, че цялото напрежение напуска тялото ви.
Обкръжението също се отразява на чувствителността ви за болка. Затова най-добре е да останете вкъщи колкото е възможно по-дълго. Ще се справите по-добре в домашната обстановка, отколкото в родилната клиника, озвучавана от виковете на раждащите.
Нали сте наясно, че не са предвидени медали за висок праг на болката, затова спокойно може да поискате епидурална анестезия. Родилната болка обаче е напълно различна от всичко, което сте изпитвали преди. Понякога бебето може да дойде на бял свят и без никакво обезболяващо средство.

Правилната компания
Много жени, без да се замислят, предпочитат на раждането да присъства партньорът им. Като се има предвид обаче, че добрият партньор може да съкрати процеса с два часа, да намали двойно вероятността за цезарово сечение и да предотврати нуждата от обезболяване, дали наистина любимият ви е човекът, от който имате нужда в родилната зала? Вероятно не е, ако му прилошава при гледане на филми с кадри от раждане…
Добрият придружител е този, който ще ви подкрепя и ще има реални очаквания. Той ще е готов да посреща всяко ваше желание – да масажира гърба ви, да ви поднася напитка, както и да ви помага да вземате решения. Той обаче трябва и да осъзнава, че плановете ви могат да се променят – не е добре, ако вие молите за обезболяване, той да убеждава акушерката, че искате да родите без каквато и да е упойка. Партньорът ви не е подходящият ви придружител, ако вие се тревожите за него по време на раждането. Затова помислете добре кой да е до вас в родилната зала… Проучвания сочат, че жените са най-полезната компания, затова изберете сестра си или майка си (разбира се, ако практиката на клиниката допуска тяхното присъствие). Погрижете се този, който ще е до вас, да ви подкрепя, а не да се намесва неделикатно в хода на процеса.

Правете упражнения
Струва си предварително да се подготвите за върховния миг на срещата с бебето. Физическата издръжливост е изключително важна за раждането. Плувайте, разхождайте се най-малко 20 минути на ден, посещавайте курсове за бременни с йога и Пилатес. От около 32-рата г.с. масажирайте перинеума (кожата между влагалището и ануса). Използвайте зехтин, поставете двата палеца във влагалището и ги движете надолу и навън. Всекидневният масаж намалява риска от разкъсване или нуждата от епизиотомия, особено ако сте над 30 години.
Посещавайте училище за бременни, където ще научите много важни неща за раждането (нали знаете за С 9 месеца на училище?)

Доверете се на професионалисти
Добрият контакт с вашата акушерка ще ви помогне да сте по-спокойна, ще намали напрежението и болките ви. Какво означава обаче “добра акушерка”? До голяма степен точният отговор е субективен. Може би ще искате тя да ви говори нежни думи? Или ще предпочитате да ви насърчава да се справяте без болкоуспокояващи? Или пък да извика анестезиолога още щом постъпите в клиниката...?
Какво да е поведението ви, ако между вас и акушерката не се получи добър контакт? В този случай няма нищо страшно учтиво да помолите някой друг да се погрижи за вас. Повечето акушерки ще посрещнат молбата ви, без да се обиждат, и биха се сменили с колегите си. Ако е нужно съдействие, можете да се обърнете и към старшата акушерка. Не изпитвайте чувство за вина – никой няма полза от лоша “химия” в родилната зала, т.е. от т.нар. “несходство в характерите”…

Още в Традиции и обичаи

Малки хитринки

Притиснати от всекидневното напрежение и притесненията за оцеляването на новороденото, често пъти родителите губят реална представа за неговото, а понякога и за собственото си състояние.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл