26 Май 2009

Многоликата бременна

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Всяка жена преживява бременността по различен начин. Отношението към този период и майчинството се оформя, от една страна, от взаимоотношенията с бащата в трудния период на пубертета, а от друга – от нагласите, утвърждавани въз основа на многобройни митове и легенди. Когато жената забременее, в мозъка й се създава т.нар. гестационна доминанта, която определя не само как тя ще се чувства през 9-те месеца, но и каква майка ще е. Доктор Герхард Родман описва 6 стила на преживяване на бременността и на подход към детето.
Адекватен стил. Това е стилът на жени с висока лична отговорност, които преживяват бременността си без излишни тревоги. Обикновено те имат хармонични отношения със съпруга си, бебето им е желано и очаквано. Такива бъдещи майки се регистрират в женската консултация веднага след установяване на бременността, стриктно изпълняват препоръките на наблюдаващия специалист, с желание посещават курсове за предродилна подготовка. През първото тримесечие може да имат периоди на лошо настроение, но през второто тримесечие емоционалното им равновесие се възстановява. Усещат детските движения около 16–20-ата гестационна седмица и за тях те са приятно преживяване. Към края на бременността тези жени стават умерено тревожни и за да се справят със страха, започват активно да се готвят за раждането на детето: пазаруват, четат, ходят на курсове. Децата им обикновено са спокойни, по-малко страдат от колики, а като възрастни демонстрират увереност, че могат да управляват живота си.
Тревожен стил. Когато открият, че са бременни, жените от тревожния стил започват да изпитват страх и безпокойство, които продължават през цялата бременност. В края на 9-те месеца тези състояния се задълбочават и страхът от раждането се засилва. В повечето случаи бременните имат проблеми в семейството, неудовлетворени са от работата си, близките си или от материалното си състояние. Често не могат да обяснят откъде идва тревогата им.
Тези жени усещат първите движения на плода сравнително рано. Изживяват обаче дълги периоди на съмнения, съпроводени от страх за здравето на бебето. Обикалят различни медицински специалисти и са особено податливи на внушения. Активно сърфират в Интернет форумите, което още повече повишава тревожността и съмненията им. Децата, които носят, са подложени на високите нива на стресовите хормони и те стават тревожни и предразположени към депресивни състояния. Обикновено този тип жени са свръхгрижовни майки, но възпитават много строго децата си. Стремят се тотално да ги контролират и непрекъснато се тревожат за здравето им. Децата им стават плахи и неуверени.
Еуфоричен стил. Този стил е характерен за хистерични жени и бременни, които дълго време са се лекували за безплодие. Бременността често се използва за манипулация на околните и особено на съпруга. Тези жени преживяват 9-те месеца в неадекватно приповдигнато настроение. Още щом видят двете чертички върху теста, започват да се хвалят наляво и надясно. Отрано се обличат като бременни и изискват от околните подобаващо внимание. Декларират прекомерно голяма любов към бъдещото дете, но преувеличават и натрапват на околните неразположенията, нормално съпътстващи бременността. Тези бъдещи майки изискват от околните специално отношение и изпълнение на всичките им капризи. Посещават често женската консултация и предродилни курсове, но не се вслушват в съветите на лекаря и изпълняват препоръките по-скоро формално. Понякога проявяват некритично отношение към възможните проблеми на бременността и майчинството. Посрещат първото движение на плода без особен ентусиазъм. Стават нетърпеливи и свадливи в края на бременността. Бебетата им са нервни, трудно преживяват коликите, често плачат, сънят им е неспокоен.
Често след раждането настъпват конфликти между съпрузите около възпитанието на детето заради предпочитания от тези майки снизходителен и свръхгрижовен родителски подход.
Игнориращ стил. Обикновено този стил се среща при бъдещи майки, които все още не са приключили с образованието си и учат или правят кариера. Сред тях могат да са както студентки, така и жени около 30-те. Първите отказват да ползват академичната отпуска и продължават да се явяват на изпити, да посещават дискотеки, да спортуват. Обикновено бременността им е непланирана. Посрещат я с досада или като неприятна изненада.
Като правило жените от втората група са утвърдени професионалистки и увлечени от работата си, често заемат ръководен пост. Бременността им е планирана, тъй като те са наясно с повишените рискове, които крие напредването на възрастта. От друга страна обаче, те не са склонни да променят житейските си стереотипи. Оправдават се, че нямат време да се регистрират в женската консултация и да я посещават редовно, не се придържат към съветите на медицинските специалисти. По-често са скептично настроени към курсовете за предродилна подготовка и ги пренебрегват. Долавят късно първото движение на плода и преживяват напредването на бременността като физическо неудобство и дискомфорт. Страховете им в края на 9-те месеца са свързани с личното благополучие и рядко засягат детето. Обикновено бебетата на тези майки са тихи, апатични, неконтактни. След раждането представителките на игнориращия стил по-често страдат от хипогалактия (намалено количество кърма), а грижите за бебето обикновено предоставят на други хора – детегледачка или баба. Като майки са емоционално дистанцирани от детето си, приемат го за даденост, с която трябва да се справят. Децата им израстват с усещането, че са нежелани и необичани и през целия си живот натрапчиво се стремят към признание и обич.
Амбивалентен стил. Към този стил принадлежат жените, които на съзнателно ниво приемат и одобряват бременността, но несъзнателно я отхвърлят. Повечето от тях са израснали без мъжко присъствие, трудно създават интимни връзки и се гордеят, че са феминистки. Посрещат бременността със смесени чувства. Често изпитват вина, че не могат напълно да й се зарадват. Страховете им са концентрирани около състоянието на нероденото и раждането. Тези бременни се стараят да живеят здравословно и да спазват съветите на медицинските специалисти, но ги терзае усещането, че все нещо не правят както трябва. Посрещат детските движения физически и емоционално противоречиво. Дълго се колебаят и трудно вземат решение за метода на раждане. Бебетата им обикновено идват на бял свят с по-ниско тегло и често боледуват. Възпитателният стил на амбивалентните майки е непоследователен и плах. Те са склонни да глезят детето си. То обаче бързо развива усет към пробойните във възпитателните методи на майка си и започва безмилостно да я манипулира. 
Отхвърлящо-депресивен стил. Жените от този стил посрещат бременността със силни отрицателни емоции, независимо дали е желана, или не. За тях тя е наказание, пречка и неудобство. Жената, мечтаеща да има дете, може да започне да твърди, че не го желае, че не вярва, че ще го износи и роди, че се страхува, че то може да умре при раждането. Тези бременни са изключително чувствителни към промените на тялото си. Следят стриктно теглото си, пазят диета, спортуват, подлагат се на множество козметични процедури, които да забавят следите от бременността. Те смятат, че състоянието им ги обезобразява, боят се да не загубят съпруга си, често плачат. Подобно поведение може да влоши отношенията с близките. За този тип бременни движенията на плода са източник на неудобство и неприятно чувство. Те “предлагат” на бебето си приливи на тъга, страх и неприязън. Децата им израстват затворени за заобикалящия ги свят, а околните често ги определят като чудаци и самотници.

В описаните типови характеристики всяка бременна жена може да познае част от себе си. Бъдещите майки са различни, но ги обединява майчинството. Добри или по-малко добри, те безспорно са благословени, защото продължават живота!

Диана Димитрова
акушерка
магистър по психология

Още в Кърмене

За или против храненето на бебето с готови пюрета?

Всяка майка иска най-доброто за детето си, особено по отношение на храненето. Оттук възниква въпросът – да се доверя ли на готовите пюрета, или да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo