24 Ян 2005

  На пъпната връв се дължи животът на вашето бебе. Тя пренася кислород и храна. И майчини чувства!

  Публикувана в Любопитно
  Оценете
  (0 гласа)

  Съдовете на пъпната връв са обвити с мек желеобразен слой, наречен обвивката на Уортън – на името на английския анатом от ХVII век Уортън (Wharton). Тази обвивка е истинско чудо – високоеластична и издръжлива, за да може да осигурява непрекъснатото снабдяване на плода, и същевременно пропусклива за вода, захар и електролити. Обвивката на Уортън наподобява при пипане размекнати във вода желирани бонбони.

  Бял дроб на връв
  При нероденото пъпната връв изпълнява функциите на белите дробове, тя снабдява организма му с кислород. Със специално ехографско изследване може да се установи дали плодът получава достатъчно кислород.

  Дълъг проводник
  Казано популярно, от едната половина на оплодената яйцеклетка се развива зародишът, а от другата – плацентата. В началото те са свързани със съвсем къса дръжка, но само шест седмици след оплождането от нея се образува истинската пъпна връв. Тя расте заедно с плода и при раждането дължината й е приблизително колкото “ръста” на бебето – около 50 см.
  За нормална дължина се приемат 30 до 60 см. Прекалено дълга пъпна връв (80 и повече см) се среща при 1 на 1000 бременности. При толкова дълга пъпна връв може да се стигне до образуване на възли и заплитане на детето. Това налага стриктно наблюдение на бебето през последните седмици на бременността и по време на раждането. Същото се отнася и за дължина на пъпната връв под 30 см – тогава по време на раждането снабдяването на плода с кислород може да прекъсне.

  Три съда
  През пъпната връв минават една вена и две артерии. Вената е най-големият съд – след 30-ата гестационна седмица (г. с.) е дебела колкото молив. Тя пренася наситената с кислород кръв към плода. Двете артерии са завити спираловидно около вената. През тях бедната на кислород и хранителни вещества кръв се връща за “зареждане” в плацентата. При 80% от бебетата пъпната връв е завъртяна в посока, обратна на часовниковата стрелка. Многократното завъртане е характерно за човека. Малките на останалите бозайници се снабдяват “праволинейно”.

  Първата играчка
  Първата играчка на бебето е пъпната връв. На нея то тренира тактилното усещане (усета за допир) на върха на пръстчетата си. При ехографски прегледи може да се види как пъпната връв се плъзга между пръстите на малкото.

  Контрол и помощ
  От 19-ата г. с. Може да се направи пункция на пъпната връв. Това се прилага при съмнение за Rh несъвместимост, при неизяснена находка от хромозомното изследване на околоплодната течност или при съмнение за пренасяне на зараза от майката на плода (напр. рубеола).

  Равномерна доставка
  Пъпната връв пулсира с честотата на сърдечните удари на плода – 120 до 160 пъти в минута. В този ритъм кръвообращението на детето си набавя необходимите вещества от плацентата чрез филтър, известен като плацентарна бариера. През нея към детето се транспортират кислород, глюкоза, витамини, белтъчини и хормони, а в обратна посока – отпадните продукти от обмяната на веществата на плода, които трябва да се отделят. Пъпната връв пренася до бебето и щастието и тревогите на майката, стреса и спокойствието й. Плацентната бариера пропуска ендорфините, известни като хормони на щастието, но също и адреналина, отговорен за стреса.

  Първата раздяла с мама
  Ако състоянието на бебето след раждането е добро, пъпната връв се прерязва след преустановяване на пулсациите – символичен акт, който често се разрешава на таткото, присъстващ при раждането. Не се притеснявайте – в пъпната връв няма нерви и детето не изпитва болка при прерязването й. И в козметично отношение няма опасност от погрешен ход. Видът на пъпа по-късно няма нищо общо с техниката на прерязването, той е генетично програмиран.

  Още в Свободно време

  Из „Невероятното детство на Тео Койчинов”

  Понеже познавам лично зъбната фея, Дядо Коледа, част от джуджетата и няколко вълшебници, които се появяват деликатно около креватчетата на новородените, за да орисват хубаво… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh