28 Мар 2007

  На старта!

  Публикувана в Любопитно
  Оценете
  (0 гласа)

  Терминът отминава. На финала сте. Как организмът ви и бебето се подготвят за голямото събитие – раждането?

  Първи сигнали - Какво се случва с вас. Ако забележите лепкаво, розово-кафяво зацапване върху бельото си, паднала е слузестата запушалка, която предпазва матката от инфекции. Това може да е първият сигнал, че сте съвсем близо до срещата с бебето. Не бива да изпадате в паника.
  По-спокойно – запушалката може да падне часове или дни преди раждането, но и по време на самия процес. Ако обаче изтекат и околоплодните води, сигурно е, че скоро ще прегърнете очакваното бебе. То вече не е в стерилната среда на топлия басейн и ще трябва да се роди до 24 часа. Не очаквайте, че околоплодните води ще рукнат буйно, ще усетите по-скоро леко топло намокряне, подобно на напишкване.
  Всъщност диригент на старта на родилния процес са хормоните. В този момент те бушуват с пълна сила и при някои раждащи предизвикват дори повръщане или диария, защото засягат и стомаха. Високото ниво на прогестерона (хормон, който през 9-те месеца ви е предпазвал от спонтанен аборт) изведнъж спада, което позволява на матката да се свива. Равнището на естрогена пък се покачва и маточната шийка омеква. Простагландините и окситоцинът активизират контракциите…
  Какво прави бебето. Ако не е в седалищно предлежание, бебето се смъква надолу, докато главата му се настани в таза. Така заема позиция за пътуването си през родилния канал. Това се нарича ангажиране на главата във входа на таза. При първа бременност то се извършва 3–4 седмици преди термина. При втора бременност главата може да остане по-високо до началото на родилния процес, защото мускулите на матката вече са се разтягали. След като главата на бебето е слязла в таза, дишате по-лесно, тъй като натискът върху диафрагмата е по-малък.

  Първа фаза – контракциите стават ритмични
  Какво се случва с вас. През тази фаза матката започва да се свива (контрахира). Маточната шийка се изтегля нагоре и се разтяга навън, докато разширението достигне 10 см в диаметър. Ще чувствате контракциите все едно силно стягат корема ви с колан – отначало те са слаби, кратки и неритмични, но постепенно се засилват. Когато разкритието стане 3 см, родилният процес започва. При първо раждане тази фаза обикновено трае около 8 часа. Към края й ще имате силно желание да напъвате – като че ли ви се ходи по голяма нужда и искате да се облекчите. В този период слушайте акушерката. Тя ще ви каже кога да започнете да напъвате. По време на тази преходна фаза някои раждащи се чувстват дискомфортно, студено им е, треперят, гневни са и могат да изрекат думи, които досега не са били в речника им.
  Какво прави бебето. Организмът на бебето също играе главна роля за началото на родилния процес, като изпраща до вас хормонални сигнали. Чрез тях то като че ли иска да каже: “Мамо, тръгвам!” Бебето оказва и силен натиск върху маточната шийка, в резултат на което организмът ви произвежда окситоцин и контракциите се засилват. Ако бебето е в тилна позиция (гръбначният му стълб е успореден на вашия), то бавно ще се извърти, така че гърбът му да следва извивката на корема ви. При такова раждане може да изпитвате болки в гърба.

  Втора фаза – напъването
  Какво се случва с вас. През тази фаза матката работи като преса, за да избута бебето навън. При всяка контракция акушерката ще ви напътства как да действате. Излизането на най-широката част на главата може да се окаже трудно, но след това идва голямото облекчение – появява се едното рамо, след това и другото, а после телцето се плъзва надолу. При много раждащи тази фаза трае няколко минути, особено при второ раждане. При някои първескини обаче може да се проточи часове. Ще се изненадате как въпреки огромното изтощение от първата фаза, сега при напъните незнайно откъде ви се появяват запаси от енергия. Много раждащи споделят, че в този период са усетили невероятен прилив на сили.
  Какво прави бебето. По време на пътуването през родилния канал в белите дробове на бебето се произвежда сърфактант (субстанция, нужна, за да се поддържат отворени най-крайните разклонения на белите дробове). Това вещество помага на новороденото да диша, когато излезе на белия свят. След като главата достигне мускулите на тазовото дъно – последната бариера пред външния свят, – тя се завърта напред и преминава през изхода на родилния канал, след което се ражда тялото на бебето.

  Трета фаза – близо до края!
  Какво се случва с вас. Честито! Вече сте майка и можете да сте щастлива, че всичко е свършило. Не е съвсем така! Сега трябва да се роди и плацентата. Само 5 до 15 мин след появата на бебето матката започва да се свива. Контракциите стимулират отлепването на плацентата. Ако болките обаче не са достатъчно силни, могат да се ускорят чрез поставяне на инжекция. Акушерката внимателно ще издърпа пъпната връв, за да съдейства за излизането на плацентата. Ако раждането е протекло бързо, могат да се появят неконтролируеми мускулни потрепвания (гърчове). Не се безпокойте – това е нормално. Обикновено треската преминава до 20 мин. Това вече наистина е краят!
  Какво прави бебето. Часове наред бебето е било притискано по време на контракциите. Изведнъж натискът изчезва и то се появява в странна среда. За пръв път усеща въздуха върху кожата си. Очите му, които досега са трепвали от леки проблясъци, сега са заслепени от силната светлина. Ушите му, които са чували само притъпени от водния басейн звуци и ударите на сърцето на мама, са атакувани от шум. Сред всичко толкова ново и странно за него единствената сигурност му дава Мама! То я познава, защото 9 месеца е било толкова близко до нея...

  Още в Новини

  Очакваме ви на Академия за родители

  На 22 февруари, събота, всички бъдещи и настоящи майки и татковци ще имат възможността за поредна година да станат част от един от най-големите форуми… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh