27 Сеп 2005

Не може ли да е по-кратко?

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

В идеалния случай съжителството на майката и плода в утробата завършва около 266 дни след зачеването. Плацентата спира прехраната за бебето и то трябва да поеме към белия свят.
Всъщност нероденото и неговата майка заедно определят кога да завърши бременността. Тогава се отделят хормони, които дават старта на раждането.

Повече знания и...
Колко трае раждането е въпрос, на който акушер-гинеколозите още не могат да дадат точен отговор. Учебниците от началото на ХХ в. определят 24 часа като пределен срок за появата на бебето. В онези времена основната грижа на акуширащите била да са търпеливи и да изчакват, а на раждащите и през ум не им е минавала мисълта, че процесът може да е безболезнен.
Днес благодарение на все по-усъвършенстваната апаратура и квалификация на специалистите родилните контракции са разгадани и изучени до последното потрепване на мускулатурата, а раждащите (най-вече посещавалите училищата за подготовка на бъдещи родители) и медицинският персонал имат точна представа как протича раждането.
Колкото повече наближава терминът, толкова по-логично обаче е бъдещата майка да си задава въпроса защо бебето изминава краткия път към живота така бавно, а при това процесът е силно болезнен. Не може ли бебето “да се изстреля” с една-единствена контракция?

Защо не може
Човек започва своя старт в живота с тегло около 3 кг. През цялата бременност шийката на матката трябва да е плътно затворена, за да не може плодът да излезе преждевременно. За да се роди бебето, отворът на шийката трябва да се разшири до 10 см. Ако това стане с една контракция, болката би била непоносима. Твърде бързото излизане на бебето би причинило разкъсване на тъканите със сериозни последици.
С постепенното, милиметър по милиметър, разширяване на родилните пътища болката нараства, но е поносима за раждащата.
Според статистическите данни продължителността на раждането от 1900 г. е намаляла наполовина. Днес при първо дете тя средно е 8–12 часа, а при второ – 6–8 часа.

Само приблизително?
Всъщност, че раждането днес става по-бързо, е само на книга. Откакто децата се раждат предимно в клиника, времето се измерва по друг начин (други са и възможностите за спешна намеса). Точно може да се определи само моментът на раждането. Продължителността на процеса се пресмята от часа, в който бебето излезе на бял свят, назад до началото на контракциите. Данните обикновено са само приблизителни, тъй като първата фаза на разкритие е слабоболезнена и не винаги жените я приемат като начало на раждането.
“Източник на грешка" е и закъснялото постъпване на жената в родилната клиника (след търпеливо изчакване на зачестилите контракции вкъщи), като съответно в протоколите се отразява по-кратка от реалната продължителност на раждането.

По-продължително = по-леко?
Оказва се, че по-продължителното раждане не винаги е по-леко. Някои раждащи имат малко, но ефективни контракции и не губят търпение. Други не могат да изтърпят дългия процес, защото силите им ги напускат.
Как ще протече процесът, зависи от характера и от реакциите на жената, от наследственото предразположение. От значение е и какво е слушала от роднини и близки за раждането. Ако то е представяно като естествено и щастливо събитие, а не като инквизиция, нагласата на раждащата ще е съвсем различна.

Кое го забавя?
Една от най-силните спирачки на раждането е психиката на бъдещата майка. Не са редки случаите, когато след формалностите по приемането в клиниката обзетата от уплаха, възбуда и обърканост бременна чува хладното заключение: "Нямате още разкритие, по-добре е да се върнете вкъщи!" В такива случаи при много жени контракциите спират и са нужни доста усилия на волята, за да може въпреки всичко бъдещата майка да се концентрира върху раждането.
В тази ранна фаза в някои клиники прилагат естествени ускорители на раждането – топла баня, разходка, лек масаж на таза с топка или отвличане на вниманието с леко похапване.

Извори на сила
Когато раждащата вярва повече в собствените си сили и има доверие в акушерката, контракциите напредват с по-добро темпо.
Дали ще е дълго, или по-кратко – по-важно е контракциите да се засилват постоянно, при което разкритието на матката се увеличава с около един сантиметър на час. Разширяването може да е и с половин сантиметър, основното е жената да се чувства добре и да не губи кураж.
Може би преди 100 години акушерките и лекарите са били по-търпеливи, но няма спор, че днес раждащите са в далеч по-благоприятно положение. Те не са длъжни да се измъчват пряко сили при раждането. Защото същественият въпрос, който интересува екипа около раждащата, е не колко ще продължи процесът, а как се чувстват бъдещата майка и бебето.
При много жени, когато има нужда от кратка пауза за отдих, се прилага медикаментозно забавяне на контракциите. При други пък раждането се ускорява със съответни средства. Истинско блаженство е непоносимите болки да се облекчат, дори и това да забавя процеса. Такава намеса обаче не бива да се прилага без съгласието на раждащата. Изборът е ваш!

Още в Новини

Семейство сбъдна мечтата си за бебе след 15 години борба

След 19 опита инвитро семейство от Велико Търново сбъдна мечтата си да има бебе. Били са нужни 15 години, за да се появи малката Ивайла… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream