26 Ян 2007

Нестандартно, но защо не? - Краниосакрална терапия и мястото й в акушерството

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Краниосакралната терапия се развива от американската система за лечение, наречена остеопатия. Остеопатията се основава на твърдението, че организмът е в състояние да се справя с болестите и с различни вредни влияния, когато е в балансирано състояние, условията на външната среда са благоприятни и храненето е здравословно. Тази терапия използва различни методи за диагноза и лечение, като поставя ударението върху нормалните механизми в организма и откриването и контролирането на неправилно функциониращите системи. Остеопатията се занимава предимно с гръбначния стълб и с черепните кости. Целта е чрез мануални техники да се постигне мобилизиране на собствените сили на човека, които чрез отпускане (релаксация) на съединителнотъканния слой под кожата, покриващ мускулите и костите, да доведе до физическо, психично и емоционално отпускане. Тъй като съединителнотъканните мембрани осъществяват връзката между всички органи и системи в организма, тяхното добро състояние е от съществено значение за функциите на органите и системите. Травмирането им – физическо или психично – води до нарастващо напрежение, нарушаване на връзките с костите и възникване на моторни, психични и други проблеми.
През 30-те години на миналото столетие американският лекар и остеопат Съдърланд установява, че черепните кости, противно на господстващото дотогава мнение, притежават известна подвижност, чрез която намиращите се между костите връзки изпълняват определена роля. Ограничаването на физиологичната подвижност се отразява на цялостния комфорт на организма.
През 70-те години друг лекар остеопат – Дж. Ъпледжър, вижда при операция пулсиращата обвивка на мозъка. Той провежда проучвания сред различни професионални групи и установява връзка между черепните кости и различните съединителнотъканни връзки в тялото на човека. Така възниква краниосакралната терапия като самостоятелен лечебен метод Манипулират се различни области – главата, вратът, раменете, ребрата, диафрагмата, кръстът, гърбът, стъпалата, челото, ушите. Целта е чрез мануални похвати да се повишат естествените оздравителни възможности на организма. В Германия с краниосакрална терапия се занимават лекари с придобита специалност остеопатия, както и преминалите съответни курсове за квалификация акушерки и физиотерапевти. В областта на акушерството краниосакралната терапия намира приложение в подготовката за раждане особено при силно изявен страх от раждането и липса на вяра в собствените сили и възможности за нормално раждане, в случаи на тежко травматично предшестващо раждане, болки в гърба през бременността, които нямат връзка със заплашващо преждевременно раждане, ишиас, гадене в началните месеци на бременността, високо кръвно налягане и отоци, стрес, депресия, хронични болки. След раждането краниосакралната терапия може да подпомогне кърменето, да облекчи главоболието и болките в гърба и в раменете, депресията, физическите и психичните последствия от тежко травматично раждане.
Обикновено се провеждат 5–6 сеанса от по 30 минути веднъж или два пъти седмично. Краниосакралната терапия е част от комплексно лечение. Въпреки противоречивите мнения, упражнявана от добре подготвени специалисти, понякога тя би могла да замени медикаментозната терапия на болката и страха.

Още в Женска консултация

Само при пълна упойка

Стига ли упойката до бебето? Когато се подава спинална или епидурална упойка, достъпът на медикаментите до бебето е минимален. Ако секциото протича при пълна упойка,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл