28 Юли 2004

Обезболяване на раждането Избрана

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Опити да се облекчат болките по време на раждането се правят от векове. В някои общества страданията на бъдещата майка са били възприемани като наказание, провокирано от свръхестествените сили. Затова и в основата на обезболяването са били магията, прогонването на злите духове... В тази дейност фармакологията се е включвала под доста странна за съвременните представи форма – отвара от макови семена и алкохол в големи количества. Без съмнения крайният резултат е бил силно опиянение, но не обезболяване, трудно раждане, висока смъртност при новородените.
За първи път елементи на съвременната анестезиология има в злощастния опит за етерна наркоза при нормално раждане, осъществен през 1847 г. в Единбург, Шотландия, където 250 години по-рано на клада е изгорена лейди Еуфения Мак Елайнт заради опитите й да отстрани родилните болки. Хлороформ пък е използван за облекчаване на болките при раждането на бъдещия американския президент Рузвелт, но той се е родил в толкова тежко състояние, че лекарите е трябвало да направят чудеса, за да го върнат към живот.
Съществува доста информация, че извършен при стресова ситуация, когато мислите и начинът на живот на жената са насочени към единствената цел – оцеляването, процесът протича безболезнено. Доказателства за това дават ражданията в концентрационните лагери по време на Втората световна война и ражданията при американските индианци по време на чергарстването им. На тази основа е създаден методът на д-р Ламаз – съчетание от физически упражнения и подготовка на съзнанието (психотехники за отвличане на вниманието от болката), прилаган широко на Запад през 60-те години на ХХ век. В миналото опитите да се обезболи процесът са били по-скоро неуспешни, а протичащите без болка раждания са ставали в условия, за които е по-добре да се забрави...
Днес съществува метод, чрез който болката може да се отстрани 100%, без да се нарушава нормалният ход на процеса. Този метод е абсолютно безопасен за детето. Това е т.нар. перидурална аналгезия. Предимствата са очевидни – толкова желаният акт, много често дълго чакан, може да протече безболезнено, ако раждащата се съсредоточава изключително върху позитивни неща: майчинството, идването на бял свят на плода на любовта, като често това става в присъствието и на партньора и по начин, който запазва достойнството на жената в собствените й очи и в очите на бъдещия татко.
За успешното осъществяване на перидуралната аналгезия (обезболяване) е необходим екип: раждаща, анестезиолог, акушер-гинеколог и акушерка. Всеки в екипа трябва да знае какво прави другият в момента. Основна роля в този екип има раждащата. Без позитивната нагласа и подготовката й за това, което във всеки период се очаква от нея, процесът не може да протече успешно.
У нас както при всяка новост, така и при перидуралната аналгезия се разпространяват какви ли не митове и слухове, сътворени от “компетентни авторитети”.
Ще се спра на някои от тях.
”Много е опасно, можеш да останеш обездвижена цял живот”. На мястото, където в тялото се въвежда перидуралният катетър, няма структура, която би могла да се увреди и да се стигне до обездвижване.
”Винаги се налага форцепс.” Да, понякога се налага да се приложи форцепс, но това не става по-често от случаите, при които няма перидурална аналгезия.
”При обезболено раждане майката не приема новороденото с такава любов, както когато е изпитала болка.” Тогава 1/3 от децата би трябвало да са недолюбвани, т.е. това са всички, родени чрез цезарово сечение...
Разбира се, че и перидуралната анестезия има недостатъци или по-скоро има условия, при които не би трябвало да се прилага и всяко нарушение на тези условия води до неуспех.
Изборът да родите безболезнено обаче е избор на цивилизованата жена.

Още в Новини

Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета

На 14-ти ноември отбелязваме Световния ден на диабета. По този повод, в специализирана АГ болница за активно лечение „Шейново”, пред лекари и журналисти, бяха изнесени… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo