24 Юли 2009

Окситоцин vs адреналин

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Светът e пълен с хора, които са готови на какво ли не само и само да си доставят няколко дози адреналин. Не всяка жена обаче е любител на екстремни усещания, особено когато се намира в ситуацията на… първите си родилни контракции. 
В процеса на раждане повишеното ниво на адреналина при бъдещата майка усилва усещането за болка и
дори забавя раждането
И в този случай природата обаче се е погрижила да даде естествена алтернатива, която да се бори срещу неблагоприятното въздействие на адреналина. По време на раждането се отделя окситоцин, наричан още „хормон на любовта”, който помага не само за по-лекото протичане на процеса, но и за появата на майчиното чувство. Ендорфините също са приятели на бременната и в ролята си на естествени обезболяващи
намаляват травматичния ефект от раждането   
По време на родилните болки колкото повече жената се стреми да запазва спокойствие и да не се поддава на стреса и страха, толкова нивата на окситоцина и на ендорфините в организма й се покачват за сметка на нивото на адреналина. 
По повод на тази напрегната борба между двата хормона в специално интервю на сдружение „Естествено”, като част от инициативите в подкрепа на активното раждане в България, френският лекар д-р Мишел Оден споделя своята гледна точка за съвременните родилни практики, от една страна, и природните закони – от друга.

Д-р Оден е ученик на смятания за основоположник на т.нар. „раждане без насилие” д-р Фредерик Лебуайе и е един от първите АГ специалисти, въвели практиката на водното раждане в Европа. Според него в развитите страни раждането е станало твърде социализиран процес. Това, вместо да влияе благотворно на бъдещата родилка, повишава в организма й нивото на стреса и съответно – на адреналина.
Условията на външната среда са особено важни за лекото раждане. Оказва се, че окситоцинът
„страда” от… срамежливост
Той има нужда да се предразположи, за да се изяви и да повлияе благотворно на родилния процес.
Обичайната атмосфера в родилните зали обаче внася дискомфорт у бъдещата майка, макар точно в този момент тя да има нужда от спокойствие и тишина. Тогава автоматично нивото на адреналина се покачва и
потиска действието на окситоцина
Ако се потърси мъдрост от практиките в древността, както призовава д-р Оден, ще се разбере, че непосредствено преди раждането жената е избирала някое по-усамотено място, където се е изолирала от света и се е чувствала защитена. Според френския специалист усещане за сигурност може да вдъхва и акушерката, която е близка до образа на майката. „Защото повечето жени се чувстват напълно защитени и спокойни именно пред майката…”, заявява д-р Оден.
Не само шумът, но и обстоятелството, че е наблюдавана влияе стресиращо на раждащата. Тази особеност провокира д-р Оден да прави аналогии със света на фауната. В природата при животните, които усещат някаква заплаха – например близостта на хищник, се задейства защитен рефлекс. От него мускулите им автоматично задържат плода, така че той да остане в утробата на майката, докато опасността отмине. Този ефект може да се получи и при бъдещата майка – когато
тя се чувства несигурна, подсъзнателно може да подаде сигнал за „задържане” на бебето в утробата си и така да забави раждането.
Според френския специалист в родилната зала
интелектът не е приятел
на раждащата. Защото колкото по-малко умува тя, толкова повече има шанс сама да ускори процеса. Това се дължи на факта, че доверявайки се на инстинкта си, вместо да анализира и да напряга ума си, тя помага за
повишаването на окситоцина в организма си.
По време на родилните контракции всякакво дразнене на неокортекса (кората на големите мозъчни полукълба) е нежелателно, защото то стимулира покачването на адреналина. В този сюблимен момент въпросите към раждащата от акушерки и гинеколози, ярката светлина и болничната стерилност са силни дразнители за нервната й система.
Разбира се, призивът на д-р Оден съвременната жена да черпи мъдрост от древните не означава тя да се втурне към гората в търсене на спокойствие. Познанието обаче на финия механизъм на естествените процеси е от полза не само за бъдещата майка, но и за медицинските специалисти. То може да помогне на стремежа родилното отделение да се превърне в място, което предлага помощ според най-съвременните медицински стандарти, но и повече уют. Защото хармоничната атмосфера съвсем не е без значение. Тя стимулира и деликатния окситоцин да направи родилните страдания по-леки.

Сандра Керелезова

 

 

 

Още в Видове раждане

От хоризонтална към вертикална позиция?

Повече от десетилетие в родилните клиники на западноевропейските страни се забелязва тенденция да се преоткриват стари практики в родилната помощ. Сред тях е и раждането… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo