26 Ное 2008

По-близко до природата

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Да пееш, докато раждаш, да се усмихваш, да усещаш всяко движение на бебето си, докато е в утробата ти и преминава през родилния канал... Възможно ли е това?
Клер Лопринци – американска акушерка, доверила се на старите индиански практики, с 30-годишен опит, твърди, че майката и бебето са толкова тясно свързани, че всичко, което усеща Тя, го чувства и То. Раждането може да протече без медицинска интервенция, напълно естествено и у дома, където раждащата се чувства сигурна и спокойна. Идеите на Клер Лопринци се поддържат от много бъдещи майки и в България. Те с удоволствие посетиха семинарите й у нас, където тя остана цяла седмица, за да сподели знанията и опита си. Американската акушерка изнесе лекции и нагледно показа своите техники на бременни, лекари и акушерки. Някои приеха опита й на драго сърце, други – малко по-скептично. Факт обаче е, че в нейните ръце са се родили 560 деца в домашни условия и всички – без никакви усложнения.

Силата на жената
Няма нищо необичайно в идеите на Клер Лопринци. Всичко около раждането трябва да е напълно естествено и нормално. Най-добре е бъдещата майка да остане у дома, където се чувства добре и не е заобиколена от монитори и апаратура. Акушерката се доверява на ръцете си, за да усети дали бебето се е обърнало, и на обикновената дървена слушалка, за да чуе сърдечните тонове на бебето. Според нея раждането започва напълно спонтанно. Предизвикването на контракции (включването на система с медикаменти, най-често с окситоцин) е едно от правилата в болниците, срещу което традиционната акушерка твърдо се бори. Поставянето на упойки за успокояване на болката също не се препоръчва от американката. Чрез нежни масажи и топли компреси на перинеума жената може да се спаси от неприятното усещане по време на контракцията. Това, което Клер непрекъснато напътства своите бременни, е да са в постоянен мислен контакт с бебето. Страхът е най-големият враг на раждащата. Ето защо акушерката може да й даде сила с очи – чрез своите емоции. Важно е по време на контракциите бъдещата майка да се “вслушва” в движенията на бебето. То само ще й подскаже, ако има нещо нередно. Позата, в която е раждащата, също не е ограничена, както в болницата. Жената може спокойно да се движи, да застане на лакти и колене, да легне настрани или просто да седне така, както се чувства добре. Движението и гравитацията са важни, защото подпомагат родилния процес. У дома бъдещата майка може да прави всичко това без проблеми. Клер Лопринци твърди, че жената познава най-добре своето тяло и сама може да прецени дали процесът напредва, или не. Акушерката оставя жената да роди със собственото си темпо, но тя е до нея през целия процес. Важно е при последните няколко напъна раждащата да е с отворена уста. Това помага на бебето да излезе по-лесно. За разлика от медицинското схващане, че в последната фаза на процеса не трябва да яде и пие, традиционната акушерка дава малко вода на дамите, които й се доверяват. Компресите също помагат изключително много, за да излезе бебето.

Смелият татко
Какво е раждането без присъствието на таткото? Едва преди няколко години у нас започнаха да допускат бъдещите татковци в родилната зала. За Клер Лопринци този въпрос не е дискусионен. При раждането у дома бащата трябва задължително да е до своята половинка. Освен че ще я подкрепя и поддържа, мъжът може сам да усети идването на Новия живот. Не са единици татковците, които целуват главата на новороденото веднага щом тя се покаже от родилния канал на майката. Това е първото приветствие, което бебето получава. Така бащата става съпричастен с процеса и усеща истинското значение на думата семейство.  Да останеш до главата на раждащата вече не е достатъчно. Трябва да си и до бебето.

Любимото бебе
Майката трябва да прегърне бебето си секунди след като то поеме първия си дъх. Така се осъществява истинският контакт. Американската акушерка препоръчва пъпната връв да не се прерязва веднага след раждането. Добре е да мине известно време, преди да се скъса и последната връзка между жената и бебето. Първите няколко часа с детето са най-важните. За него е от изключително значение дали е до майката, или е отделено само в някакво креватче. Родилката трябва да се грижи за детето, да го милва и да му говори. При първото поставяне на гърда мъничето също може да има предпочитания – да избере лявата или дясната гърда. Майката може сама да го попита и така да започне комуникацията със своето дете.

Мая Ковачева

По света
Данните сочат, че САЩ – страната с най-развити технологии, е на второ място по перинатална смъртност (смъртност по време на раждането) в света. В Холандия, където често жените раждат у дома, смъртните случаи са рядкост.

 

 

 

 

Още в Рецепти

От дявола до трапезата - Картофите

Родина на картофа е Южна Америка, където от незапомнени времена той е бил основна храна на жителите на Андите. Още преди повече от 2000 години… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo