20 Фев 2012

Понякога е добре и да му се скарате

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Родители, които никога не правят забележки на детето си, са светци. Но и тези, които понякога го правят, няма защо да имат угризения. Добре е обаче детето да научава нещо, когато мама и татко избухват. Предлагаме ви разказа на Надя Тимчева, майка на три деца.

„Понякога ние, родителите, сме изнервени и сме в лошо настроение. В такива моменти ни е трудно да запазим спокойствие, ако видим как двегодишното ни дете размазва пюрето от моркови по покривката на масата. Смятам, че вероятно и най-любещите родители са спокойни и изпълнени с разбиране само през около 30% от времето, което прекарват с децата си. През останалото време те ги командват, притискат и им се карат, вместо да им обяснят спокойно защо не бива да бодат малкото братче с вилицата или да опразват кутията с бисквити.
Това е напълно нормално. От време на време се налага да се скараме на детето, по възможност с решителен глас, преди чашата на търпението да е преляла.


Поучаването на малките е в реда на нещата, когато не се стига до избухване, при което неконтролирано се изпуска пара и детето остава безмълвно през следващите няколко часа. Тактично и умно направената забележка дори може да покаже на малчугана, че е обичан. Той може да долови много точно по тона на забележката дали тя означава отхвърляне и обида, или съдържа доверие и симпатия.
Когато се карате на детето, няма нужда да претегляте с везни всяка дума. Може да кажете „Замълчи, моля те, сладурче, мама говори по телефона!” или „Излез веднага от стаята, за да не избухна!”. Ако каката ухапе сестричката си, която е хвърлила любимото й мече на пода, може да вземете отношение в конфликта, като кажете, че по-малката е постъпила лошо, но затова не бива да бъде ухапвана.


Дългите обяснения са излишни, защото случилото се е останало в миналото, а малките живеят предимно тук и сега. Детето е склонно да преустанови нежеланото поведение най-вече когато е мотивирано с любещ поглед, който го успокоява, че е обичано.
Децата се нуждаят от много разбиране и съобразяване. Но и някои разочарования понякога не са излишни. Така малките най-добре научават, че родителите са независими личности и имат собствено разбиране за това какво ще допускат и какво – не.
Проблемите се появяват, когато педагогическият подход не се ограничава само със забележки. Ако детето постоянно вижда в очите на родителите си раздразнение и неодобрение, с течение на времето то започва да усеща себе си като причина за гнева им и да се държи предизвикателно. Тогава караниците в дома ще са ежедневни.
Колкото по-малки са децата, толкова по-належащо е родителите да намерят бързо изхода от спиралата на разправиите и да не търсят винаги оправдание в спазването на принципите. Трябва ли например децата винаги да се извиняват, ако са сбъркали? Разбира се, тригодишните трябва да познават наред с „моля” и „благодаря” и думата „извинявай”. Да използват обаче винаги извинението, може да се очаква едва в предучилищна възраст. Едва тогава те са в състояние постепенно да разберат мотивите на останалите и очакванията им. В тази възраст детето осъзнава връзките между говора и поведението и може да си обясни защо мама се ядосва, когато бърза, а на него му се играе и се бави.
За детето извинението означава само, че мама и татко трябва отново да са добри към него. Най-важното при караницата е, че след нея слънцето отново изгрява. С прегръдка и целувка за помирение.”

Още в Традиции и обичаи

Деца с “особено положение”

Добре известна е поговорката: “Дете без баща е половин сирак, без майка – кръгъл сирак!” В нея се отразява едновременно почитта към майчинството и разбирането… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo