25 Юли 2011

Предродилен фитнес

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Сигурно вече знаете, че заемането на определени пози по време на раждането може да облекчи болките и дори да ускори процеса. Скорошни проучвания показват, че раждащите, които стоят прави, независимо дали се разхождат, седят или коленичат, могат да скъсят времето за раждане с един час. Наред с действието на земното притегляне иправената поза, особено ако движите бедрата си, улеснява придвижването на главата на бебето към родилния канал. Това твърдят учените, провели изследването. Според тях добрата позиция налага по-рядко използване на обезболяващи средства.
Както всяко раждане е уникално, така и позите, които предпочитате, могат да са различни. Във всеки случай добре е да се упражнявате, за да се подготвите за Големия ден. Как? Даваме ви идеи за предродилни пози, които помагат процесът да протече по-бързо и по-леко.

Бавен танц
Застанете с лице към партньора си (бъдещия татко?). Обвийте ръце около раменете и тила му, като облегнете глава на гръдния му кош или на раменете му. Партньорът трябва да ви обгърне с ръце, като сключи китките си зад гърба ви. Полюлявайте заедно бедрата си, като че ли танцувате бавно.
Как действа? Ритмичното полюляване на бедрата облекчава болката, ускорява първия стадий и стимулира придвижването на бебето по-дълбоко в таза ви. Земното притегляне му помага да се спуска надолу и да заеме правилната позиция за белия свят. Тази поза е особено приятна, защото предлага интимност с любимия и му дава възможност да ви подкрепя.

Рокендрол
Седнете на топката за раждане, като разкрачите стъпалата си на удобно разстояние и ги опрете на пода. Може да поставите китките на коленете си за опора. Клатете се от една страна на друга. Партньорът ви може да масажира гърба и раменете ви, за да облекчи още болката.
Как действа? Клатенето успокоява и помага да се съсредоточите през преходната фаза. Това може да е най-шокиращият етап за бъдещия татко. Раждащата може да изпадне в странни състояния – да се ядоса и да не знае какво прави, какво говори или какво иска, така че важно е до нея да има някой, който да й помага.

Увисване
То е нещо като подкрепящо клякане. Партньорът ви седи на ръба на леглото, а вие сте клекнала пред него, гърбът ви е обърнат към лицето му. Краката ви трябва да са раздалечени, а стъпалата им да са опрени на пода. Любимият пъхва ръцете си под вашите, така че при всяка контракция да може да подкрепя тялото ви, което виси в тази поза до преминаването на болката. След това може да почивате облегната на скута му.
Как действа? Тази поза осигурява на тялото ви оптимална позиция за напъване и отваря таза ви. Земното притегляне също подпомага процеса.

„На четири крака”
Застанете на леглото или на пода „на четири крака” с разтворени крака. Използвайте пак топката за раждане като допълнителна опора и възглавници за удобство.
Как действа? Позата е полезна, когато контракциите се засилят и зачестят, но вие още не сте готова да напъвате. Позата може да забави раждането. Обърнатото нагоре във въздуха седалище намалява налягането върху шийката и осигурява време на влагалището ви да се разтегне.

Танц в скута

Партньорът ви седи на стол пред вас, вие коленичите на пода върху възглавници с раздалечени крака и държите здраво ръцете му, за да ви подпират по време на контракциите. Може да почивате в паузите между тях с облегната глава на любимия.
Как действа? Тъй като тялото ви е изправено, земното притегляне ще ускори раждането, а позата на колене ще премахне напрежението от краката ви. Партньорът ви може да облекчи болката в гърба, като масажира раменете и гърба ви.

Жаба
Седнете на леглото с гръб, обърнат към горната част или между краката на партньора ви, като се облегнете на гръдния му кош. С раздалечени крака повдигайте коленете към ушите си.
Как действа? Това е най-честата поза за раждане. Тя помага за отваряне на таза чрез сгъване на бедрата и може да ускори раждането.

„9 месеца”


Кои са фазите?

Първа преходна фаза на раждането – започва, когато разкритието на шийката е около 8 см, контракциите са по-редки, но силни.
През първата фаза шийката се разширява до 8 см. Контракциите са чести и траят до 90 сек.
Втора фаза – същинско раждане. Започва, когато разкритието на шийката е пълно, и завършва с раждането на бебето.
Трета фаза – раждането на плацентата.

Още в Бременност по седмици

Този вампир – гладът - Как да обърнете гръб на изкушенията от хладилника

Почти всеки познава пристъпите на неудържим глад. Ето как моя близка приятелка ми разказа за своята проблемна зона – квадратния метър пред хладилника… Признавам, че… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo