17 Юни 2015

Раждането наближава, какво е чувството?

Публикувана в Любопитно
Оценете
(3 гласа)
 

Броите ли дните? Очаквате ли с нетърпение да видите отново краката си? Да спите отново по корем – или просто да спите? Не се бойте – краят на бременността наближава.

Евентуални тревоги:

Слузеста тапа. Понякога се отделя, когато започва разширяването и изтъняването ѝ. Някои жени забелязват падането на тапата (какво е това в тоалетната?), други – не (особено, ако пускат веднага казанчето). Падането на тапата е признак, че тялото ви се подготвя за големия ден, но не е надежден сигнал, че той наистина настъпва или дори предстои. До раждането може да има 1, 2 или дори няколко седмици и през цялото това време шийката постепенно се разширява.

При много жени тапата не пада предварително и това не предсказва как ще протече бъдещото раждане.

Кръв във влагалищното течение. Слузестото течение, оцветено в розово или кафяво от кръв, често е знак, че кръвоносните съдове в маточната шийка се разкъсват поради изтъняването ѝ и че процесът, водещ към раждането, вече е започнал. Ако внезапно течението ви стане ярко-червено, свържете се незабавно с леикаря.

 
Разкъсване на околоплодните обвивки. Ако мокрото петно върху чаршафите мирише по-скоро сладникаво, най вероятно това са околоплодните води. Сигурно лекарят ви е казал какво да правите, ако ви изтекат водите. Не помните инструкциите? Незабавно му се обадете.

Водите изтичат, но няма контракции. Раждането вероятно ще започне много скоро, повечето жени усещат контракциите през следващите 12 часа, а други до 24 часа след разкъсванетo.

Потъмнели околоплодни води. Околоплодните води вероятно са оцветени от мекониум – зеленикаво-кафяво вещество, което излиза от храносмилателната система на бебето. Обикновено мекониумът се отделя след раждането с първите изпражнения на новороденото. Ни понякога, особено, ако плодът е бил подложен на стрес в майчината утроба, и много често, когато е преносен, мекониумът се отделя преди раждането в околоплодните води. Уведомете незабавно лекаря, който вероятно ще предизвика раждане.

Недостатъчно околоплодна течност. Обикновено природата поддържа  матката добре снабдена с непрекъснато възстановяващ се запас от околоплодни води. За щастие дори когато по време на раждането нивото им намалее, медицинската наука знае как да се намеси.
 

Нередовни контракции. Няма две жени с абсолютно еднакви контракции при раждане. Не всяко раждане става като „по учебник” и не винаги контракциите са през еднакви интервали и не се засилват прогресивно.

Ядене и пиене по време на контракциите. Някои лекари забраняват яденето и пиенето по време на раждането с довода, че храната в храносмилателната сиситема може да бъде вдишана, ако се наложи да се прави пълна упойка по спешност. Едва ли ще сте в настроение за обилно хранене, но нещо леко и лесно за смилане може да поддържа енергията ви.
 

Изкуствено разкъсване на околоплодните обвивки. Повечето жени не усещат нищо, ако тази процедура се прави изкуствено, особено, ако контракциите вече са започнали. Ще забележите как рукват водите, а скоро след това ще започнат и болките. Понякога околоплодните обвивки си остават цели – от началото до края на раждането и това също е нормално.

 
По пътя към болницата. Ако сте в кола и раждането започне, отбийте от пътя и паркирайте на безопасно място. Обадете се на бъзра помощ. Включете аварийните светлини.

Още в Новини

ИКЕА празнува 1 юни с уикенд, посветен на децата

27 май 2014 г. Цял уикенд, посветен на децата и техните родители, подготвя ИКЕА България по повод детския празник 1 юни. Програмата за 31 май… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo