29 Авг 2005

Раждането - Природата го закриля

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Вероятно сред многото страхове около раждането ви безпокои и как бебето с тази голяма глава ще може да се провре през тесния “тунел”. Отхвърлете поне този страх! Природата се е погрижила да обезопаси пътя на бебето. При раждането най-трудно излиза главата на бебето. Нейната средна обиколка е 35 см. След като тя се появи, изплъзването на телцето става почти без усилия. Логично е да се питате как толкова голяма глава може да премине през тесния родилен канал.

С главата напред
Малко преди раждането 95% от бебетата заемат правилна позиция в матката – надолу с главата. В последните седмици на бременността бебето започва да се подготвя за раждането:

 • Въпреки че в корема ви става все по-тясно за него, то успява да върти главата си. Триенето, което се получава при това, масажира долната част на маточната мускулатура и тъканите на шийката на матката, които омекват.
 • Главата на бебето се спуска надолу, за да заеме позиция за раждане.
 • По време на подготвителните контракции, които още не са ритмични, главата се тренира да издържа на натиск. Кръвообращението “свиква” да се справя с краткотрайно намаления приток на кислород.
 • Още в началото на бременността акушер-гинекологът може да направи прогноза дали главата на бебето ще успее да преодолее родилния канал без особени проблеми. Така ще се предвидят евентуални мерки, ако попадате сред петте процента, при които има несъответствие между размерите на таза на майката и размерите на плода.
  Когато контракциите започнат, бебето сгъва силно главата към тялото си. По този начин обиколката в горната част намалява, а най-острата част на главата изпъква напред.
  Отначало главата трябва да се промъкне през входа на майчиния таз, след което посоката се променя на 90º, тъй като костният канал става надлъжно овален. Още несрасналите се кости на бебешката глава се приспособяват към този сложен тунел, като се приплъзгват едни в други и диаметърът на главата намалява с около 1.5 см. В тази фаза много раждащи имат чувството, че процесът не напредва. Опитните акушерки знаят прости средства, които помагат в такива случаи. Слушайте съветите им.
  След като преодолее таза, главата трябва да се промъкне през тазовото дъно и да продължи пътя си. За да завърши пътешествието си, остава още да премине само през опашната кост. Често това не се получава при първия тласък и главата се връща отново назад. В този случай помага, ако раждащата се изправи.

  Такъв ли ще е пипон?
  След като главата излезе, раждането напредва бързо. Първо се появява предното рамо, след него задното и тялото се изплъзва навън. Чудото е факт!
  Щастието обаче не е в състояние да замъгли критичния ви поглед. Главата на вашето бебе може да изглежда, меко казано, твърде странна. Дали то не се е увредило по тесния път към белия свят?
  Можете да сте напълно спокойна – нормалното вагинално раждане не нанася поражения върху главата на бебето. Напротив – усилията, които то употребява, за да излезе навън, му действат стимулиращо. Мозъкът му не е изложен на прекомерен натиск поради предпазното действие на заобикалящата го течност. След един ден главата на новороденото загубва пипонестата (пипон – от гръцки пъпеш) си форма и се заобля. След два дни и евентуалните подкожни отоци се разнасят. Подпухналите клепачи се нормализират. Вашето бебе вече наистина изглежда прекрасно и е готово да поеме своя път към предизвикателствата на живота!

 

Още в Новини

Инвитро фондът все още чака решение за по-бързо финансиране на процедурите

Забавянето от около 10-11 месеца от одобряване на документите за финансово подпомагане на инвитро процедура до реалното извършване на процедурата се дължи на ограничения бюджет.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл