26 Апр 2004

С болка и вик

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

До средата на миналия век повечето раждания на българи, особено по селата, са се извършвали в домашна обстановка, като близките на родилката се опитвали да запазят в строга тайна самия родилен акт. Приемало се е, че ако външен човек узнае, раждането може да се усложни. Ако това не може да се избегне, трябвало
да се изпълнят определени действия
които имат за цел да се предотврати трудното раждане. Най-често срещаните от тях са: за да се улесни родилката, този, който е узнал за раждането, трябва да плюе в чаша и тази плюнка, примесена с вода, да се изпие от жената. Ако това е съпругът й или някой друг мъж от селото, той трябва да отиде при нея, да хване полите на ризата й, след което тя се освобождавала от родилните болки и детето се раждало. За да роди по-бързо и по-лесно, родилката захапвала косите си. Бабата, която помага при раждането, носи различни билки и мехлеми, с които лекува родилката. На нея й дават да пие вода, в която всички домашни натопяват ръцете си; вода, в която са погасени живи въгленчета или е натопена билката Богородична ръчица. През дрехите на родилката се промушват совалка или яйце или изсипват през пазвата й вода, просипана през совалка. Когато раждането закъснее, правят магия против “заклопване”. Изпращат млада жена да нахрани един кон, наричан “айгър”. Тя му дава да яде ечемик направо от престилката си. Вярвало се, че нахраненият кон дарява сили на бременната да роди.
Щом детето се роди
внимават да не докосне земята и в никакъв случай не го оставят на нея. Ако детето падне, ще бъде лошо, нехранимайко, ще е сиромашко и нещастно цял живо. В Пловдивския край бабата поема детето, за да не тупне на земята, защото може да стане разбойник. Жената, помагала при раждането, трябва с бързи движения да отреже пъпната връв и да я предостави за съхранение. Тя оглежда внимателно бебето и ако то се е родило с “було”, “риза”, тя я отделя, за да послужи после като лек при болести или уроки. Вярвало се, че дете, родено с риза, ще бъде с много късмет. Парченце от нея, след като се изсуши, се слага в муска, за да пази от куршум. Особено значение имала и плацентата, наричана “последък”, защото по нея можело да се гадае колко още деца ще има родилката. Понякога части от плацентата можели да послужат за магия, ако попаднат в чужди ръце, те ще отнемат плодовитостта в това семейство в полза на друго.
Голяма роля се отдава на жената, която помага при раждането
и в мюсюлманското семейство. В миналото тя се наричала “ебе” и наставлявала родилката по време на раждането – каква поза да заеме, как да диша. Произнасяйки три пъти името на Пророк Мохамед, тя отрязва пъпната връв на новороденото и също я предава за съхранение. Вярва се, че този, който пръв докосне пъпната връв, ще придаде качества от своя характер на детето. Бабата се грижи за плацентата (на турски сону, сонуджи), която трябва задължително да се зарови в земята в близост до плодно дърво.
Всички етноси посрещат с голяма радост
появата на новия член на рода
особено ако е първороден син. Но най-тържествено този факт се отбелязва при евреите. Няма по-щастлив човек от бащата, който се сдобива с първа мъжка рожба, защото ще има кой да продължи рода му и кой да каже на гроба му “кадиш” (заупокойна молитва). При вестта за раждането на мъжко дете се отправя традиционното пожелание: “Дай, Боже, с бащата да станат минян – десет мъже”, защото по този начин те ще могат да образуват необходимия религиозен кворум. За момичетата има друго пожелание: “Момичето нито да се ражда, нито да умира!”, т.е. раждането на момиче не е чак толкова желателно, но щом се случи – нека да е живо и здраво.

Още в Кърмене

Сбогом на кърменето

Някои майки едва дочакват отбиването, за други раздялата с кърменето е драма. Какво трябва да знаете за подходящия момент и за правилните методи. Най-добрият момент… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream