30 Ян 2012

След първата глътка живот

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Замаяни от болката, стреса и вълнението, много майки не осъзнават какво се случва с бебето им веднага след раждането. Д-р Мими Шумилина, неонатолог в столичната І САГБАЛ  „Св. София”, отговаря на най-тревожните въпроси по темата.

Повечето майки смятат, че секунди след  раждането бебето трябва да изплаче. Проблем ли има, ако това не се случи?
Ако бебето не изплаче в първата, втората секунда след раждането, това не е проблем. Понякога детето има нужда да се съвземе от шока при излизането си на бял свят. В случай обаче че новороденото е синьо и не успее да проплаче минута след раждането, неонатологът трябва да се намеси и да се извърши реанимация. Обикновено се почистват дихателните пътища, понякога се налага да се подаде и малко кислород. В повечето случаи бебетата възстановяват дишането си много бързо.

Какво става с бебето в първите минути след раждането?
 Медицинският екип в болницата спазва строго установени правила. В момента, в който бебето се роди, то се поема от акушерка и се поставя на реанимационен плот. Там неонатолог извършва първия преглед. Установява се здравното състояние на детето, има ли вродени аномалии и видими дефекти. Търсят се признаци за някои основни заболявания. Ако детето има нужда от реанимация, без да губи време, лекарят му оказва първа помощ. Основният преглед включва преслушване на сърцето и на белия дроб, аспирация на дихателните пътища (носа и носоглътката), за да се почистят напълно и детето да започне да диша нормално. Следва и първата хигиенна и закалителна процедура – акушерката изкъпва основно бебето в топла вода (36–37º С). Това става още в родилната зала. Процедурата се нарича закалителна, защото по този начин детето по-лесно се адаптира към околната среда. При раждането то излиза от топлата утроба, където температурата е около 35–37ºС и само за няколко минути се озовава в съвършено нова среда. Това е шок за незрелия детски организъм. След това акушерката измерва ръста и теглото на новороденото и поставя на ръката му специална лентичка с букви и числа. Същата “гривна” получава и майката.

Колко време продължава прегледът след раждането?
Ако всичко е наред, за прегледа са достатъчни 5 до 10 минути. В случай че има проблем, реанимацията продължава много по-дълго.

Поставя ли се бебето на гърдите на майката веднага след раждането?
При раждане през естествените пътища, след като пъпната връв се пререже и бебето проплаче, няма проблем акушерката да постави новороденото на гърдите на майката. Тя може да го гушне и да усети допира на кожата му. Никой не очаква в този момент то да засуче. Поставянето на гърдите има по-скоро успокоителен ефект за бебето и за родилката. Ако обаче детето е синьо и не плаче, няма време за губене. Понякога всяко забавяне може да е фатално.

Какво представлява Апгар-тестът?
Това е тест за общото състояние на новороденото. Той включва оценка на цвета на кожата, на дишането, сърдечната дейност, рефлексите и мускулния тонус. Всеки от тези показатели се оценява с точки. Когато бебето събере 8–10 точки, то е здраво и е с добри шансове за развитие. Ако точките са под 6, новороденото страда и има сериозен риск за здравето му. В случай че Апгар-тестът покаже 0–2 точки, съществува опасност за живота на бебето и то трябва да се постави на апаратна вентилация. В тези случаи бързата реакция на лекаря е много важна.

Какво се прави след първия преглед?
Следва специална обработка на пъпа, която се извършва от акушерка. Всичко е много стерилно, защото след раждането пъпчето на бебето е входна врата за множество вируси и бактерии. Съвременният начин на обработка е като се постави малка щипка. Преди години акушерките го връзваха с конец или с малко ластиче.

Възможно ли е неправилното поставяне на щипката да доведе до пъпна херния?
Пъпната херния не се дължи на поставянето на щипката или на начина на връзване. Тя най-често се проявява при недоносените деца, при тези със слаба мускулатура, с по-широк пъпен пръстен или при бебетата, които много плачат.

Как протичат следващите няколко часа в родилната зала?
Докато бебето се преглежда и къпе, се изчаква излизането на плацентата. Акушер-гинекологът оглежда родилния канал и ако има разкъсвания, ги зашива. В случай че родилката и бебето са добре, те остават заедно. Ако при бебето има проблеми, то постъпва в интензивния сектор на неонатологично отделение.

Мая Ковачева


След раждането – спад в теглото
Нормално е в първите дни детето да загуби около 10 % от теглото си. Смята се, че това е естествен физиологичен спад. Когато новороденото отслабне с повече от 10 %, трябва да се потърси причината за това. Ако бебето не се храни достатъчно, губи много течности чрез кожата в горещите летни дни и се претопля, тогава теглото му спада драстично. Решението е майката да кърми новороденото колкото може по-често и продължително. Вече във всички родилни домове се стимулира кърменето като най-добрия начин на хранене. Детето трябва да суче, когато пожелае, нe по-малко от 8 пъти, минимум през 3 часа.

Още в Кърмене

Инициатива в подкрепа на кърмещите майки

21 февруари 2014 г. Baby Cafe е един от малкото центрове в щата Мисури в САЩ, където кърмещите майки могат да се срещнат и да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo