01 Окт 2008

Слушайте втория “мозък”

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Може да се нарече инстинкт или шесто чувство – тази по-скоро предполагаема сигурност, че постъпвате правилно. Бременността е подходящото време да се изпита удивителната сила на интуицията.
Няколко дни преди раждането бъдещата майка усеща неопределено чувство, което я притиска като камък под гърдите. Изпитва потребност да роди колкото може по-скоро и настоява пред лекарите да предизвикат раждането. Оказва се, че чувството й не я е подвело. Детето се ражда с увита около врата пъпна връв и нарушено кръвоснабдяване.
Причините за безпокойството на жената не могат да се обяснят. Тя го свързва с интуицията си, с предчувствието, което я е накарало да потърси помощ за застрашеното дете. Друга бременна твърди, че през цялата бременност поддържа интуитивен контакт с неродената си дъщеря. Преди да предприеме каквото и да било, тя се допитва до чувството, което я обхваща и за което е убедена, че идва от момиченцето й. То й подсказва как да постъпи – да отиде ли на парти, или не, да чисти ли, или да пазарува.
Отдавна е известно, че
стомахът може “да взема” някои решения
Но едва преди две години американски учени доказват, че между стомаха, червата и хранопровода се намира нещо като втори мозък, т.нар. ентерална (чревна) нервна система, която съдържа около 100 млн. нервни клетки. Даже в гръбначния мозък, който е част от централната нервна система, броят на нервните клетки не е по-голям.
Вторият мозък обгръща като мрежа коремните органи. Той чувства, мисли, говори ни и се намесва при важни решения. Откриването на тази структура дава добро основание да не следваме само разума, но и вътрешния си глас.
Бременността е
идеално време за допитване до интуицията

Природата помага за това – още при първите доловими движения на плода бъдещите майки няма нужда да се осланят само на чувствата си, те усещат и с тялото си кое е добро за детето им. Не е пресилено да се каже, че интуицията при бременните е много силна. Затова е добре те да се вслушват повече в сигналите на тялото си и преди всичко на бебето си. Това не винаги е лесно по различни причини. Всекидневното натоварване пречи да се възприемат сигналите на тялото и психиката и да се реагира на тях. Често бременните се оплакват, че не могат да спят от силните ритници на бебето нощем, които затихват, щом сложат ръцете на корема си. Това може да се обясни с протеста на нероденото за намаленото внимание към него поради заетостта на майка му през деня. Понякога прекаленото натоварване може да причини преждевременни контракции – предупреждение, че е нужна почивка и е време да се намалят оборотите.
Интуицията може да успокоява, но може и бързо да донесе страхове. Обикновено и най-малкото отклонение – по-силни или по-слаби движения на бебето, някоя сянка на ехографа, може да предизвика огромно безпокойство. Затова е добре да се вслушвате в сигналите на тялото си и по този начин да постигате спокойствие и доверие в себе си.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова

Тренирайте интуицията 
Опознайте детето си. Даже да Ви е трудно във вихъра на всекидневните проблеми, отделяйте му време. Поставете ръцете си (същото може да направи и партньорът Ви) на корема, играйте с детето, като се опитвате например да задържите ръцете и краката му. Можете да го галите и да му разказвате приказки. Така бързо ще установите какъв е характерът му - дали е ведро и весело, или е кротко и лениво за игри. Когато придобиете впечатление за нрава на детето, ще Ви бъде много по-лесно да долавяте посланията му.
 Потопете се във вода. Смята се, че водата улеснява емоционалния достъп на майката до нероденото бебе. Заобиколена от топла вода (между 33 и 35 ºС), Вие се полюшвате в същата среда като бебето в корема Ви. Наслаждавайте се колкото може по-често на усещането за лекота във ваната или в плувния басейн, така ще сте толкова близко до бебето, колкото никога друг път.

 

Още в Развитие

Бебешки сънища

Знаете ли, че бебето също сънува, докато още е в утробата ви? Нови проучвания на английски учени показват, че малкото човече за първи път заспива… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo