26 Апр 2010

  Спомени за раждането

  Публикувана в Любопитно
  Оценете
  (1 глас)

  Всеки миг от човешкия живот оставя своя отпечатък върху развитието на личността. Така, бавно напредвайки във времето и преминавайки през различни моменти, съпроводени със съответните емоции, чувства и мисли, човек придобива своя жизнен опит. За всеки от нас той е уникален и неповторим.
  Вече има достатъчно доказателства, че съзнателният живот на човек започва още от утробата. Бебето в нея чува, вижда и усеща. То има свой собствен емоционален свят и свои преживявания. Там е защитено, на сигурно и топло в обвивката от околоплодна течност. Изследванията в последните 50 години доказват, че пренаталният опит се съхранява в паметта и се отразява на целия последващ съзнателен живот.
  Какво обаче се случва при раждането?
  Реакцията на току-що роденото бебе може да се сравни с реакцията на възрастния при силен стрес – то се изпотява, трепери, пулсът и кръвното му налягане се повишават, болят го мускулите. Процесът се съпътства от дълбоко усещане за тревожност, безпокойство, гняв, а понякога и тъга. Една от допълнителните цели на лекарския екип е да помогне на бебето да се пребори с трудностите при появата си на бял свят и преходът от майчината утроба към света на възрастните да стане по най-благоприятния за него начин.
  Френският акушер Фредерик Лебойер (роден още през 1918 г.) е разработил метод за намаляване на родилната травма. Чрез него адаптацията сe извършва плавно и постепенно чрез раждане във водна среда, наподобяваща околоплодната течност.
  Ако порасналият вече човек има проблеми при взаимоотношенията си с околните или други неразположения, причината може да се потърси назад, още по време на раждането. Доказано е, че травмите оттогава могат да доведат до сериозни проблеми в детската и в зрялата възраст.
  Има психотерапевтични методи, които могат да помогнат на човек да се върне назад във времето и
  да се освободи от травмата от раждането
  Това са т.нар. регресивни терапии. Сред тях е и
  регресивната хипноза.
  При нея човек се връща в миналото, за да изживее отново различни събития. По този начин се освобождава натрупаното емоционално напрежение. Регресивната хипноза е два вида – връщане в настоящия живот (age regression) и връщане в отминали, вече свършили животи (post life regression). В първия случай човек си спомня събития и случки от по-ранен етап – обикновено от детството си. Докато говори, гласът и поведението му се променят. Докато е в хипноза, той може да нарисува или да напише нещо с почерк, съответстващ на възрастта, към която се е върнал. При регресията в минал живот човек се пренася във времето и нерядко вижда себе си като друга личност, с друг начин на живот, заобиколен от хора, с които е в някакви взаимоотношения. При частичната хипноза усещанията се запазват, човек чува гласа на хипнотерапевта и осъзнава обстановката, в която се намира. При пълната хипноза преживяването изцяло обгръща пациента.
  Доскоро се смяташе, че паметта е свойство на мозъка и най-ранните спомени на човека датират от 2–3-годишна възраст. Новите изследвания обаче показват, че това не е така. Първите спомени са отпреди самото раждане. Има описани, научно потвърдени случаи, при които се възпроизвеждат
  разговори и случки, дочути от утробата
  Доказателство за това са и разказите на зрели хора, които са „върнати” по време на бременността на майка си. Сред световните учени, работещи в тази област, е aмериканският психолог Дейвид Чембърлейн – основател и член на Асоциацията за пре- и перинатална психология и здраве в САЩ. Той твърди, че човек има пълен, макар и обичайно неактивен спомен за момента на раждането си. С помощта на хипноза психологът установява, че 90% от върнатите назад във времето си спомнят действителни детайли. Нерядко раждането се описва като
  силно психотравмено преживяване от страна на плода. Обяснението е, че поради директната им физическа свързаност емоциите на жената оказват трайно и пряко биохимично въздействие върху плода. Така по-късно, когато човек порасне, животът му е подчинен на случките и настроенията, които са съпътствали майка му през 9-те месеца и раждането. Австралийският лекар Грейхъм Фарънт въвежда ново понятие –
  “клетъчна памет”
  Според него именно в тази памет се запечатва информацията за случили се събития. Въпреки че тялото и мозъкът на бебето още не са оформени, усещанията и възприятията се фиксират на клетъчно равнище. Така в бъдеще при определени условия информацията оживява. Под ръководството на опитен и професионален хипнотерапевт всеки може да се върне назад във времето, докато е бил в утробата и по време на раждането си, за да осъзнае и преодолее проблеми в настоящия си живот.

  Георги Димитров
  хипнотерапевт

  Назад във времето

  За хипнозата като терапевтичен метод въобще, съществуващ още от зората на човечеството, е говорено и писано много. Описвана в редица древни книги, тя, заедно с директните внушения за оздравяне, е била широко използвана от йогите и от жреците на Древна Гърция, Индия и Египет. През XVI в. швейцарският лекар Филипус Парацелз (1493–1541) започнал да я прилага за медицински цели. Столетия по-късно немският свещеник Йохан Гаснер (1727–1779) се прославил с това, че помага на болни, страдащи от различни заболявания – парализи, гърчове и др. Наименованието “хипноза” въвежда aнглийският хирург Джеймс Брейд (1795–1860). То идва от гръцката дума “хипнос” – сън, тъй като Брейд е смятал, че хипнотизираният е заспал човек. По-късно хипнотичното състояние се изследва и използва от много учени и медици. По-известните сред тях са Зигмунд Фройд, Владимир Бехтерев, Иван Павлов, Милтън Ериксон и др. Популярните книги и филми най-често създават невярна представа за хипнозата, по време на която човек крещи или е обездвижен. В действителност при нея той рядко говори и има свобода на движенията, но те са забавени.

   

   

   

  Още в Захранване

  Започнете след 8–9-ия месец

  Кога да захраня сина си със зеленчуково-месно пюре? Трябва ли да добавям месо към пюрето? Използвайте готовите пюрета. Ако се придържате към схемата на хранене,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh