19 Юли 2017

Терминът – числа и факти

Публикувана в Любопитно
Оценете
(1 глас)

375 дни е най-дългата бременност в историята, според статия, публикувана в „Time Magazine" през 1945 г. Най-удивителното е, че въпреки това бебето е тежало само 2,720 кг.

280 дни – 10 месеца по 28 дни (лунарни месеца) или 40 седмици по 7 дни (гестационни седмици), е средната продължителност на нормалната бременност.

43 млн., или 69% от жените са изложени на риск от непредвидена бременност.

7% от жените, които са бременни за първи път, раждат след определения от лекаря им термин.

1 на 20 бебета се раждат на точно определения от лекаря термин, 50% се раждат в рамките на 1 седмица от датата на термина, а 90% – в рамките на 2 седмици от тази дата.

69 е най-големият брой родени бебета от една жена. В периода 1725–1765 г. рускиня родила 16 двойки близнаци, 7 комплекта тризнаци и 4 комплекта четиризнаци.

С 46% е нараснал броят на цезаровите сечения в САЩ от 1996 г. насам, което означава, че 1 на всеки 3 бебета се ражда по този начин.

45 дни след раждането е първата овулация на кърмещите жени. При майките, които избират да не кърмят децата си, обикновено овулацията настъпва между 25-ия и 72-рия ден след раждането.

При жени с 28-дневен менструален цикъл оплождането настъпва 14 дни след последната редовна менструация.

С почти 50% е намаляла майчината смъртност в световен мащаб от 1990 г. насам.

През 1955 г. в Италия Сиг Кармелина Феделе е родила с цезарово сечение най-голямото бебе, регистрирано досега – 10,2 кг.

Преносена бременност до 2 седмици след термина се определя като хронологична, а тази след 14-ия ден – като биологична. Хронологично преносената бременност зависи предимно от индивидуалните показатели на майката и на бебето. Биологично преносената бременност крие някои рискове. Риск за майката има, ако бебето стане прекалено голямо – това води до увреждания на меките тъкани при раждането. Ако то се роди със секцио, рискът за майката и за бебето е минимален.

Как се изчислява терминът на раждане… 

- Формула на Негеле: от първия ден на последната редовна менструация се изваждат 3 месеца назад и към този ден се прибавят 7 дни.

- Терминът на раждане може да се определи и по датата на оплождането – от 3-ата седмица на липсата на менструация (аменорея). В този случай продължителността на бременността е 266 дни, приблизително 9 календарни месеца, пресметнати от момента на оплождането – около 2 седмици преди датата на следващата очаквана менструация. Този метод на изчисляване е по-неточен, тъй като не при всички жени овулацията настъпва точно на 14-ия ден от цикъла им.

- 30–31 дни е продължителността на календарния месец, а 28 дни – на лунарния. Считано от първия ден на последната менструация, бременността продължава 10 лунарни месеца. За да пресметнете коя гестационна седмица на кой лунарен месец отговаря, трябва да разделите гестационната седмица, в която сте, на числото 4. 

Още в В помощ на мама

По-добре у дома, отколкото на детска ясла?

Много родители се изправят пред дилемата дали да изпратят детето си на ясла или да го оставят у дома, обгрижвано от баба или от бавачка,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai