31 Мар 2006

Уют и музика за “Добре дошло!”

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

От няколко години работя като акушер-гинеколог в Германия. Ще разкажа на читателите на сп.”9 месеца” как протича нормалното раждане в едно малко АГ отделение в тази страна. В нашето отделение стават около 400 раждания годишно. Тук работим трима ординатори, един завеждащ отделение и неговият заместник. Дежурствата се поемат от ординаторите. Завеждащият и заместникът му са на разположение за спешните оперативни случаи. В отделението има акушерки на трудов договор и акушерки, които са сключили договор с болницата и водят свои пациентки за раждане. Идват и акушерки, които водят раждане по домовете – при настъпили усложнения в хода на процеса или след него те довеждат пациентката при нас.
Веднъж седмично вечер всяко отделение от района има среща–представяне с бъдещите родители Семействата се запознават със завеждащия и с неговите помощници. Гостите се развеждат в отделението и в родилните зали и им се обяснява какви са възможностите за обезболяване, за раждане във вода и пр. Специалистите отговарят на задаваните въпроси. За живеещите в района бъдещи майки не представлява проблем да отидат да раждат на 100 км разстояние, ако имат доверие и вярват, че в друго родилно отделение ще получат това, което желаят. Затова конкуренцията между медицинските заведения е изключително голяма. Бъдещите родители решават къде да се роди детето им. Почти всички бременни и партньорите им преминават курс за подготовка за раждането
Част от раждащите идват в отделението с акушерката, която ги е наблюдавала 9 месеца. Доверието към нея е много голямо. Почти при всяко раждане присъства съпругът или партньорът. На събитието се допускат най-много двама близки. Раждането в това сравнително малко отделение протича изключително спокойно и приятно. Тук има три самостоятелни просторни родилни зали, които са обзаведени в различен стил, наподобяващ домашна обстановка. Залите са снабдени с всичко необходимо както за нормално, така и за патологично раждане, включително за суперспешно секцио. При нужда то може да се извърши до 5 минути. В една от залите е разположена ваната за раждане във вода.
Когато постъпи в отделението, раждащата избира родилната зала съобразно с предпочитанието си и заедно с партньора (присъстващ винаги) и друг неин близък остава тук до края на раждането. Ако състоянието на бъдещата майка и състоянието на плода разрешават, тя може да вземе отпускаща вана в друго помещение.
През цялото време раждащата е в цивилни дрехи. Периодично я посещават роднини и приятели, но само ако тя е разрешила. На прегледа и на раждането присъстват един лекар и една акушерка (с изключение на случаите на усложнено протичащо раждане).
Въпреки че родилните зали могат да са много силно осветени, светлината в тях е дискретна, царят тишина и спокойствие, говори се тихо. На фона на нежна, избрана от партньорите музика (обикновено те носят любимите си дискове) периодично се проследяват детските сърдечни тонове.
Преди всеки преглед или манипулация на раждащата трябва най-обстойно да се обясни защо те се налагат а след това да й се съобщят резултатите. Без нейно съгласие не могат да се извършват никакви прегледи и изследвания. Когато липсват противопоказания, раждащата, придружена от близките си, може периодично да напуска отделението, да се разхожда в градината, да посещава кафето на болницата, но в определеното време да се завръща в родилната зала за контролен преглед и мониторен запис.
До периода на разкритие жената приема достатъчно течности и храна. Само ако има голяма вероятност за цезарово сечение, консумацията на храна се ограничава. В отделението не се прави никаква предварителна хигиенна подготовка – бръснене, клизма, дезинфекция. Ако при бъдещата майка има по-голямо окосмяване на външните полови органи, а ще се приложи епизиотомия, непосредствено преди манипулацията може да се извърши частично избръсване.
Почти до последния напън раждащата е в седнало или в странично положение. Ако липсват противопоказания, жената може да избере позата при раждане – в гръбно или в странично положение, на четири крайника (ръце и крака) или раждане във вода, раждане на т.нар. “хокер” (малко трикрако бъбрековидно столче – акушерката е на колене на земята, съпругът подкрепя раждащата откъм гърба, а тя седи на столчето и напъва надолу).
Бъдещата майка може да избира и методите на обезболяване – от ароматерапия до перидурална аналгезия. По време на напъните жената се подкрепя от акушерката и от своя партньор. Често при врязването на главичката, когато силите намаляват, много стимулиращо действа, ако лекарят или акушерката накарат раждащата да докосне с пръсти подаващата се главичка.
Още преди прерязването на пъпната връв бебето се поставя на гърдите на майката. Едва след това пъпната връв се прерязва почти винаги от бащата, който обикновено извършва това с треперещи от вълнение ръце и насълзени очи. Следват минутите на върховно щастие – детски плач, сълзи от радост, прегръдки, целувки, снимки, телефонни поздравления. Между другото ние от екипа проверяваме плацентата, подканяме жената да напъне и така “се ражда” и плацентата. След като установим нейната цялост, изказваме нашите благопожелания на родителите.
Ако има евентуални разкъсвания, те се възстановяват. След това се извършва първият преглед на новороденото под зорките очи на родителите.
Ако до два часа след раждането няма усложнения, родилката получава топъл чай и храна, след което, придружена от акушерката, взема душ, облича чисти цивилни дрехи и с новороденото на ръце се отправя към определената й стая в отделението.
Обикновено стаите са с по две легла, имат санитарен възел, бебето постоянно е при майка си, но по всяко време тя може да го остави в детската стая и да отиде на кафе с близките си. В следващите дни повече от 20 души се изреждат да се радват на новия човек. Стаите се отрупват с цветя, подаръци за детето и родилката, с играчки и лакомства.
Родилката се изписва, когато се чувства готова за това. Има случаи на амбулаторно раждане по вагинален път с престои от 3–4 часа до 4–5 дни.
Почти всяка майка има акушерка, която проследява следродилния период. Здравните каси поемат разходите за 10 посещения у дома.
При напускане на отделението персоналът получава снимка в рамка на новороденото и родителите му с топли думи на благодарност. Снимките се окачват по целия коридор на отделението. Тежкоболни от други отделения, инвалиди в колички, както и много посетители идват да разглеждат снимките, защото това ги зарежда с оптимизъм – нали тук се раждат Животът и Надеждата!

Още в Споделено

Той ли е бащата?

Само жената знае кой е бащата на детето й, казват старите хора. Никой мъж не може да е напълно сигурен, че ревливото бебе е собствената… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo