28 Мар 2005

Възможно ли е да се обърне?

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Някои бебета остават в седалищно предлежание до последния момент. Налага ли се цезарово сечение? Не непременно – чуждестранният опит показва, че има методи, които могат да помогнат за обръщането. Ще ви разкажем за тях, но ви предупреждаваме – не става дума за действия, които може да извършвате сама вкъщи. Методите се прилагат задължително от специалисти!
Изглежда, бебетата се подчиняват на някаква вътрешна програма. Щом в майчината утроба стане твърде тясно, те заемат най-подходящата позиция за раждане – с главата надолу. През 32-рата гестационна седмица (г.с.) девет от десет бебета са с правилно предлежание, а 5% се обръщат непосредствено преди раждането. Останалите запазват седалищното предлежание – главата нагоре, седалището надолу.
Означава ли това край на надеждите за нормално раждане? Често е така, защото при тази позиция вагиналното раждане е свързано с риск. Обикновено в този случай се препоръчва цезарово сечение. При някои бъдещи майки може да се направи опит бебето да се обърне. Различните методи се прилагат само ако няма медицински противопоказания като аномалии във формата на матката, малко количество околоплодна течност, неправилно прикрепена плацента.
Научно доказано е, че психичното и физическото претоварване при бъдещата майка играят съществена роля за неправилното предлежание на плода. Затова много от методите за обръщане на бебето включват успокоение и “диалог” с него. Има различни възможни подходи.

Въображаемо пътуване. Под напътствията на акушерка бременната мислено пътува в утробата си. Бъдещата майка разпитва детето как се чувства и защо не се обръща. Тя се концентрира върху любимото създание, усеща някои подсъзнателни желания и тревоги (например страх от епизиотомия) и ги споделя с акушерката. Това я разтоварва и може да повлияе на детето и позицията му.

Хаптономия. С ръцете си бъдещата майка установява контакт с бебето. Вероятно то усеща нежните докосвания, защото често се плъзга към майчините длани. Когато след няколко дни нероденото свикне с тези "докосвания", може да се направи опит да се накара да се обърне.

Наклонена позиция. Бременната застава "на четири крака" силно наклонена надолу и поставя главата си с насочен настрани поглед върху ръцете. При тази поза матката се разширява, бебето усеща, че има пространство да се обърне и така се стимулира да промени позата си. Следващите два метода залагат на любопитството на нероденото.

Пеещо топче. Бебето трябва да следва звуците на пеещо топче. Топчето се търкаля многократно върху корема, като се започва от мястото, където е главата на бебето, по посока към срамната кост.

Светлинен сигнал. Бебето се насочва отвън чрез лъч на джобно фенерче. Китайската медицина приема, че през тялото преминават меридиани. Върху тях лежат точки, които могат да се стимулират чрез убождане, топлина или натиск. По меридиана дразненето се провежда до други зони на тялото, където трябва да премахне блокирането.

Акупунктура. Със специални игли се убождат точки по меридианите, отговорни за матката и малкия таз. Така бебето трябва да получи импулс за обръщане. Не всички бременни обаче понасят този метод.

Акупресура. Може да се масажира меридианната точка на малкия пръст на крака. Идеално би било това да се прави от партньора, докато бременната е заела наклонена позиция.
Много рядко бебето се обръща по време на прилагането на всички описани методи. Обикновено минават няколко дни, преди то да се реши да направи кълбо. Почти винаги това се случва нощем, когато матката е отпусната.
Ако никой от посочените методи не помогне, остава външното обръщане. То се прилага много рядко, само в клиника и при готовност за цезарово сечение. С ехограф се определя позицията на бебето, след което лекарят поставя ръка ниско долу на корема на бременната и избутва дупето на нероденото от таза й. Друг лекар се опитва да го обърне.
Дори прилаганите методи да не доведат до успех, не бива да се губи надежда – някои бебета правят акробатичния номер спонтанно в последната минута.

Още в Отслабване

Време ли е да похапна?

Зимата е към своя край и вече се замисляме за топлите пролетни дни, разцъфналите дръвчета и мечтаем за срамежливите слънчеви лъчи. С промяната на сезона… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo