30 Апр 2010

Всички мъже – навън!

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Мъж в родилната зала? Да, ама не! Дали пък неговото присъствие не предизвиква повече проблеми, отколкото подкрепа на родилката?
Иван останал до Елена през цялото време, докато тя раждала дъщеричката им. Държал ръката й, окуражавал я, дори прерязал пъпната връв на бебето. Преди година акушерките биха го поздравили за смелостта му. Днес обаче някои експерти вече не са толкова категорични, че постъпката му е правилна.

Да присъства или да не присъства?!
Мъж държи ръката на съпругата си, докато тя напъва в родилната зала. Това е съвременната двойка бъдещи родители. Те са навсякъде заедно – от женската консултация до родилното отделение. Все повече бъдещи татковци се престрашават да влязат в родилната зала и да помагат на своята половинка по време на раждането. На много курсове за бъдещи родители има специални лекции, на които мъжете се обучават какво да правят, когато Големият ден настъпи. Някои от тях стават обект на присмех, ако проявят страх и не желаят да са до своята съпруга или приятелка по време на раждането. Когато Елена родила, Иван прекарал почти 24 часа в болницата, за да не пропусне момента. Трябва ли обаче той и още хиляди други мъже да постъпват така? Това е въпрос, който напоследък някои лекари и акушерки започват да си задават.
Наскоро проведено проучване в Англия показва, че присъствието на бъдещия татко в родилната зала увеличава усложненията по време на раждането по естествен път. Освен това, откакто бащите се включват в родилния процес, спешните цезарови сечения са се удвоили. „За разлика от всеобщото схващане присъствието на мъжа в родилната зала прави много жени неспокойни, повишава нивото им на стрес. Те не се вслушват в напътствията на лекарите и акушерките и това е причина за редица усложнения. Статистиката сочи, че когато мъжът е в родилната зала, по-често се налага използване на обезболяващи средства, вакуум-екстрактор и дори форцепс”, обяснява д-р Джонатан Оден, акушер-гинеколог във водеща акушеро-гинекологична клиника в Лондон (Великобритания).

Обратно в чакалнята
Идеята мъжът да остане в чакалнята не се приема добре, особено в Западна Европа и в САЩ, където бащите вече имат трайно присъствие в родилната зала. Тази тенденция противоречи на философията на много акушерки и лекари, които твърдят, че бащите трябва да са до раждащата във всеки миг от процеса. Според тях жената трябва да получава подкрепа, успокоение, да се чувства спокойна и уверена. По време на раждането много бременни имат нужда от силната ръка на своя партньор. Ето защо да се оставя бащата в чакалнята е все едно да се връща времето назад. В няколко големи клиника във Великобритания обаче това вече се прави. Дори има табелки:„Няма достатъчно място за мъжете в родилната зала” и „Мъжете да останат в чакалнята”.

Споделеният опит
По света традицията бащите да присъстват на раждането на детето си датира още от 70-те години на миналия век. Тогава смели мъже, настояващи да видят чудото на раждането, и родилки, мечтали половинката им да е до тях в този момент, са успели да се преборят с лекарските екипи и са извоювали това право. В България подобна практика стана факт едва преди десетина години. Днес в Западна Европа около 86% от жените настояват любимият им да присъства на раждането. Проучване на „9 месеца” обаче показва, че по-малко от половината българки са склонни да допуснат бъдещия татко в родилната зала. „Нямаше никакви съмнения, че съпругът ми ще е до мен по време на раждането. Беше великолепно – от началото до края”, разказва Елена. Някои лекари обаче не са на това мнение. Има жени, които се притесняват да отидат до тоалетната в присъствието на партньора си или се страхуват, че той ще ги помисли за слаби, ако викат. Това ги тормози и изнервя. „Съпругът ми беше на раждането на първото ми дете. Той настояваше и аз не се противопоставих. При второто дете всичко се разви много по-бързо и лекарят не му позволи да влезе в родилната зала. Бях много по-спокойна и съсредоточена, когато изпълнявах напътствията на акушер-гинеколога. Чувствах се сигурна. Съжалих, че първия път съм го допуснала до този момент. Осъзнах, че раждането е събитие, предназначено само за жените. Природата си знае работата и неслучайно само жените могат да раждат (засега)”, казва 32-годишната Наталия Сиракова, майка на две деца.

Подкрепата
За много бременни мъжът в родилната зала означава сигурност и подкрепа. За да изпълни добре ролята си на помощник обаче, бъдещият татко трябва да се подготви. Ако иска да е до любимата си по време на раждането, той трябва да е запознат с целия процес, да е посещавал курсове за родители, да е прочел няколко книги, да знае какво го очаква и не на последно място да е смел. Мъж, който не е наясно със ситуацията, няма място в родилната зала. Бъдещият татко може да има позитивна роля по време на раждането само ако партньорката му е напълно уверена, че той трябва да е там. Ако се колебаете дори съвсем малко, по-добре помолете бъдещият татко да чака навън. Акушерките и акушер-гинеколозите съветват да не се поддавате на така модните тенденции. Никой няма да ви упрекне или да ви се присмее, ако таткото не е до вас по време на раждането и не държи ръката ви. Важно е да удовлетворявате собствените си потребности, а не да се вслушвате в мнението на хората. Не робувайте на предразсъдъци. Освободете съзнанието си от мисълта какво ще кажат околните за вас. Нека мъжът до вас да подкрепи 100% вашето решение. Така ще започнете новия етап от живота си с усмивка.

Павлина Желева
психолог

Още в Бременност по седмици

Поза пред старта

Как ли се е разположило бебето в своите покои? Колко е забавно да наблюдавате как коремът ви придобива странни форми. Отвътре малкият палавник напомня за… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream