22 Юли 2011

Започва ли раждането?

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Когато терминът ви наближава, организмът и тялото ви изпращат множество физически признаци за раждането. Ще ви помогнем да ги разгадаете по-лесно.
Денят на срещата с малкото съкровище наближава и вие се страхувате да излезете от къщи, за да не родите например в някой супермаркет... Въпреки че всяко раждане е различно, има някои сигнали, които показват, че бебето е готово да си проправи път към белия свят. Тези сигнали се появяват доста преди да се налага да напъвате. Имайте обаче едно наум, че при вас може да не се появи пълният комплект от признаци и че те може да не са в определена последователност.
След лекцията за раждането на С “9 месеца” на училище или след като започнете да четете специализирана литература, много скоро може да ви се стори, че водите ви изтичат и че получавате контракции за раждане. В действителност няма фиксиран график кое кога се случва, както няма и две еднакви жени.

Бракстън-Хикс контракции
Тези контракции са известни още и като подготвителни. Обикновено не се появяват преди 32–34-ата гестационна седмица (г.с.), въпреки че някои жени могат да ги усетят и около 20-ата г.с.
При появяването им може да почувствате втвърдяване на корема. Разликата между тях и истинските родилни контракции е, че те не са болезнени и не са ритмични, въпреки че може да предизвикат известен дискомфорт. Важното е, че те не са признак, че процесът е в ход.

Бебето слиза надолу
През последните няколко седмици на бременността бъдещите майки често усещат много по-силен натиск в областта на таза и влагалището. Пространството в горната част на корема им се е увеличило, поради което страдат  по-малко от оплаквания като парене и задух.
Причината е, че бебето се спуска надолу в таза и главата му се ангажира или се подготвя за това. Дори да не усещате някаква разлика, вашият лекар редовно ще ви преглежда, за да следи позицията на бебето. Вероятно той ще се отбележи в картона ви каква част от главата на бебето се опипва над ръба на таза. Понякога процесът започва, преди главата да се е ангажирала, особено при втора или следваща бременност.
След ангажирането на главата позивите за уриниране стават по-чести и обикновено се усеща прищракване във влагалището.

Запушалката
Слузестата запушалка, която затваря матката, излиза, когато шийката на матката се отпуска, подготвяйки се за раждането. При някои жени тази запушалка не се показва, а при други, независимо че е излязла, раждането може да започне след няколко дни. Ако заедно със слузестата запушалка се появи кръв, съобщете незабавно на вашия лекар. Кървенето може да идва от кръвоносни съдове в шийката, но може да означава, че плацентата се отделя от матката. В такъв случай бебето трябва бързо да се извади, тъй като плацентата вече явно не функционира правилно.

Болки
Болките в кръста като при мензес са често явление преди раждането. Те може да са знак, че матката започва да се контрахира. При някои жени се появяват няколко седмици преди другите прояви, характерни за настъпването на процеса, докато при други идват непосредствено преди раждането.

Червата се раздвижват
В началото на раждането някои бъдещи майки усещат движения на червата, но пък много нямат това усещане. Възможно е червата да се раздвижват в ранните стадии на процеса, когато организмът се подготвя за активното раждане.

Водите изтичат

Когато околоплодният мехур се разкъсва, течността му изтича навън. Количеството може да е малко или да изтича на тънка струйка и да предизвика усещане за напишкване. Понякога водите не изтичат, преди да започнат контракциите. В такива случаи те могат да изтекат по време на раждането или изтичането да се предизвика в болницата.
Когато водите изтичат, спешно се свържете с вашия лекар или с родилната клиника. Ако течността е бистра, нямате чести контракции и се чувствате добре, може да останете още кратко време вкъщи, но само ако така ви е посъветвал лекарят.
Може да минат 24 часа или повече от спукването на мехура, преди да започне активното раждане. В повечето болници се пристъпва към предизвикване на раждането, ако в продължение на един ден процесът не напредва. Това се прави, за да се намали рискът от инфекция при бебето. Ако всичко е наред, може да ви накарат да изчакате ден-два, преди раждането да започне.
Ако в околоплодната течност има кръв или мекониум, който я оцветява зеленикаво, най-добре е спешно да постъпите в болницата. Мекониумът може да е знак, че бебето е в състояние на дистрес.

Истинските контракции
Сигурен знак, че раждането започва, са първите ефективни контракции, които водят до разкритие и омекване на шийката. Може да не усещате или да усещате ранната фаза на раждането, когато шийката на матката се разширява до 3–4 см. В началото контракциите са неритмични и траят само около 15–30 сек. Отбелязвайте през какви интервали се появяват и колко траят, но не забравяйте, че тази фаза може да продължи до три дни. Могат да ви облекчат масажът, направен от любимия, както и топъл (не горещ!) душ.
По-нетърпеливите бъдещи майки тръгват към клиниката, когато контракциите станат през десет минути. През първата фаза на раждането те са по-болезнени и ритмични, тъй като шийката се разширява до 10 см. В този период контракциите могат да траят до една минута. Когато получите около три контракции през 10 минути, вече сте в активния период на процеса и незабавно трябва да се отправите към болницата. Бебето ви е на път!

“9 месеца”

Още в Захранване

От каква възраст мога да давам на детето кисело мляко?

Най-рано след 8-ия месец Нашите баби са давали кисело мляко и на малки бебета. Днес обаче се препоръчва киселото мляко да се включи в менюто… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream