10 Окт 2007

Засада на болките

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Най-силното болкоуспокояващо се произвежда от... самата раждаща. Как става това, как бъдещите майки се справят с родилните контракции и защо заслужават повече похвала, отколкото съчувствие, обяснява специалистът по изследване на болката проф. Валтер Цийглгенсбергер – ръководител на работната група по клинична неврофармакология при Макс Планк института по психиатрия в Мюнхен.

Раждане без химия – това искат почти всички жени. Дали може да се въздейства на силните болки с акупунктура или с йога?
Това зависи изцяло от жената. По принцип човешкият организъм е в състояние по естествен път да се справя с болката. Без този механизъм раненото животно не би могло да избяга от опасния си враг. Както и футболистът не би бил в състояние да играе до последния съдийски сигнал въпреки счупения си нос. Това той постига благодарение на опиоидите – морфиноподобни вещества, които организмът произвежда и които вероятно са най-силното средство срещу болката.

Как организмът може да се стимулира да отдели това гениално болкоуспокояващо средство?
За всеобща изненада често достатъчна е силата на внушението – ако вярвате, че нещо ви помага, в мозъка ви действително се произвежда болкоуспокояващ морфин.

Дали това не е известният плацебо-ефект?
Така е. Този ефект напълно несправедливо се ползва с лоша слава. В края на краищата болните не си въобразяват ефекта. В мозъка на засегнатите може да се докаже отслабването на усещането за болка. Плацебо-ефектът играе важна роля при всяко изследване или лечение – при много хоро болките намаляват само при появата на човек в бяла престилка. Колкото по-голямо е доверието между лекаря или акушерката и раждащата, толкова по-положително се отразява това върху усещането за болка.

Значи нямате нищо против използването на плацебо по време на раждане?
Все едно е дали болките идват отвън, или отвътре в тялото. Доказано е, че чрез медитация или йога мозъкът може да бъде предизвикан да използва собствените си болкоуспокояващи средства. За това обаче е нужно тези техники да се владеят много добре. В противен случай наученото в курсовете за бременни може бързо да се забрави в родилната зала.

Това означава ли, че шансовете на жени с недостатъчно умения по йога и невярващи в естествените средства срещу болката са малки?
Не. Всички жени, които по време на раждането успеят не само да усетят болката и страха, но и да изпитат силата и еуфорията на особената ситуация, произвеждат опиоиди. Удивително е как дори жени, които преди това са смятали, че прагът им на болка е много нисък, по време на раждането надмогват себе си. За съжаление това не може да се знае предварително. Дали само отделяните в организма болкоуспокояващи средства могат да направят раждането поносимо, или не, зависи от много фактори. Чувствителността към болката е и генетично обусловена. Чудесно е, че организмът може да успокоява болките. Прекрасно е, когато жените пристъпват с доверие към раждането и са така подготвени, че могат да се отпуснат възможно най-добре и да се възползват от болкоуспокояващите средства, произведени от организма им. Но ако въпреки това се нуждаят от подкрепа – например чрез епидурална анестезия или чрез цезарово сечение, това не означава личен провал.

Как се стига дотам, че въпреки всички мечти за естествено раждане толкова много жени настояват по време на процеса за болкоуспокояващи средства?
В такива случаи самата болка не е толкова страшна. Тя става нетърпима, когато се смеси с други негативни емоции – паника, несигурност, загуба на контрол, самота. Който се чувства сам и изоставен в болката си, не може да я понесе. Затова много жени се справят по-добре с болките при контракциите при второто дете. Тогава вместо с несигурност и страх те са изпълнени с увереност и сигурност, че вече веднъж са се справили с това предизвикателство. В резултат болките се усещат много по-слабо.

Какво може да направи жена, която иска естествено раждане без болкоуспокояващи средства?
Преди всичко жената не бива да е толкова категорична. Защото, ако не се справи така успешно с контракциите и изпита разочарование, ще има нужда от болкоуспокояващи. Трябва да се знае, че никой не раздава медали за храброст при раждане. Раждането с болкоуспокояващи средства в никакъв случай не е по-лошо, отколкото без тях.

Съществува схващане, че за връзката между майката и детето е важно раждането да е придружено от болки.
За това липсват научни доказателства. Когато поеме малкото същество в ръцете си, всяка майка смята, че то е най-красивото дете на света. Тя спонтанно се влюбва в него, без значение как е родено. Вярно е, че естественото раждане въпреки всички болки е невероятно изживяване, от което жената не би трябвало да се лишава без нужда.

Какво препоръчвате на жените, които искат да се справят без епидурална упойка?
Те трябва да се опитат да си представят какво може да ги отпусне и да им подобри самочувствието по време на раждането. Нека си припомнят какво им е помагало дотогава при стрес – може би любим диск или възглавница с мириса на дома, или познат аромат? Ще има ефект само от нещо, което е свързано с хубави спомени.

Има ли значение изборът на мястото за раждане?
Най-правилното място се усеща интуитивно – там жената се чувства в сигурни ръце, има доверие в лекаря и в акушерката.
Проучвания показват, че много жени изпитват по-малко болки в присъствието на професор, защото са уверени, че при нужда ще им се окаже висококвалифицирана помощ.

Какво казвате на жени, които изпитват огромен страх от болките?
Съветвам ги да се постараят да контролират страха си, защото той може действително да превърне раждането в мъчение – жената се стяга и болките се увеличават.

Какви са вашите съвети за справяне със страха?
Те са различни за различните жени. Понякога помага да се разбере как действат контракциите и че между тях има паузи за поемане на дъх. Други не искат да знаят толкова подробности и се успокояват при мисълта, че раждането е нещо естествено и става от само себе си.

Разбира се, раждането е естествен процес, но въпреки това много болезнен, нали?
Жалко е, че често контракциите се смятат за синоним на болките. Това води до напълно погрешно очакване. Контракциите са нещо съвсем различно от добре познатите болки, причинени от зъбобол, както и от хроничните болки в гърба. Контракциите са не само болки, които трябва да се изтърпят. Те са необуздаема сила, страхотно предизвикателство, огромен труд и могат да накарат жените да надскочат себе си. Не може да се отрече, че понякога те са дяволски болезнени, но въпреки това в много отношения не могат да се сравняват с други видове болки.

Болките при раждането влияят ли на отношението между родителите?
Да, те често оказват положително влияние. Общото справяне с такава екстремна ситуация споява връзката в много двойки. Раждането обаче е огромно натоварване и за мъжете, които също страдат при контракциите.

Наистина ли това се отнася и за мъжете?
Бихте се удивили, ако присъствате при измерване на мозъчните токове на бъдещ баща по време на раждането. Засегнати са почти същите центрове на болката като при майката. Отговорни за това са т.нар. огледални неврони – специални нервни клетки в мозъка, които отговарят за съпричастността на индивида към другите. Когато някой обичан човек изпитва болки, тези клетки на присъстващия индивид излъчват сигнали, като че ли самият той страда. Интересното е, че понякога мъжете се вживяват в болки, които жените им не изпитват по същия начин, тъй като интерпретират погрешно сигналите.

Какво означава това?
Мъжът гледа как любимата жена се превива, пъшка, поти се, стене. Лицето й е разкривено от напрежение. Той си мисли, че така изглежда безкрайното страдание. При това възможно е жената да не се чувства чак толкова зле. Издаваните от нея звуци и лицето й изразяват върховно напрежение и тежък труд, но не непременно мъчителни болки. Затова не са нужни коментарии от рода на: “Горкичката ми, как жестоко се мъчиш!”

Толкова ли е лошо да се съчувства?
Просто казано, съчувства се заради болките. Когато има съчувствието на партньора си, жената усеща и принадлежащите към него болки, дори и мъжът да си ги е представил само поради израза на лицето й. Затова много по-добре е мъжът да изразява признание, дори въодушевление към раждащата за нейното невероятно постижение. Това активира ендорфините в мозъка, а те принадлежат към най-ефикасните средства срещу болката, които организмът произвежда.

Из чуждестранния печат
Д-р Гарабед Агопов
акушер-гинеколог

Още в Женска консултация

Не се притеснявайте

Може ли спиналната анестезия да парализира дишането на раждащата? Ако анестезиологът постави по-голяма доза спинална анестезия, съществува вероятност да се блокира онази част от тялото,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo