27 Юни 2011

  Защо щъркелът подранява?

  Публикувана в Любопитно
  Оценете
  (0 гласа)

  Всяко десето бебе в България и по света се ражда преждевременно. За последните 25 години в САЩ например честотата на преждевременните раждания се е повишила с 36%. Някои от причините за това са ясни – по-големият брой многоплодни бременности вследствие на ин витро технологиите. Често обаче въпросът за подранилото раждане остава неразгадан. Това е предизвикателство за лекарите, които не спират да търсят отговори…
  Една от основните причини за преждевременното раждане е влагалищната инфекция. Това показва българско проучване, проведено от д-р Анна Мъсева и нейните колеги от СБАЛАГ „Майчин дом”. В него участват 110 млади майки, част от тях родили твърде рано – между 26-ата и 32-рата седмица. „В проучването включихме две групи родилки, които наблюдавахме в продължение на година и половина. Първата група бяха жени, получили преждевременни родилни контракции (със или без спонтанно пукване на околоплодния мехур). Втората група бе контролна – съставена от жени, които са родили около датата на термина. Резултатите показаха, че при 46.7% от жените в групата на преждевременно родилите
  има данни
  за влагалищна инфекция

  В групата на родилите около термин инфекция се открива едва при 6.7%”, обяснява д-р Мъсева.
  Известно е, че доста бременни се оплакват от дискомфорт във влагалищната област. Това повод ли е за тревога? „Не, няма място за паника. През втората половина на бременността е възможно да се развие влагалищна гъбична инфекция. Тя причинява дискомфорт, но почти винаги е свързана с бременността, тъй като повишеното ниво на хормоните е добра почва за размножаването на гъбичките. Ако инфекцията изцяло е гъбична, в световната литература се твърди, че тя не е рискова за преждевременно раждане. Ако обаче има
  недостиг или функционална некачественост
  на лактобацили

  (основен щит на влагалищната среда) и не се вземат мерки, има риск раждането да подрани. Вече след 18-ата седмица лекарят може спокойно да назначи медикаментозна терапия срещу инфекцията без риск за бебето”, обяснява акушер-гинеколожката. 
  Рецептата за здрава микрофлора на влагалището според д-р Мъсева в голяма степен е свързана с начина на хранене. „Заселването на микроорганизми във влагалището в 90% е свързано с микроорганизмите, които населяват червата. Затова е нужно да се набляга на балансираното хранене, богато на българско кисело мляко, зеленчуци, плодове и много течности. Приемането на пробиотици като добавка също е препоръчително, въпреки че то трябва да започне още преди бременността”, съветва д-р Мъсева. Тя е против практиката на вагиналните душове, които някои бременни прилагат у дома. „Вагинални промивки е допустимо да се извършват само от лекар, и то при строги показания. Причината е, че това може да наруши естествения баланс на микрофлората”, допълва лекарката. 
  На базата на своето изследване експертите от „Майчин дом” правят още интригуващи изводи, свързани с рисковите фактори за преждевременно раждане. „Резултатите от нашето проучване сочат колко важен е социално-икономическият фактор.
  30% от преждевременно родилите
  имат сериозни финансови затруднения

  а в групата на родилите около термин няма нито една жена с подобен проблем. На българска почва социалните условия се преплитат с етническите показатели – 21.7% в групата на преждевременно родилите са от ромския етнос и само една жена от ромски произход е в групата на родилите на термин”, твърди д-р Мъсева. Нездравословното хранене, физическото натоварване на бременната, лошите хигиенно-битови условия стават директна причина за по-ранния старт на раждането. „Все пак съществуват и хипотези, че за преждевременното раждане влияе и генетичен фактор. Установено е например, че при жените от афро-американски произход честотата на преждевременните раждания е почти двойно по-висока, отколкото при другите американки”, допълва лекарката. 
  Друг рисков фактор е твърде ниското тегло на бъдещата майка. Наднорменото тегло също влияе, но косвено. То често води до гестационен диабет и повишено кръвно налягане.
  Ниското ниво на хемоглобина също може да е рисков фактор, но установено в началото, а не в края на бременността. „Нисък хемоглобин в началото на бременността може да се наблюдава при жена, която е забременяла много скоро след последното си раждане и организмът й не е успял да запълни депата с нужното количество хемоглобин”, обяснява акушер-гинеколожката.
  Не спонтанният аборт, а абортът по желание в миналото също се оказва фактор за преждевременно раждане. Това показват данните на д-р Мъсева – 33.3% от жените, родили преждевременно, в миналото са правили аборт, докато този процент е 12.1 в групата на родилите около термин.
  „Гинекологът трябва да се интересува дали в миналото си жената е страдала от инфекции. Това показва стабилността на влагалищната екосистема и подсказва каква ще е тя през 9-те месеца. Дали евентуална предходна бременност е завършила с преждевременно раждане, в какви битови условия живее бъдещата майка, как се храни. Това е много важно, за да се предвидят евентуалните рискове и да се направи всичко възможно те да се предотвратят”, заключава д-р Мъсева.

  Сандра Керелезова   

  Още в Кърмене

  Закърмено с никотин

  До вчера бъдещата майка е усещала закачливите му ритничета в корема си, чувствала е как с всеки изминал ден то нараства в нея. Месеци след… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh