21 Сеп 2010

Живот в бъдеще време

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Добра професия, щастливо семейство, къща на Хаваите, спортна кола… Как виждате детето си след 20–30 години? Преуспяло, заобиколено от любещи хора и най-вече здраво. Независимо дали има син или дъщеря, всеки родител желае най-доброто за своето дете. А здравето е първо без съмнение. Успехът, парите, кариерата винаги се нареждат след това. Затова и пожеланията за новороденото винаги започват с „Да е живо и здраво…” Какво обаче би станало, ако детето, което сега гледате с толкова обич, след 20 години се разболее по-сериозно? Какво бихте направили, за да го излекувате и да му дадете здравето, от което всеки така отчаяно се нуждае. „Без съмнение стволовите клетки са застраховка, за която всеки човек би благодарил. Те са гаранция за здравето на човек след години”, казва д-р Матей Матеев, управител на тъканната банка за стволови клетки „Биохеленика България”.

Източник на живот
Стволовите клетки са специфични клетки, които носят пълна информация за човешкия геном. При оплождането и развитието на бебето част от тях остават в пъпната връв и в плацентата. Те могат да се размножават и притежават уникалното качество да се превръщат в различни видове специализирани клетки (нервни, кръвни, сърдечно-мускулни и пр.). Могат да „ремонтират организма”, когато това е необходимо, и са истински дар от природата. Тялото на човек е най-богато на стволови клетки в момента на раждането. Ето защо специалистите препоръчват те да се вземат и да се съхраняват, в случай че в бъдеще се наложи да се използват. Възрастните също притежават набор от стволови клетки, но те не са така ефективни.

Трудният избор
„Когато решат да замразят стволови клетки на детето си, родителите трябва да направят много важен избор – в коя банка да стане това”, казва д-р Матеев. „Причината е, че самият акт на замразяване понякога не е достатъчен, за да се осигурят живи клетки, и след време, ако се наложи те да се използват за детето, целият труд може да отиде на вятъра.” Родителите трябва да се уверят, че банката има  сертификати за качество за замразяване и за съхранение на стволови клетки.
Важно е да се поинтересуват какво става с ценните клетки, след като те се вземат. „Има шоково замразяване, при което клетките директно се поставят при -196 °С. По този начин може сериозно да се разруши мембраната им. Подобно замразяване е недопустимо”, обяснява лекарят.
Родителите трябва да са сигурни и че след евентуалното размразяване в бъдеще ще получат достатъчно стволови клетки, които могат да осигурят лечението на тяхното дете, ако се наложи.
Важно също така е семейството да попита специалистите колко е граничното време от вземането на клетките до замразяването им. То не бива да е повече от 48 часа. Важно е и пробата да не се транспортира от куриерски фирми.
От значение е тъканната банка, на която се доверяват родителите, да има т.нар. чисти стаи. Това са помещения, в които пробите се отварят и клетките се сепарират. В тях не трябва да има никакви микроби. В случай че в пробата се замрази дори един бацил, той може да се развие и след 20 години да унищожи ценните клетки.
„Вече има възможност бременната да избере откъде да се вземат стволовите клетки – от плацентата, от пихтиестата материя в пъпната връв или от самата пъпна връв”, обяснява д-р Матеев. В плацентата има най-много мезенхимни стволови клетки. Там са се срещнали кръвоносните системи на майката и на бебето и имунната съвместимост на клетъчно ниво е най-голяма.

Процедурата
След като бременната избере банка за съхранение на стволови клетки, тя сключва договор и остава да чака Големия ден, в който ще се срещне с бебето. Специалистите от банката трябва да поддържат постоянна връзка с бъдещата майка. Така, когато бебето поеме своя път навън, те вече да са в болницата още преди нетърпеливият татко да е запалил колата към родилното. „Стволови клетки могат да се вземат от всяко дете. Проблем може да възникне при процедурата само ако има особености при плацентата или при дължината на пъпната връв. Специалистите ни обаче правят всичко възможно да избегнат това и колкото повече кръв се вземе, толкова по-добре, защото така пробата е най-добра”, допълва д-р Матеев. Най-много 48 часа изминават от раждането на бебето до влизането на стволовите клетки в криопроцедура. През това време те се транспортират, анализират, специалистите определят колко от тях са витални и колко трябва да се замразят. След 10–15 дни родителите получават документ, че всичко с пробата им е наред. В него е упоменат и шифърът, под който са заведени клетките в тъканната банка. Те се съхраняват на две места. Това се прави в случай на екстремни обстоятелства.

Застраховка живот
Стволовите клетки се прилагат при лечение на диабет тип 1, левкемия, церебрална парализа, болестта на Паркинсон и на Алцхаймер, при синдром на костномозъчна недостатъчност, сърдечни заболявания, заболявания на имунната система, наранявания на гръбначния стълб и др. От няколко години в САЩ се правят опити за лечение и на някои мозъчни болести.

Един кратък миг
Смята се, че виталността на стволовите клетки е безкрайна. В момента съществуват проби, замразени в края на 60-те години на миналия век. В България клетките се замразяват за 20 години. За този период собственици на пробата са родителите на бебето. След това вече порасналият човек може да реши какво да прави с тях – дали да поднови договора, или да го прекрати. От значение също така е родителите да знаят, че тяхната проба се съхранява под определен шифър и никой друг не може да я използва. В някои страни по света съществуват обществени банки, от които нуждаещи се могат да вземат стволови клетки. В частните банки обаче пробата е предназначена само за семейството. „Със стволови клетки може да се лекува както детето, ако в бъдеще му се наложи, така и негово братче, сестриче или дори родител. Съвместимостта стига до 80%”, обяснява д-р Матеев.

Цената
Статистиката сочи, че през миналата година в България едва 4% от родителите са инвестирали в бъдещето и са замразили стволови клетки на бебето си. За сравнение в Западна Европа този процент е 10. Цената на процедурата за 20 години е 5000 лв.

Мая Ковачева

Бихте ли замразили стволови клетки на бебето?

Ирена Даракева, 26 год., бременна в 7-и месец:
Все още със съпруга ми не сме обмислили този въпрос. Скоро обаче ще решим. Бих го направила, но и бъдещият татко трябва да каже своето мнение. Знам, че замразяването на стволови клетки на бебето има много плюсове. Това е гаранция за здравето на детето в бъдеще. За съжаление не съм съвсем наясно с цялата процедура. Ще се посъветвам с лекарката си какво да направя.

Теодора Генева, 32 год., бременна в 8-и месец:
Бих замразила стволови клетки на бебето си, но единственият проблем е, че процедурата е много скъпа. Знам, че това е гаранция за здравето на детето, ако нещо му се случи. Все пак има толкова много разходи около раждането и отглеждането на детето. Ако имах финансова възможност, не бих се колебала. Мисля, че всяка бременна, която се е решила на тази крачка, не бива да чака дълго. До 7-ия месец трябва да е проучила към коя тъканна банка да се насочи и да е сключила договор.

Магдалена Цекова, 31 год., бременна в 9-и месец:
Засега не съм мислила върху възможността да замразя стволови клетки на бебето, но има достатъчно време да реша. Повечето тъканни банки са сключили договор с почти всички родилни домове и мога да взема решение и в последния момент. Процедурата е бърза. Бих го направила, ако имам финансова възможност. Наясно съм, че стволовите клетки могат да помогнат за лечението на детето или на негов близък. Пък и те се замразяват за доста дълъг период от време.

Светлана Шушкова, 26 год., бременна в 7-и месец:
За съжаление не съм наясно с процедурата по замразяването на стволови клетки и не съм се интересувала по този въпрос. Бих замразила стволови клетки, ако имах възможност. Знам, че в бъдеще те биха помогнали на детето ми, ако, не дай Боже, то се разболее.

 

 

Още в Проблемна бременност

Глътка чист въздух!

Защо обувките ви са черни, когато вечер се прибирате след цял ден обикаляне по улиците? Усещали ли сте, че се задъхвате и сякаш може да… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo