11 Дек 2010

Жизнерадостните раждат момчета

Публикувана в Любопитно
Оценете
(0 гласа)

Жените, които вярват, че ще живеят по-дълго, по-често раждат момчета, отколкото песимистичните бъдещи майки. До това заключение са стигнали изследователи след проучване сред британки, наскоро станали майки. Според него с всяка допълнителна година живот, на която се надява жената, шансовете първородното й дете да е момче значително се увеличават. Д-р Сара Джонс, ръководител на проучването, смята, че поне в някои райони този ефект влияе на съотношението между половете.

В по-ранно изследване е установено, че физически здравите жени, живеещи в комфортни условия, по-често раждат момчета, а тези, които имат нисък стандарт и не се хранят пълноценно – момичета.
В хода на последното проучване са били анкетирани 609 млади майки от графство Глостершир. Сред въпросите имало и колко дълго те се надяват, че ще живеят. Някои жени, предимно представителки на средната класа, смятат, че ще умрат още на 40 години, докато другите се надяват да доживеят до… 130.

По мнението на д-р Джонс връзката между очакваната продължителност на живота и пола на детето може да се обясни с “егоистичното” поведение на гените.
Според дарвинистите това е хипотеза, според която, ако майката е в стрес, предизвикан от здравни проблеми, лоши условия на живот или непълноценно хранене, биологичното съзнание я принуждава да има по-скоро момиче.

Да се роди момиче, е “по-сигурно капиталовложение”. Така организмът е убеден, репродуктивният цикъл е по-успешен – твърди д-р Джонс. Момчето носи повече рискове. Потомците на Адам по-често умират млади. Теоретично момчето може да ви дари с куп внуци, но ако не се занимавате с него, рискувате от него да излезе неудачник, който изобщо да няма потомство.

Тези изводи не означават, че жените могат да повлияят на пола на все още нероденото си дете, ако променят възгледите си за живота. Само загатват, че съотношението на половете зависи и от условията на живот на майката. Според психолога Робин Данбар от Ливерпулския университет, макар това да е интересно наблюдение, биолозите засега не могат да му дадат логично обяснение. Някои предполагат, че главна роля може да играят хормоните. Това означава, че механизмите на организма незабелязано отчитат всички изменения на околната среда.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова

Още в Семейство

Другите българи

Казвам се Мария Ганчева. Моят съпруг Марко Марелли е българо-италианец, роден, израснал и живеещ в Италия. Срещнахме се преди 3 години в България. По това… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл