04 Юли 2018

  Многоликият Алианс на българските акушерки II част

  Публикувана в Раждане
  Оценете
  (0 гласа)

  Продължение от брой 265

  Тя е до нас в онзи миг, когато очакваме да се осъществи най-важната среща в живота ни – появата на свидната ни рожба. Да, но освен това можем напълно да й се доверим относно подготовката за този незабравим момент, както и за грижите след неговото отминаване. Досетихте се, че в главната роля е акушерката, нали? Изключително щастливи сме да ви представим няколко от лицата на Алианса на българските акушерки. Тези дами са вдъхновяващи, окуражаващи и абсолютно отдадени на мисията да посрещат новия живот. Работят с хъс и професионализъм, а резултатът от огромните усилия, които полагат, е изключително полезен, защото дава кислород на жените през 9-те месеца, по време на раждането и първите грижи.

  Велина Василева, акушерка, родилно отделение на УМБАЛ Бургас АД

  Ролята на акушерката в процеса на раждане е специална и нейното място е до жената, за да й вдъхва вяра, сила и увереност. Това, от което имат нужда майките, са подкрепа, разбиране, търпение и професионализъм.

  Важно е бъдещите майки да знаят, че за да се превърне едно раждане в позитивно преживяване, е въпрос не само на късмет, а по-скоро на пренатална подготовка и ефективна комуникация с медицинския екип. Всяка бъдеща майка има много въпроси и заслужава да получи отговор на всеки един от тях и аз, като акушерка, се старая да бъда близо до тях преди, по време и след раждането.                               

  Контактът „кожа до кожа“ е практика в цял свят и ползите от него са неоспорими. Нека все повече български майки имат възможност да прегърнат рожбите си веднага след раждането и да преживеят незаменима емоция, а аз няма да престана да ги насърчавам.

  Тони Калушкова, акушерка, създател и управител на Център за предродилна подготовка и акушерска грижа Happy Mums във Велико Търново.

  Избрах тази професия „случайно" J Кандидатствах в Търново за фелдшер, но въпреки високия ми резултат не ме приеха и тогава със същата оценка подадох документи в Института за здравни кадри във Варна – сега Медицински колеж към МУ. Приеха ме веднага. Не съм съжалявала за този избор нито за миг. Може би още тогава съдбата ми е дала знак. Акушерството е магия и привилегия. Това е професия, която не можеш да работиш просто така. Или си в нея, или тя не е за теб.

  Важно е бъдещите майки да знаят, че Най-важният урок, който се опитвам да предам на бъдещите родители, е, че бременността и раждането са естествени и физиологични процеси, а не болестни състояния.

  Помагам им да опознават и да разбират телата си. Стимулирам ги да вярват в собствените си възможности да преминат през раждането по най-добрия за тях начин. Уча ги да не се страхуват. Съветвам ги да говорят и общуват с бебето, докато то все още е в коремчето. Кърменето е лесно, стига да знаят къде са „подводните камъчета” и да ги избягват. Целя да ги подготвя за раждането и посрещането на бебето като за най-важната среща в живота им.

  Защото това е точно така.

  Не мога да се примиря с това, че въпреки хилядите изследвания и доказателства, че акушерският модел на грижа е най-добрият модел за бременните, раждащите и бебетата, у нас все още не се допуска и смятам, че това е в ущърб най-вече на майките и бебетата.

  Вярвам, че в бъдеще жените ще раждат децата си без страх и че до всяка жена ще има акушерка – така както е в страните с най-висок стандарт на майчино и детско здравеопазване.

  Съветът ми към бъдещите майки е да се доверяват повече на татковците – те са много добри с бебетата! Съветът ми към татковците е да не се сърдят на половинките си, когато са избухливи и нервни през бременността или след раждането. Това се дължи на бурята от хормоните. Нека да ги подкрепят и да бъдат техен приятел – това е в основата на доброто родителство.

  Виолета Цонова Тоткова – Дмова (?), aкушерка в неонатологично отделение на  ПСАГБАЛ „Света София“ ЕАД – София, работи и в Първа детска консултативна клиника, тел. 0888 144 000

  Избрах тази професия, защото посрещам най-светлия миг от живота на всяка жена – раждането на нейното съкровище.

  Важно е бъдещите майки да знаят, че детето не кукла. Акушерката изгражда връзката между майка и бебе със своя професионализъм и гарантиран индивидуален подход през целия период на бременността и дълго след раждането.

  Цезаровото сечение да се налага само когато наистина има медицински обосновани показания за живота и здравето на бебето и на майката. Жените трябва да са запознати с рисковете, които крие тази коремна операция.

  Светлана Делчева, акушерка, Хасково, тел. 0878 405 051

  Ролята на акушерката в процеса на раждане е да подпомага родилния процес, като със своите знания и умения вдъхва увереност и сигурност у родилката.

  Избрах тази професия, защото чувството да държиш новия живот в ръцете си, е невероятно. Няма нищо по-прекрасно от щастливата усмивка на майката.

  Важно е бъдещите майки да знаят, че акушерката може да бъде техният партньор не само по време на бременността и раждането, а и през целия път на жената.

  Акушерката е един от най-важните хора за жената девойка, жената родилка, майката.

  Не мога да се примиря с незачитането на акушерката в съвременния модел в здравеопазването.

  Вярвам, че в бъдеще акушерките ще успеем да извоюваме мястото, което ни се полага в грижата за жената.

  Повечето жени се страхуват от раждането, защото е нарушена връзката акушерка – бременна, раждаща, родилка.

  Цезаровото сечение не бива да бъде раждане по желание.

  Контактът „кожа до кожа“ дава възможност за по-добра адаптация на новороденото.

   

  *На снимката: Светлана Делчева

  Блицинтервюто проведе Виржиния Николова

  Още в Из дневника на мама

  Как да се преборите с досадните съвети през 9-те месеца

  Досадниците - настрана! Дали във Франция бабите се събират на пейка пред блока и обсъждат всички, които влизат и излизат – с какви дрехи са,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh