28 Окт 2004

Поведение на раждащата през първия период на раждането

Публикувана в Раждане
Оценете
(0 гласа)

Раждането е физиологичен процес, свързан с болка. То не започва изведнъж като по филмите, а бавно и постепенно. Как ще протече и как ще завърши, зависи от родилните пътища, от големината и разположението на плода и родилната дейност.
Процесът протича в четири периода:

 • І период – разкритие на маточната шийка;
 • ІІ период – изгонване на плода;
 • ІІІ период – изгонване на плацентата;
 • ІV период – следродилен период.
  Първият период е най-продължителен и болезнен. Ако раждате за първи път, този период може да трае 8–10 часа, а за тези, които раждат за втори или трети път… между 5 и 6 часа.
  Запазете спокойствие при появата на първите контракции, които са на интервал 10–15 мин и с продължителност около 15–20 сек. Изчакайте болките да станат по-чести и по-продължителни. Когато са вече през 6–7 мин, може да тръгнете към родилния дом.
  Ако обаче околоплодните води изтекат или се появи кървене от гениталиите, трябва незабавно да постъпите в болница независимо от това дали имате болки, или не.
  При приемането Ви в родилния дом първият Ви контакт ще е с дежурната акушерка. Тя ще оформи документацията, ще чуе детските сърдечни тонове. След това ще Ви направи тоалет на външните полови органи. Вече сте готова за първия гинекологичен преглед от дежурния акушер-гинеколог. Чрез този преглед лекарят ще се ориентира на какъв етап е процесът. След прегледа, ако се прецени, ще Ви се направи очистителна клизма. Празният чревен тракт е от особено значение за по-бързото спускане на предлежащата част на плода.
  След очистителната клизма ще Ви настанят в предродилната зала. В нея има няколко легла и апаратура за проследяване на родилната дейност и на честотата на сърдечните тонове на плода. Всяка раждаща за кратко или за по-продължително време се проследява чрез мониторния контрол. Чрез него се отчитат честотата и силата на маточните контракции и се разбира как те въздействат върху състоянието на плода. Раждането е динамичен процес и затова периодично през около 2 часа ще Ви преглеждат. В този период може да Ви поставят на системи, медикаментозно да се регулира родилният процес, да се приложат различни спазмолитици, да се отвори инструментално околоплодният мехур, процесът да се обезболи.
  Раждането е свързано с болка, която Вие можете да контролирате чрез дишането и релаксацията, а ние – медицинският персонал около Вас, да Ви дадем медикаменти.
  Постарайте се да не изразходвате силата и енергията си. Не викайте, не се мятайте в леглото. Все пак има и минути, през които не усещате болка.Това са паузите между две контракции.
  С напредване на раждането маточните контракции стават все по-чести, продължителни и болезнени, ще имате чувството, че са една след друга. Когато разкритието на маточната шийка вече е почти пълно – около 8–9 см, в пика на една контракция започвате да усещате, че Ви се ходи по голяма нужда. Това са напъните. Постепенно болката и напъните стават еднакви по сила. Когато разкритието вече е пълно – 10 см, чувството за болка изчезва и на нейно място се появява чувството за напъни. Вие вече сте преминали първия период на раждането и навлизате във втория – раждането на бебето.
  За да Ви е по-лесно през първия период, запомнете:
 • Раждането е болезнен процес, който не зависи от Вашата воля.
 • Ако няма болка, няма и раждане.
 • Контролирайте дишането си. Така помагате както на себе си, така и на Вашето бебе.
 • Вслушвайте се в съветите на акушерката и на лекаря, за да се облекчи процесът.
 • Ако имате доверие към професионализма на дежурния екип, раждането се контролира и води по-лесно и резултатите са по-добри.

 

Още в Свободно време

Слънчевото детство на Христина Балинска

“Обичам и дъжда, и снега, и слънцето... Какво значи “хубаво” време? Няма  хубаво време, защото в един и същи момент за някого времето е хубаво,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo