20 Ян 2010

Преждевременно раждане

Публикувана в Раждане
Оценете
(0 гласа)

Нормалната бременност обикновено трае 40 гестационни седмици (г.с.), които се броят от първия ден на последния мензес. Чрез тези седмици по-точно се отчитат срокът на бременността и вътреутробното развитие на плода. Около 15-ата г.с. завършва образуването на органите на фетуса (плода) в утробата на майката. След тази седмица тялото и вътрешните органи – сърце, мозък, бъбреци, храносмилателна система, вече са формирани, но на тази възраст плодът може да живее само в майчината утроба и ако се роди, не е в състояние да води самостоятелен живот. Той се нуждае от допълнително вътреутробно развитие – да израсне и да узрее, а това става около 40-ата г.с. С помощта на новите постижения на медицината вече могат да се отглеждат деца, родени след 23–24-ата г.с.
За преждевременно раждане се смята, ако процесът настъпи в периода между 28-ата и 37-ата г.с. Седмицата, в която се роди детето, определя неговата гестационна възраст. Родените през този период деца се приемат за недоносени. Те са с тегло под 2500 г и с различна степен на зрялост. Честотата на преждевременните раждания в България е между 7 и 9%.
Въпреки дългогодишните задълбочени проучвания в 50% от случаите причините за преждевременното раждане остават неизяснени. Те могат да произтичат от страна на майката, на плода, на околната и на социално-битовата среда. Причините от страна на майката условно могат да се обособят в три групи: Промени в гениталния апарат. Това са недоразвита матка, малформации на матката, ендометрит (възпаление на лигавицата на матката), миоми, възпалителни заболявания и сраствания на матката, недостатъчност на маточната шийка и др.

Остри и хронични инфекциозни заболявания.
Инфекциозни заболявания са грип, малария, пневмония, рубеола, хепатит, сифилис и др. Отношение към преждевременното раждане може да имат и някои неинфекциозни заболявания, като токсикоза на бременността, декомпенсиран сърдечен порок, бъбречни и ендокринни заболявания, анемии, кръвногрупова несъвместимост с наличие на антитела в кръвта на майката, токсоплазмоза и др.

Причини от страна на плода и на плацентата.
Сред тези причини са многоводието, многоплодието, неправилното предлежание на плода и на плацентата, малформации на плода, възпалителни изменения на плацентата, на околоплодните ципи и на пъпната връв, преждевременно отворен околоплоден мехур.

Причини от околната и социално-битовата среда.
Към тях се отнасят замърсена околна среда, извършване на тежък физически труд, лоши трудови и битови условия и взаимоотношения, недохранване, употреба на алкохол, приемане на наркотици и на лекарствени препарати без консултация с лекар, стрес...
Сигнали за заплашващо или започващо преждевременно раждане са болки в кръста и в корема, леко слузесто кръвенисто течение. Ако след гинекологичен преглед се установи скъсяване и изглаждане на маточната шийка, наличие на разкритие, пролапс на околоплодния мехур, постъпването в болница е задължително.
Обикновено преждевременното раждане протича без особени отклонения от нормата. Раждащата жена е под непрекъснат мониторен контрол. Родилният процес не се стимулира излишно. По време на процеса прилагането на някои медикаменти е задължително. Раждането на плода е изключително щадящо, затова се прибягва до епизиотомия или перинеотомия.
Недоносените деца са с намалена жизнеспособност, което налага по-специални грижи за тях. При високо отворен околоплоден мехур може да се опита детето да се задържи, като внимателно се проследяват кръвната картина и най-вече левкоцитите, назначават се подходящи медикаменти, изследва се влагалищен секрет, бременната се поставя в режим на пълен покой.
За да се предотврати опасността от преждевременно раждане, бъдещата майка трябва редовно да посещава женската консултация, да води здравословен живот и да спазва щадящ ритъм на работа, да почива и да се храни пълноценно.

 

 

 


Още в Мнението на специалиста

Детето не е агресивно

След 4-ия месец детето ми започна да ме удря, скубе, дере... Агресия ли е това? Чрез вас детето изучава света. Съвсем естествено е да се… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream