20 Ян 2010

Преждевременно раждане

Публикувана в Раждане
Оценете
(0 гласа)

Нормалната бременност обикновено трае 40 гестационни седмици (г.с.), които се броят от първия ден на последния мензес. Чрез тези седмици по-точно се отчитат срокът на бременността и вътреутробното развитие на плода. Около 15-ата г.с. завършва образуването на органите на фетуса (плода) в утробата на майката. След тази седмица тялото и вътрешните органи – сърце, мозък, бъбреци, храносмилателна система, вече са формирани, но на тази възраст плодът може да живее само в майчината утроба и ако се роди, не е в състояние да води самостоятелен живот. Той се нуждае от допълнително вътреутробно развитие – да израсне и да узрее, а това става около 40-ата г.с. С помощта на новите постижения на медицината вече могат да се отглеждат деца, родени след 23–24-ата г.с.
За преждевременно раждане се смята, ако процесът настъпи в периода между 28-ата и 37-ата г.с. Седмицата, в която се роди детето, определя неговата гестационна възраст. Родените през този период деца се приемат за недоносени. Те са с тегло под 2500 г и с различна степен на зрялост. Честотата на преждевременните раждания в България е между 7 и 9%.
Въпреки дългогодишните задълбочени проучвания в 50% от случаите причините за преждевременното раждане остават неизяснени. Те могат да произтичат от страна на майката, на плода, на околната и на социално-битовата среда. Причините от страна на майката условно могат да се обособят в три групи: Промени в гениталния апарат. Това са недоразвита матка, малформации на матката, ендометрит (възпаление на лигавицата на матката), миоми, възпалителни заболявания и сраствания на матката, недостатъчност на маточната шийка и др.

Остри и хронични инфекциозни заболявания.
Инфекциозни заболявания са грип, малария, пневмония, рубеола, хепатит, сифилис и др. Отношение към преждевременното раждане може да имат и някои неинфекциозни заболявания, като токсикоза на бременността, декомпенсиран сърдечен порок, бъбречни и ендокринни заболявания, анемии, кръвногрупова несъвместимост с наличие на антитела в кръвта на майката, токсоплазмоза и др.

Причини от страна на плода и на плацентата.
Сред тези причини са многоводието, многоплодието, неправилното предлежание на плода и на плацентата, малформации на плода, възпалителни изменения на плацентата, на околоплодните ципи и на пъпната връв, преждевременно отворен околоплоден мехур.

Причини от околната и социално-битовата среда.
Към тях се отнасят замърсена околна среда, извършване на тежък физически труд, лоши трудови и битови условия и взаимоотношения, недохранване, употреба на алкохол, приемане на наркотици и на лекарствени препарати без консултация с лекар, стрес...
Сигнали за заплашващо или започващо преждевременно раждане са болки в кръста и в корема, леко слузесто кръвенисто течение. Ако след гинекологичен преглед се установи скъсяване и изглаждане на маточната шийка, наличие на разкритие, пролапс на околоплодния мехур, постъпването в болница е задължително.
Обикновено преждевременното раждане протича без особени отклонения от нормата. Раждащата жена е под непрекъснат мониторен контрол. Родилният процес не се стимулира излишно. По време на процеса прилагането на някои медикаменти е задължително. Раждането на плода е изключително щадящо, затова се прибягва до епизиотомия или перинеотомия.
Недоносените деца са с намалена жизнеспособност, което налага по-специални грижи за тях. При високо отворен околоплоден мехур може да се опита детето да се задържи, като внимателно се проследяват кръвната картина и най-вече левкоцитите, назначават се подходящи медикаменти, изследва се влагалищен секрет, бременната се поставя в режим на пълен покой.
За да се предотврати опасността от преждевременно раждане, бъдещата майка трябва редовно да посещава женската консултация, да води здравословен живот и да спазва щадящ ритъм на работа, да почива и да се храни пълноценно.

 

 

 


Още в Из дневника на мама

Как да подготвите дома за бебето

Галина Михайлова старша акушерка Как да се избегнат най-честите грешки, които се допускат при подготовката на дома за идването на бебето? Галина Михайлова – старша… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл