07 Фев 2020

  Препоръки за повишаване на раждаемостта и подкрепа на родителството в България

  Публикувана в Раждане
  Оценете
  (0 гласа)

  Сдружение „ЛОРДЕС” е изпълнител по Договор № BG05SFOP001-2.009-0142-C01, проект „Насърчаване на гражданското участие в политиките за подобряване на демографското развитие в България” по програма „Добро управление”. Проектът се финансира, както следва: 85% от Европейския социален фонд и 15% национално съфинансиране. Неговото изпълнение включва редица дейности, сред които информационни кампании и кръгли маси, публикации в електронни медии и отпечатване на различни информационни материали.

  Изпълнението на проекта включва, също така и изготвянето на Анализ с изводи и препоръки за по-ефективна гражданска намеса в демографската политика на България. Целта на Анализа е да представи потребностите на заинтересованите страни и целевите групи – бъдещи родители, настоящи родители, бизнес и държавна администрация, и да начертае възможности за тяхното удовлетворяване, за да се противодейства на демографския срив, да се стимулира раждаемостта и да се подкрепи родителството у нас. За целта беше изготвен и Доклад, включващ добри практики и иновативни решения за подобряване на гражданското участие при формулиране на политики.

  В предходните публикации успяхме да разгледаме актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.), законовите форми на гражданска активност, какво представлява мониторинга на публични политики, причините за демографския спад и тенденциите в демографското развитие у нас, приложението и резултатността на добри практики в посока активното гражданско въвличане в публични политики в други страни, различните направления от Анализа по проекта, както и направените обобщения и изводи, базирани на анкетното проучване. В този материал ще изведем Препоръките към целевите групи, целящи повишаване на раждаемостта и подкрепа на родителството в България.

   

  Към държавната администрация:

  1. Да се създадат условия и да се постигне по-висока съпричастност и ангажираност на външните заинтересованите страни (настоящи и потенциални родители и представители на бизнеса) с демографската политика на страната (в т.ч. участие при формулирането, изпълнението и обсъждането на демографската политика).
  2. Да се провеждат вътрешни обучения сред служители в публичната администрация, насочени към популяризиране на стратегическите направления на демографската политика, значението и ефектите от гражданския контрол.
  3. Да се насочат усилия към популяризиране на образователната и социалната среда в България и в частност - на съответните населени места като такива, както и възможности за професионално развитие и предприемаческа среда за младите хора.
  4. Да се популяризира политиката по подкрепа на репродуктивни проблеми у нас и да се въвлекат по-активно настоящи и бъдещи родители в този процес.
  5. Да се осигури по-висока степен на публичност на информацията за възможности за консултиране на настоящи и бъдещи родители (вкл. с достъп до квалифицирана помощ на психолози) по въпроси, свързани със семейно планиране и организиране на начина на живот, рисковете от дигиталната и медийната среда и др.
  6. Да се интегрират по подходящ начин офлайн и онлайн комуникационните канали за информиране на външните заинтересовани страни (настоящи и бъдещи родители и работодатели).
  7. Да се инициират дейности по запознаване на настоящите и бъдещи родители и работодателите с принципите за пряко участие на гражданите в местното самоуправление и да се повиши ефективността на осъществявания граждански контрол (в т.ч. чрез участие в дебати по демографски проблеми).
  8. Да се стимулира популяризира и стимулира двудетния семеен модел в България.
  9. Да се предоставят данъчни облекчения за фирми, които стимулират и подкрепят раждаемостта и родителството сред служителите си, чрез подходящи мерки.

   

  Мерки:

  • подходяща публична политика, която осигурява необходимата рамка на стабилност за вземане на решения за майчинство.
  • публично финансиране на разходи за малки деца и детски заведения и социално осигуряване за растящия брой самотни майки, които са особено застрашени от социално изключване, изолация и бедност.
  • установяване на правото на родителски отпуск и за двамата родители и насърчаване на родителски отпуск за бащите.
  • опростено и лесно отпускане на заеми при благоприятни условия за млади мъже и жени, които съчетават семейните отговорности с период на учение или обучение.
  • жилищно настаняване, приспособено към потребностите на студентите, които са и родители.
  • достъп до възможности за детски грижи при същите условия, както и за работещите родители.

  Към бизнеса:

  1. Създаване и поддържане на стабилна емоционална и финансова вътрешнофирмена среда, която да гарантира икономическото спокойствие у служителите, попадащи в целевата група бъдещи и настоящи родители.
  2. Създаване на фирмена култура за стимулиране и подкрепа на раждаемостта и родителството сред служителите, както и популяризиране на двудетния семеен модел.
  3. Организиране на семинари и вътрешнофирмени обучения за допълнителна квалификация и преквалификация на служителите – образование през целия живот.
  4. Организиране на семинари по семейно планиране сред младите служители в компанията, от целевата група бъдещи родители, както и на теми, свързани с организацията на времето.
  5. Организиране на семинари и вътрешнофирмени обучения за служителите от целевата група настоящи родители по въпроси, касаещи възпитанието и общуването между родители и деца, както и проблемите при различните възрасти на детето.
  6. Създаване на гъвкаво работно време за служители с малки деца и алтернативни форми на заетост /работа от вкъщи, почасова работа, други/ с цел по-ефективно съчетаване на професионален живот със семейни задължения.
  7. Организиране на забавачка /детска ясла/ вътре в компанията за деца до 5-годишна възраст за служители в организацията.
  8. Проява на по-голям интерес и участие в политиките за преодоляване на демографската криза и подкрепа на раждаемостта и родителството в България.

  Към настоящи и бъдещи родители:

  1. По-висока съпричастност и ангажираност към демографската политика на България.
  2. Активна намеса във формулирането, изпълнението и мониторинга на демографската политика у нас чрез проява на гражданска активност и контрол и познаване на принципите за пряко участие в местното самоуправление.
  3. Навременно заявяване и отстояване на потребностите за създаване на едно или повече деца, както и за тяхното адекватно отглеждане и възпитание чрез подходящите форми на съвременното гражданско общество /в процеса на обсъждане на демографската политика/.
  4. Адекватна здравна грижа /в т.ч. репродуктивна/, здравна култура и стремеж към здравословен начин на живот.
  5. Получаване на образование и професионална реализация с цел изграждане на подходящ за създаването и отглеждането на деца стандарт на живот.
  6. По-висок интерес към проблемите, свързани с различните възрасти при отглеждането и възпитанието на детето, рисковете от медийната и дигиталната среда.

  -------------------------------------------------------

  Сдружение „ЛОРДЕС”, Даниела Илиева - моб.: 0884 060 940; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  Още в Новини

  Държавата въвежда стандарт за развитието на бебетата

  Служебното правителство възнамерява да приеме Наредба за стандартите за ранно детско развитие, предаде репортер на БГНЕС. “В стандартите е заложена идеята за относителната универсалност в… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh