04 Юни 2019

Раждането в Германия

Публикувана в Раждане
Оценете
(1 глас)

Пътуването ни през Италия, Англия, САЩ и Турция премина успешно. А сега, след като завъртяхме виртуалния глобус, той ни отведе до Германия. Там се запознахме с Росица Скализи, която живее във Федералната република от 2003 г. – по-точно в Уетерсен (до Хамбург). Работи в общината в провинция Шлезвиг-Холщайн. Как е преминало раждането на Росица и как страната се грижи за повишаването на раждаемостта, ще разберете в следващите редове.

 

Какви изследвания се правят по време на бременността?

В началото, след като установиха бременността ми, по искане на гинекологa автоматично ми се направиха няколко изследвания: тестове за имунитет срещу рубеола, тест за СПИН, както и един отделен тест за определяне на кръвната ми група, въпреки че я знаех. В началото ходех всеки месец на преглед, в края на бременността, някъде след 32-рата седмица – два пъти месечно. Проведе се и тест за диабет в 26-ата седмица. Всичко това в рамките на стандартното лекарско проследяване на бременност, без да е имало извънредна причина. Само да отбележа, че бременността ми бе отдавна, дъщеря ми е на 14 години. Долкото знам обаче, проведените тестове са задължителни тук и до ден-днешен.

 

Как е уредена домашната патронажна грижа в първия месец след раждането?

Здравната каса плаща на акушерка, която идва веднъж седмично в рамките на 1 месец. Ако майката настоява за повече посещения, трябва да ги заплати сама. Първите 2 пъти акушерката идва задължително, после след втората седмица – само ако ти е нужно, като тя сама преценява дали майката се справя без „надзор". При мен дойде само 2 пъти. Естествено, майката има телефонния номер на акушерката си и при нужда (спешен случай) може да я извика, както и педиатър.

Какво е заплащането за раждането?

Разноските по раждането се поемат от здравната каса, a жените със стандартната държавна здравна осигуровка изобщо не получават сметките си за раждането – болниците сами уреждат това със здравната каса на родилката. Тоест, казано накратко: отиваш, раждаш и се прибираш, с формалностите се занимава болничното счетоводство. Е, някои дреболии си ги плащаш сам – например храната и някои „екстри". От жени, които обаче са частно застраховани и първо получават сметките си у дома и сами ги препращат на здравните си каси, които после ги превеждат на болниците, съм чувала, че разходите варират между 2000 и 3500 евро в зависимост от вида на раждането и продължителността на престоя в болницата.

Отделя ли се внимание на психологичното здраве на майката?

Да, но мисля, че е много важно първо проследяващият бремеността гинеколог да притежава съответните лични качества на професионалист, за да дава при прегледите и съвети, свързани с психичното здраве на майката, а самата родилка да приема и такива съвети, без да ги смята за лична обида. Възможности обаче има, в чакалнята и на всеки лекарски кабинет съм виждала достатъчно списания, проспекти и друга литература на тази тема, както и телефонни номера на организации, подпомагащи родилки, които се нуждаят от подкрепа.

Какво е мнението на лекарите и акушерките за секциото?

Впечатленията ми са, че лекарите и  акушерките са привърженици на естественото раждане. В Германия в момента се наблюдава значителен бум на ражданията с цезарово сечение по желание на майките и това напоследък се критикува остро в медиите. Дори наскоро имаше дискусия дали да не се проведе здравна реформа, целяща въвеждане на  собствено заплащане на цезарово сечение по желание.

 

Вие как родихте детето си – с физиологично раждане или с цезарово сечение?

Със секцио, което действително беше наложително, въпреки че износвах дребничко бебе. Имах калцирана плацента и много малко околоплодни води (за цялата бременност наддадох само около 7 килограма). А малката госпожица си седеше най-удобно с главата нагоре и хич не й беше до обръщане в правилната посока. По някое време обаче, явно доста късно, се беше опитала да се обърне, тъй като се беше „заклещила" с глава горе в дясната страна и половин дупе в родилния канал. Казаха ми, че най-вероятно поради липсата на достатъчно околоплодни води, които да омекотят и улеснят обръщането, тя е спряла в това положение. Единствената възможност беше цезаровото сечение.

Как протече раждането при Вас?

Честно казано… весело. За стандартите в Германия да родиш на 22 години, си е рано и мен ме третираха като „бебето" на отделението. Eкипът ме „осинови" през времето на престоя ми в болницата. Естествено, бях развълнувана до безумие, но още анестезиологът изгони страховете ми и ме накара да се смея. Той влезе, погледна ме, погледна си картона и каза: „Тук пише цезарово сечение и аз очаквам бременна пациентка. A то какво се оказа – момиченце с коремче колкото футболна топка! Кой не си е ял сладкишите?". И тъй като продължи да се шегува, се посмяхме доста и не усетих нищо от анестезията. Смяхме се много и на факта, че във вълнението си се опитах да стана директно след упойката и в първия момент се ужасих, че не мога да мръдна, а ме бяха предупредили. В такава атмосфера, без усложнения и съвсем неусетно, извадиха бебето. Първото, което дъщеря ми чу, идвайки на бял свят, беше: „О! И любопитна – още не е излязла и ме наблюдава!". Може би затова самата тя днес има страхотно чувство за хумор. И тъй като напрежението ми изби накрая в сълзи на облекчение, си спомням много добре как една сестра с руски произход стоеше до главата ми и ме галеше по бузата. Бащата на бебето присъстваше също, но самата операция се извърши зад платно, опънато малко под раменете ми. След като извадиха бебка, я дадоха на новоизлюпения татко и го поведоха с нея в детската стая, в която се извършват всички процедури с новородените. Възстанових се много бързо и още на същия ден стъпих на краката си.

 

Какви са условията в болничните стаи?

Напълно задоволителни. Да, не е като у дома, но това едва ли може да се очаква. От моя гледна точка има всичко. Някои частни клиники даже са като резиденции. Но и държавните болници са достатъчно добре оборудвани. Нямам критика относно стаите.

След като се роди дете, как се избира педиатър?

Педиатър си избира семейството по собствена преценка. Най-често познат педиатър от приятелско семейство или просто този, който е най-близо. Педиатърът не идва по домовете – само при нужда, но за такива случаи не съм чула.

Държавата предлага ли финансова помощ, насърчаваща раждаемостта?

Раждането се поема от здравната каса, което за мен си е значително подпомагане, има детски надбавки, които се изплащат от семейната каса до навършване на пълнолетие или приключване на обучението на детето. В момента са 192 евро на месец, като в многодетни семейства сумата се увеличава. Има и изплащане на родителски надбавки в рамките на една година (450 евро или за 2 години по 300 евро).

Какви са цялостните Ви наблюдения относно здравните грижи?

Здравните грижи са много добри. Мисля, че това е един от плюсовете на тази държава, макар че тукашното население не умее да цени това. Хората тук просто нямат база за сравнение. В Германия не всичко си е на мястото, но здравните грижи са качествени.

Какво може да се подобри?

Заплащането на здравните работници в обществените болници не е достатъчно в сравнено със заплащането при други професии, което при някои от кадрите води до липса на мотивация. Това се усеща в работата им. Поемането на прегледите от здравната каса си има и обратната страна: според мен хората си вземат час за лекар буквално „за щяло и нещяло", а не защото наистина им трябва лекарска помощ. По тази причина чакалните при лекарите са пълни, случвало ми се е да чакам за преглед около 1,5–2 часа. Не ми харесва, че в лекарските кабинети не се обръща внимание на „спешността" при пациента, случвало ми се е да стоя в чакалня с мъж с висока температура, кашлящ силно, докато преди него се преглеждат хора, дошли за някаква драскотина, само защото са били там по-рано. Но немецът е свикнал да кара педантично по някаква система и в нея човешкият фактор (по мои наблюдения), за съжаление, невинаги има място.

На каква възраст жените раждат първото си дете?

Желаните бременности са някъде между 28- и 35-годишна възраст. Има и една особена група родилки, тази на майките тийнейджърки. Но за щастие, те не са прекалено много.

Каква е продължителността на майчинството и заплаща ли се от държавата?

Платеното майчинство В Германия се разрешава в рамките на 12 календарни месеца (съгласно Закона за майчинство и родителски надбавки, валиден от 2007 г.). Майчинството се заплаща с 67% от работната заплата на майката, като при многодетни майки или майки, които раждат второ дете, преди навършване на 3 години на първото сумата се увеличава с 10%. След изтичане на 12-те месеца  майчинството не се заплаща. Един родител може да продължи майчинството (тук обаче му казват „родителско време“, тъй като бащата също би могъл да остане у дома с детето) до навършването на 3 години на малкото, но молбата за това трябва да се подаде поне седем седмици преди исканото време при работодателя. Има и възможност за вземане на „родителско време“ до навършване на 8-ата година на детето. В този случай обаче молбата за това трябва да е постъпила поне 13 седмици преди детето да навърши 3 години, като работодателят има право и да отхвърли тази молба по належащи фирмени причини.

Разрешено ли е обаче „родителското време“ от работодателя, законът предвижда защита за работното място на родителя в рамките на този период от време, което означава, че през този период работодателят не може да уволни служителя.

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в Из дневника на мама

Промени живота си

Сън, медитация, дишане и храна – това са четирите източници на енергия, които балансират  живота на всеки човек. Според лечителя Свами Джитормая дълбокото дишане освобождава… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream