24 Юни 2010

  Бодро към родилното

  Публикувана в Списък за родилното
  Оценете
  (0 гласа)

  Раждането е съвършен физиологичен процес, който слага щастлив край на 9-месечното очакване. В дебелите книги пише, че процесът може да продължи между 3 и 18 часа. Лекарите приемат, че обикновено той трае около 12 часа. Защо обаче това така радостно събитие е съпроводено с толкова болка и страдание? Д-р Валентина Григорова, зам.-директор по медицинските дейности в Първа САГБАЛ „Св. София”, всеки ден посреща чудото на раждането. Тя познава процеса в детайли и знае, че нагласата, с която бъдещата майка прекрачва прага на родилния дом, е много важна.

  Стягай се за болницата
  „Още в момента, в който бременната излезе в отпуск по майчинство, трябва да е подготвена, че всеки момент може да роди. Багажът й за болницата трябва да е готов, бъдещият татко да е подготвен психически, а тя – уверена, че всичко ще мине гладко и без проблеми”, съветва д-р Григорова. Тя знае, че предвестници на раждането могат да се появят във всеки момент от 9-ия месец, но само 10% от жените раждат на определения им термин. Важно е бременната да има пълен списък с нещата, необходими й за болницата. Все пак, ако забрави нещо, не бива да се притеснява. По всяко време бъдещият татко или щастливата баба ще могат да й донесат онова, от което се нуждае. В чантата за болницата не бива да се слагат храна или скъпи вещи. „Раждащата няма нужда от телефон, лаптоп или бижута. Тя идва при нас, за да роди, да посрещне бебето си и да се наслади на първите мигове с него. Украшенията – гривни, обици и колиета, само ще й пречат. Важно е също така бъдещата майка да няма лак или червило. По време на раждането лекарят ще следи състоянието й по цвета на нейните пръсти”, обяснява д-р Григорова. В Първа САГБАЛ „Св. София” насърчават майките да носят собствени нощници. Така жените се чувстват по-комфортно, почти като у дома. Лекарката съветва, преди раждането да настъпи, бременната да е наясно какво е точното наименование на фирмата, в която работи, и длъжността, която заема. Ако тя работи на две места, трябва да посочи имената на работодателите си. „В процеса на раждането акушерката задава различни въпроси, а притеснената от болка бременна не може да отговори. Добре е тя да е подготвена предварително”, допълва лекарката.

  Ох, боли ме!
  В повечето случаи раждането започва с редица предвестници. Често те са слабо изразени и раждащата може дори да не им обърне внимание. Признаци могат да са увеличение на секрета от влагалището, зачестяване на т.нар. контракции на бременността, които се усещат като по-чести безболезнени втвърдявания на корема. Приема се, че истинското раждане започва, когато контракциите станат по-чести (2–3 за 10 минути) и не преминават след приемане на обезболяващи.
  „Когато бременната подозира, че бебето вече е на път, най-добре е да се обади на своя акушер-гинеколог. Той може да й каже дали контракциите са истински, или са фалшиви. Ако родилната дейност е ритмична, значи е време бъдещата майка да тръгне към болницата. Не е нужно да си прави интимен тоалет или клизма. При 99% от жените тези процедури се извършват в клиниката. Добре е обаче бъдещите майки да знаят, че вече има съвременни препарати, които им позволяват да си направят клизмата у дома без притеснения”, съветва д-р Григорова. Важно е раждащата да се придружава само от бъдещия татко или от близка роднина – майка или сестра. Повече от един придружител създава паника и излишна суетня пред приемния кабинет.

  Първият преглед
  Пристъпвайки прага на болницата, жената влиза в приемния кабинет. Бъдещият татко остава навън. В кабинета я посрещат акушерка и акушер-гинеколог. „Лекарят ще се информира през колко време са контракциите и ще направи гинекологичен преглед. На този етап само той може да се прецени дали има ритмична родилна дейност, или не. Ако специалистът установи, че раждането е започнало, бременната остава в болницата. Облича нощницата, която си носи от къщи, и попълва болничната документация заедно с акушерката. В приемния кабинет се извършват и няколко допълнителни процедури – интимен тоалет и клизма. Те не са задължителни, но са силно препоръчителни. Някои жени отказват да се подложат на клизма, но те не си дават сметка, че при раждането новороденото може да поеме част от фекалиите, които ще излязат навън”, обяснява лекарката. Раждащата остава в приемния кабинет около половин час. След това я настаняват в предродилната зала, където до нея може да е и бъдещият татко (ако ражда в самостоятелна родилна зала). Той ще я подкрепя и насърчава в очакване на бебето.
  Друга задължителна процедура е да се постави абокат във вената на раждащата. „Това се прави, за да може в случай на нужда да се приложат необходимите лекарства или обезболяващи. Понякога от страх, напрежение или загуба на кръв вените на раждащата колабират.” В предродилната зала върху на корема на майката се поставя и монитор, чрез който се следят детските сърдечни тонове.

  Въпроси и отговори
  В приемния кабинет раждащата може да подпише или да откаже да подпише документа за информирано съгласие. Подписвайки го, тя се съгласява, че това, което лекарите правят, е съобразено с правилата на добрата медицинска практика. Ако пациентката откаже да подпише документа за информирано съгласие, разходите за нейния престой в болницата не могат да бъдат поети от НЗОК. Дежурният екип не може да отговаря за здравето на майката и на плода и за благоприятния изход от раждането. „Някои жени обаче категорично отказват лекарска помощ. Според тях специалистът е длъжен да се намеси само ако има животозастращаваща ситуация. Няма как обаче лекарят да знае дали бебето страда или дори умира в утробата, без да е прегледал раждащата. Той не може да гадае какво се случва”, обяснява д-р Григорова.
  В кабинета акушерката подробно разпитва жената. Ето защо бъдещата майка трябва да е подготвена да отговори на някои въпроси. Да знае дали е алергична, дали близките й по кръвна линия не страдат от наследствени заболявания или тя има хронично заболяване, била ли е оперирана – да посочи къде и кога. Важно е също така да е наясно кога е дошъл първият й мензес, през колко дни е цикълът й, редовен ли е или не, болезнен ли е... Акушерката ще я попита и дали това е първо раждане и ако не, как е протекло предишното.

  Спокойно и с усмивка
  Д-р Григорова споделя, че по пълнолуние, без да има някакво медицинско обяснение, в приемния кабинет на Първа САГБАЛ „Св. София” идват двойно повече жени с отворен околоплоден мехур, които само след няколко часа прегръщат бебето си. „Повечето от тях дори нямат маточни контракции, въпреки това обаче раждането им е започнало”, обяснява лекарката. Някои неща си остават загадка. Д-р Григорова обаче знае, че колкото по-спокойна, подготвена и уверена влезе в кабинета раждащата, толкова по-лесно и безпроблемно ще мине всичко. „Ние помагаме на жените да преживеят най-вълнуващия миг в живота си. Те не биват да се страхуват. Нека се оставят на океана от прекрасни емоции да ги завладее.”

  Мая Ковачева

  В багажа за болницата

  Документи
  Лична карта
  Направление за хоспитализация
  Обменна карта
  Талонче с кръвната група
  Талон с резултата от теста за алергия
  Документите след консултациите с друг специалист

  За мама
  Нощница
  Джапанки
  Сапун, шампоан, тоалетна хартия
  Хавлия за тяло, кърпа, кърпа за гърдите
  Чаша, вилица, лъжица
  Дамски превръзки
  Минерална вода
  Списание

  За бебето
  Памперси в оригинална опаковка
  Мокри кърпички

  Още в Новини

  Животът в институция – белег, който никога не изчезва

  Невена е „ничие дете“. Родена от майка, но отгледана от държавата. Тя не познава майчина ласка, таткова прегръдка. Вместо това цял живот е прекарала в домове за… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh