24 Авг 2009

  Дали ще дойде навреме?

  Публикувана в Списък за родилното
  Оценете
  (1 глас)

  Ще се роди ли бебето на предвидения термин или ще закъснее, или ще избърза?
  Вярно е, че има различни методи за определяне деня на раждането, обаче никой от тях не е точен. Акушер-гинеколозите винаги отчитат евентуална грешка – шест дни плюс или минус  прогнозираната дата.
  “Кога е терминът ми?” Сигурно още на първата си визита при вашия лекар сте му задали този въпрос. Дори той да ви е посочил някаква дата, истината ще остана загадка до края на 9-те месеца.

  Кое е определящото
  Учените твърдят, че емоционалното състояние на майката може да повлияе на раждането – да го забави или то да настъпи по-рано.. Любопитното е, че и положителните преживявания (спокойствие, релаксация), и отрицателните (страх, стрес) предизвикват отделяне на хормони, които чрез кръвта стигат до бебето и му предават позитивни или негативни послания.

  Методи за изчисляване
  Денят на раждането не може да се предскаже, нито да се контролира (освен ако раждането не е предизвикано или ще стане чрез планирано цезарово сечение). Най-трудно е да се определи точната дата на оплождането на яйцеклетката. Само ако бременността е следствие от оплождане ин витро или от изкуствено осеменяване или забременяването е в резултат на един полов акт през месеца, може със сигурност да се знае кога е настъпило зачатието.
  По принцип най-използваната система от акушер-гинеколозите се състои в прибавяне на 279–282 дни към датата на първия ден от последната менструация, т.е. 40 седмици. Защо 40 седмици? Защото бременността трае 9 месеца, но всеки месец има 4 седмици плюс 2–3  дни – освен февруари, – което означава, че продължителността на 9-те месеца се равнява на 280 дни.
  Друг начин за определяне на термина е да се прибавят 6 дни към първия ден на последната менструация, от получената дата да се извадят 3 месеца и да се прибави 1 година. Например, ако последната менструация е започнала на 29 август, много вероятно е бебето да се роди в първата седмица на май следващата година, около 5 май. Формулата е проста и дава сравнително добра прогноза. Разбира се, ако последната ви менструация е била през януари, февруари или март, не е нужно да прибавяте година, защото детето ще се роди през същата година.

  Ехографска прогноза
  Никой от посочените методи не е безпогрешен, нито напълно точен. Освен това възможно е да не си спомняте първия ден от последната менструация. Не се безпокойте. Лекарите могат да определят приблизително точно деня на раждането чрез ехографското изследване, което се прави в първото тримесечие на бременността. Така се узнава и периодът на бременността, като допусканата грешка е в интервал само от една седмица.
  Обикновено бебетата, които идват “навреме”, се раждат между 38-ата и 41-вата седмица на бременността. Възможно е родилният процес да избърза или да закъснее. Всъщност 7% от ражданията са преждевременни (преди 37-ата седмица), а 12% закъсняват.

  Защо закъснява
  Все още не са напълно изяснени механизмите, които дават старта на раждането. Знае се обаче, че началото на родилния процес съвпада с повишението на нивото на окситоцина в кръвта – хормон, който предизвиква маточни контракции. Благодарение на тях бебето се изтласква през маточната шийка. Затова не се отрича, че ниското ниво на този хормон сочи закъснение на Деня Х.
  Има и други обстоятелства, който могат за забавят събитието.
  Наследствени фактори. Ако при близки родственици (майка, сестра) има случаи на продължителна бременност, възможно е и вашият термин да се отложи за по-късно.
  Възраст. След 33-годишна възраст е по-вероятно бременността да се проточи, защото тъканите губят еластичността си. Всичко обаче зависи от физическото състояние на жената.
  За първи път. При раждащата за първи път шийката на матката е наклонена назад и е нужно време, за да заеме централна позиция, което ще улесни раждането. Освен това първескинята не е подготвена и тренирана за усилията така, както вече раждалата.
  По-продължителен менструален цикъл. Ако менструалният ви цикъл е по-дълъг, раждането може да се забави с няколко дни.

  Защо избързва
  Има и фактори, които могат да ускорят термина.
  Маточни малформации. Те намаляват способността на матката да се разширява.
  Цервикална недостатъчност. Маточната шийка не може да задържа плода.
  Многоплодна бременност. Матката не може да побере две или повече бебета до термин и родилният процес започва по-рано.
  По-ранно спукване на околоплодния мехур. Бебето е изложено на риск и организмът дава начало на раждането.
  Стрес. В напрегнати ситуации или при силни отрицателни емоции (безпокойство, шок, уплаха) организмът реагира, като дава ход на защитни механизми. Те провокират повишаване на нивото на адреналина – хормон, стимулиращ съкращаването на мускулите.
  Преждевременно отлепване на плацентата.
  Възраст. При бременност преди 20-годишна възраст по-вероятно е раждането да настъпи по-рано.
  Вредни навици. Тютюнопушенето, употребата на алкохол… също пришпорват процеса.

  Три полезни съвета
  Не се вманиачавайте. Сигурно е, че с приближаването на хипотетичната дата на раждането напрежението се засилва. Опитайте обаче да преодолеете нервността и да живеете по-спокойно.
  Посетете болницата. Информирайте се къде са родилното отделение и входът за спешни случаи, кой е най-подходящият маршрут… По-рано пригответе чантата за болницата, за да не сте изненадана, ако бебето избърза.
  Движете се. Ако сте пресрочили термина, не се изнервяйте. Разхождайте се (движението ускорява старта на раждането) и правете упражнения за разтягане (помагат на бебето да слезе надолу и улесняват развитието на родилния процес).

  Д-р Георги Янев
  акушер-гинеколог

   

  Още в Забременяване

  Ранна менопауза

  Тъй като менопаузата настъпва средно на 51-годишна възраст, постменопаузният период заема около една трета от живота на жената.Ранна е настъпилата спонтанно или индуцираната менопауза, която… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh