×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  24 Авг 2009

  Изправена – поза за по-лесно раждане

  Публикувана в Списък за родилното
  Оценете
  (0 гласа)

  Ходене, стоене, заставане на “четири крака” – има много позиции, които правят раждането по-леко и по-малко болезнено, отколкото лежането на гръб.
  Сигурно не ви казваме нищо ново – раждането в легнало положение може да е мъчително. Защото буквално казано, тогава нищо не се движи. Много по-добре е да се движите насам-натам, да стоите, да коленичите, да седите. Така родилният канал се разширява по-добре, земното притегляне помага, болките са по-поносими.
  В продължение на хилядолетия е било напълно естествено бебетата да се раждат в изправено положение на раждащата и при повечето култури по света това е така и до днес. Само в развитите индустриални страни един ден се появява идеята, че раждането в легнало положение би могло да бъде по-практично. Това става през 50-те години на миналия век, когато все по-често бебетата поемат първата си глътка въздух в болница. Днес много клиники, поне на теория, разполагат с различни уреди за улесняване на раждането – топка, въже, четирикрако столче, шведска стена. За съжаление тези уреди се употребяват рядко. Все още повечето раждания в клиника се осъществяват в положение по гръб. Това е така, защото, когато бъдещата майка е в изправено положение, се изискват ангажиране на персонала и повече време. И проследяването на детските сърдечни тонове е по-сигурно при спокойно легнала на леглото жена. Ако в залата има няколко раждащи, положението още по-трудно се овладява от медицинския екип.
  Затова тези, които не искат по време на процеса пасивно да лежат, предварително трябва да се информират за възможностите и смело да се доверят на вътрешното си чувство. По време на раждането повечето жени интуитивно знаят коя поза е добра за тях. Запознайте се с най-честите.
   
  По време на първата фаза – изправена
  Имате желание да се движите? Чудесно! Особено през фазата на разкритието, когато започват контракциите и те стават все по-силни, активното поведение е най-правилно. Защото от първата до последната минута раждането е динамичен процес. Колкото повече се движите, толкова по-леко главата на бебето се плъзга през родилния канал. И толкова по-добро е кръвоснабдяването при вас и при бебето. Опитайте да се подпрете за кратко на стената или да извършвате въртеливи движения с бедрата. Пробвайте кое ви носи най-голямо облекчение по време на контракциите. Движението има и психологичен аспект – който се движи, се чувства функционално годен и запазва автоматично контрола върху тялото си. Това създава приятно усещане.

  Събиране на сили в седнало положение
  Естествено не може да сте часове наред постоянно в движение. Раждането изисква огромни усилия. Затова се нуждаете от фази за почивка. По-добре е през тях да сте седнали с леко разкрачени крака, а не в легнало положение. Така тазът е изправен и земното притегляне действа и докато почивате. Най-добро за целта е четирикрако столче без облегалка, на което има място за тазовото дъно. В тази поза мускулите се отпускат и родилният канал се разширява. Пробвайте партньорът ви да седне на стол зад вас, за да може да се облегнете на него – това дава опора и сила.

  На колене за облекчаване на гърба
  Контракциите причиняват болки не само ниско в корема, но и в гърба. Ако застанете на колене и се облегнете напред на голяма топка, тази поза значително може да намали болките. Добра алтернатива е партньорът ви да седи пред вас на стол или табуретка и вие да положите глава в скута му. Така той може да ви гали по главата и да масажира гърба ви. Знаете ли, че телесният контакт с любимия може да прави чудеса? Нежните докосвания стимулират регулаторните механизми в лимбичната система на мозъка. Отделящите се там ендорфини подобряват настроението ви и потискат усещането за болка.

  На “четири крака” за намаляване на натиска
  По време на всяка фаза на раждането много жени се чувстват добре на “четири крака”. Вероятно усещат, че при тази поза има активно движение – тазът е ориентиран оптимално и е свободно подвижен. Възможни са въртеливи движения с бедрата, може да направите котешка гърбица и да отпуснете главата си надолу. Ако искате, клекнете и ако стъпалата ви изтръпнат, станете. В тази поза перинеумът е напълно облекчен. Така рискът от разкъсването или от разрязването му намалява многократно. Тази поза се препоръчва при преждевременни или много силни напъни заради намаления натиск.

  Помощ от земното притегляне във висящо положение
  Във все повече родилни зали от тавана виси въже или кърпа. Може да ви се струва малко глупаво да висите като Тарзан на лианите, но ако имате възможност, пробвайте! Дръжте се здраво със сгънати в лактите ръце и опитвайте кое ви се отразява особено добре – дали да сте на колене или с разкрачени крака, или изцяло да висите. Опитайте се да вложите всичката си сила в ръцете, за да отслабне натискът в долната част на тялото. В този случай рефлексът за хващане усилва рефлекса за раждане. И вече сте още една крачка по-близо до целта!

  В клекнала поза – повече място за бебето
  Това е една от най-разпространените пози за раждане по света – клекнала, с разкрачени крака, с опрени на пода стъпала. Партньорът (или акушерката) седи зад вас и ви подпира с ръцете и бедрата си. Тази поза е оптимална за последната фаза на раждането – тя разширява таза, увеличава натиска и съдейства главата на бебето окончателно да се измъкне навън. Огромно предимство е, че не трябва да напъвате или напъвате много по-леко. Достатъчно е да задържите за кратко дишането и с отворена уста да приемете натиска. И ето го най-после вашето бебе! Ако го родите клекнала, ще го видите веднага! Първият поглед, първият контакт – само частици от секундата след появата му на белия свят. Какъв перфектен старт!

  Д-р Георги Янев  
  акушер-гинеколог

   

   

  Още в Развитие

  Осмият месец на бебето

  Какво може На осем месеца детето вече почти не остава в положение по гръб. То предпочита да е по корем, защото така най-добре може да… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh