29 Май 2007

Колко силна е болката - Каква е истината за контракциите

Публикувана в Списък за родилното
Оценете
(1 глас)

Колко болезнено е раждането – този въпрос вълнува всички бременни. За съжаление няма общовалиден отговор. Спомените за раждането са много различни. В това се е убедила и Таня Богданова, 29 год., ученичка от С “9 месеца” на училище. Прочетете нейния разказ.

Свекърва ми често си спомняше раждането на сина си, което се проточило 32 часа и здравата я изтощило. Тя не пропускаше да напомни и други кошмарни истории, разказани от познати. Не исках вече да слушам такива ужаси! Откакто разбрах, че съм бременна, се чувствах по-уверена отвсякога. Вярвах, че раждането при мен ще е върхът! В края на краищата аз съм здрава, издръжлива и имам мъж, който ме обича и ме подкрепя.
Очаквахме момиче! Петмесечният ми корем ме караше все по-често да размишлявам как от него ще излезе бебето. Не се страхувах, но бях любопитна

как ще понеса контракциите
Понякога питах приятелки, които са раждали, дали болките са непоносими. Повечето се усмихваха и твърдяха, че наистина е болезнено, но това нямало значение. Попитах съседката приличат ли болките на зъбобол, а тя отговори, че са несравними. Питах друга позната дали са като спазмите в корема при мензес – тя неопределено поклати глава. Майка ми не ми даде ясен отговор, вече не си спомняла добре. Взех да се замислям – спомените ми от възпаления мъдрец преди години бяха ужасни, от апендицита – още повече. И в двата случая не се проявих като героиня…
Денят Х наближаваше. Оставаха още 4 седмици, докато дъщеря ни трябваше да се появи. Не ми се правеха упражнения, вместо това по цял ден си чатех в интернет, търсех интересни истории за раждането. Някои от тях наистина ме плашеха и не ми даваха да спя. Започнах да виждам предстоящото раждане

като филм на ужасите
в който се мъча 48 часа с контракции, груба акушерка ми отказва болкоуспокояващи средства, мъжът ми гледа безпомощно, детето е в патологична позиция, доктор нарежда прилагане на форцепс…
Оказа се, че ме е страх! От болките, от безпомощността. Улавях се, че дори се сърдя на детето за болките, които ще ми причини. Това не биваше да става!
На другия ден отидох при моя доктор и заявих, че искам да родя с епидурална анестезия. Подписах необходимите документи и се почувствах по-спокойна.
По-късно попитах любимия си наистина ли ще издържи да гледа мъките ми. Той потвърди, че присъствието му ще ми помогне и това също ме успокои. Накрая ми стана все едно дали ще боли, или не, исках само най-после всичко да мине.

По-късно се оказа, че
не било толкова страшно

Е, ръката, с която се бях вкопчила в мъжа си, дълго беше изтръпнала, но се оправи. На другия ден казах на приятелката си, че това ще е първото и последното ми дете.
А всъщност не беше толкова трудно. Контракциите без болкоуспокояващи траяха само два часа, анестезиологът пристигна навреме, не ме шиха, а бебето се роди здраво и красиво. Щом го погледнах, веднага се успокоих. Приятелката ми ме уверяваше, че само след три месеца всичко ще ми изглежда по друг начин.
На питата на бебето по случай 40-ия ден гостенките ми искаха да знаят дали ме е боляло при раждането. Особено любопитство прояви приятелка, която не е раждала. Аз разказах как съм била в кафето на клиниката, когато се появиха първите леки контракции. После те станаха толкова силни, че започна да ми се гади. Добре че до мен бе мъжът ми – това много ме успокояваше. След това дойде и анестезиологът.
Все пак си спестих много неща. Справях се по-добре с контракциите, отколкото с паузите между тях. Накрая обаче по време на паузите се чувствах толкова изтощена, че за кратко заспах и дори сънувах. Изпаднах в паника от изтръпването на ръката ми от вкопчването в мъжа ми. Когато съобщих, че контракциите ми траяха 18 часа, гостенките ми ме гледаха с респект и с искрено съчувствие.

Моята дъщеря е прекрасна!
Стократно съм възнаградена

за болките и напрежението при раждането! Освен това сега, месеци след раждането, знам, че то не беше трудно.
Един ден майка ми звънна по телефона и ми препоръча да гледам по телевизията документален филм за жените в Кения. Не ми се искаше да се натоварвам, но все пак пуснах телевизора. Показваха млада жена, която напуска селото си и сама отглежда четирите си деца, чиито бащи са я изоставили. Децата е родила на полето или в стаята си – без лекар, без акушерка и без мъж, който да я подкрепя. Изведнъж ме обзе срам. В сравнение с жените в Африка

раждането при мен бе направо луксозно
Започнах да си мисля, че може би наистина ще поискам и второ дете.
Дъщеря ми вече е на 10 месеца, пълзи и хваща всичко, до което се добира. Приятелката, която проявяваше особено любопитство как е в родилната зала, ми съобщи, че е бременна и ме помоли да й опиша какво точно представляват контракциите. Забелязах, че почти не си спомням, но все пак се опитах да я просветя. Казах й, че са подобни на болките в долната част на корема при мензес и на спазми в целия корем. Накрая са като вълни, които разтягат матката и влагалището и от това боли.
Приятелката ми не се успокои особено от чутото. Тогава ми дойде наум да добавя, че контракциите, за разлика от болките при заболяване,

не заплашват здравето
Те са продуктивни и придвижват бебето към белия свят. Това ги прави поносими, а между тях има и почивки. Болките те принуждават да се концентрираш и изискват пълната ти мобилизация.
Близките ми смятат, че вече съм напълно възстановена и отново съм в предишната си форма. Радвам се, че родилните болки не са ме променили. Те се появиха и изчезнаха безследно. Остана само малкото ми момиченце, най-доброто лекарство на света срещу болките.

Още в Бременност

6 причини да се радвате на бременността през лятото

Знаем, че да си бременна през лятото вероятно не е най-изкусителната опция, която можете да си представите. Всички неразположения, с които е свързана бременността ще… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo