28 Мар 2005

  С танци към родилното

  Публикувана в Списък за родилното
  Оценете
  (0 гласа)

  Все едно дали ще е салса, кючек или нещо друго – движенията на тялото в такт с музиката са чудесна подготовка за деня, в който ще се появи бебето.
  По време на раждането майките правят скок, в сравнение с който тройният Ритбергер е направо детска игра. Защото раждането изисква не само тежък труд от таза, гърба, гръдния кош и краката, то е истинско изпитание и за психиката.
  Повечето бременни знаят, че движенията са добра подготовка за това събитие. Но едва ли са много тези, които са убедени, че тук се включват и танците. При това танцуването има някои съществени предимства – то тонизира, гони стреса и отпуска и създава добро настроение. Освен това танцуването не изисква специални уреди или обстановка. Дали самоинициативно ще се организирате в група за танцуващи бременни, или просто сама ще импровизирате пред огледалото, докато разресвате косата си – във всеки случай по време на танца ще тренирате части на тялото, които са подложени на тежко натоварване при раждането.
  Вземете например кючека – кръговите извивания на бедрата разхлабват таза и го правят гъвкав. Енергичните подрусвания на ханша при салсата подобряват кръвоснабдяването и укрепват тазовата мускулатура. Още по-важно от тренировката на тялото е въздействието на танца върху психиката
  Танцуването подобрява самочувствието и душевното равновесие. Докато имитирате умиращия лебед или прикляквате, мислите ви забравят ядовете и огорченията от деня. Това ви прави подвижна, но и по-устойчива психически. По време на танца се концентрирате известно време изцяло върху тялото си и усещате как губите част от контрола върху мислите си. Движенията и музиката помагат да се развие усетът за ритъм – отначало на собственото тяло, а по-късно, при раждането, и за ритъма на бебето.
  Танцуването може да помогне не само на бъдещите майки, но и на техните партньори да научат нещо за раждането на детето си. Ритъмът на музиката и на движенията помага на жената да се довери на партньора. А той от своя страна е улеснен да усети движенията й и да следва техния такт. Освен това танцуването стимулира дълбокото коремно дишане с освобождаването на гръдния кош.
  Целият този опит – изключването, включването, доверяването, дълбокото дишане – улеснява раздялата. Това е особено важно за майките както при раждането, така и след това. Появата на дете, отглеждането и възпитанието му означават раздяла с много неща – с детето от утробата, с предишния живот, с егоизма...
  Танцуването дава бонус и в родилната зала. Раждаща, която е танцувала, има по-малко задръжки да заема необичайна позиция при раждането. Може би защото успява по-бързо да усети ритъма на контракциите и да му се подчини, дишайки спокойно. Може би и защото може по-лесно да разхлаби таза си, за да пропусне бебето.
  Кой танц доставя най-много радост и е най-добрата подготовка за раждането, трябва да прецени за себе си всяка бъдеща майка. Важно е да не се впускате обаче в смели скокове, силно тропане и бързи завъртания на ханша. Танцуването не се препоръчва при високо кръвно налягане и преждевременни контракции, но след консултация с лекар може да се практикува във вода.
  Препоръчваме ви следното упражнение: пуснете някое нелюбимо музикално парче с труден такт и изтанцувайте нещо, което ви доставя радост. Защо ли? Защото жена, която се справя с такава ситуация, добива голяма гъвкавост и доверие в способностите си.

  Още в Имунизации

  Попълвате регистрационна форма

  Как да избера личен лекар за детето си? За да изберете лекар на детето си, трябва да попълните специален документ – регистрационна форма за първоначален… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh