21 Дек 2005

  Клетки в сейф - Защо се съхранява кръв от пъпната връв на бебето

  Публикувана в Стволови клетки
  Оценете
  (0 гласа)

  Повече от десетилетие около 300 000 двойки в САЩ запазват кръвта от пъпната връв на бебетата си за евентуалното й използване с лечебна цел. Въпросът е дали съхранението в специална банка един ден при нужда може да спаси живота на бебето, или това просто е пилеене (разбирай печелене!) на пари.

  Стволовите клетки
  При здрави хора стволовите клетки изпълняват ролята на нещо като коригираща система в организма, делейки се неограничено с цел заместване на други клетки в кръвта и в имунната система. Стволовите клетки се увреждат в случай на заболяване като левкемия или при химиотерапия и тогава организмът се нуждае от нови. Те могат да се получат от трансплантация на костен мозък от донор (дарител) със съвместими тъкани или... от кръвта, която остава в пъпната връв на бебето след прерязването й.
  Стволовите клетки от пъпната връв се различават от ембрионалните клетки. Клетките от пъпната връв могат да се използват за получаването на нови кръвни клетки, докато ембрионалните могат да образуват клетки на различни видове тъкани и органи. Днес стволовите клетки се използват за лечението на повече от 75 болести, включително някои злокачествени тумори и кръвни заболявания. Има данни, че те могат да се прилагат за лечение на сърдечни, мозъчни и други заболявания.
  Учените подчертават, че съхраняването на кръв от пъпната връв е свързано с по-малко рискове, отколкото съхраняването на костномозъчни трансплантати. Освен това клетките от пъпната връв по-рядко предизвикват реакция на отхвърляне – сериозно усложнение при трансплантацията на костен мозък, при което организмът отхвърля присадените стволови клетки.

  За кого ползата е най-голяма?
  Засега не всички специалисти са убедени в целесъобразността от съхраняване на кръвта от пъпната връв на бебето за по-продължително време. В действителност според някои само около 1 на 20 000 семейства би имало нужда от трансплантация на стволови клетки. Тази вероятност е по-голяма при семейства, в които има генетични нарушения и наследствени кръвни заболявания като тежки анемии, имунни болести и някои видове тумори.
  Досега в света трансплантации на кръвни клетки от пъпната връв са направени на около 2000 души. В голямата си част клетките не са получени от тяхната собствена пъпна връв. Кръв от пъпната връв се използва най-често при деца, тъй като при възрастните обикновено е необходимо по-голямо количество.
  Събирането на кръв от пъпната връв на бебето е проста процедура. След раждането пъпната връв се клампира (защипва) и от нея и плацентата се изцеждат от 90 до 140 мл кръв. Тя се събира в кит, доставен от банката, и се изпраща в банката, където се изследва за евентуална инфекция и се съхранява във фризер. Такава кръв се запазва от 15 години и учените смятат, че срокът на съхранението й е неограничен.

  В частна или в обществена банка?
  В САЩ кръвта от пъпната връв на бебето може да се пази в частна или в обществена банка. В частната услугата струва от $1200 до $1750. Заплаща се и такса от около $95 годишно, което осигурява постоянен достъп до кръвта. Най-голямото предимство на частното съхранение на кръвта е, че тя може да се ползва, щом има нужда.
  В обществената банка няма такса за съхранение на кръвта, но тя е достъпна за всеки нуждаещ се от нея. Например, ако на някого му предстои трансплантация на стволови клетки, съществува 75% вероятност, че никой от семейството му няма съвместими клетки. В такъв случай се търси кръв от обществена банка, която съхранява кръв от пъпна връв, събирана от дарители от цялата страна. Нуждаещите се плащат средно между $18 000 и $20 000 на обществената банка за кръв от пъпната връв. Обикновено здравноосигурителната каса покрива част от тази сума. Националната програма за костномозъчно дарителство в САЩ наскоро е осигурила $8 млн. за разгръщане на програмата за съхраняване на кръв от пъпната връв, а Федералното правителство е отпуснало $10 млн. за създаването на национална програма за събиране и съхраняване на такава кръв.
  Желаещите да дарят кръв от пъпната връв на бебето си се свързват през второто тримесечие на бременността с обществена кръвна банка. Те попълват формуляр с въпроси за протичане на бременността и за минали заболявания и гарантират с подписа си, че са съгласни за дарителство. Кръв от пъпната връв се събира в около 65 болници в САЩ.
  Има около 22 обществени кръвни банки.

  Още в Рецепти

  Великденски козунак с маскарпоне

  Скъпи приятели, в навечерието на един от най-светлите празници – Великден, искам да ви пожелая да бъдете много здрави, щастливи и обичани. Пожелавам ви спокойни,… Прочети още »
  Още в тази категория: Стволовите клетки са ценни »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh