17 Ное 2009

  Ледена епоха

  Публикувана в Стволови клетки
  Оценете
  (0 гласа)

  Спомняте ли си библейския разказ за 90-годишната Сарра, жената на Авраам, която скептично се усмихнала на Божиите думи, че на тази преклонна възраст ще роди син?! За божествената воля няма природни закони, но няколко хилядолетия след тези събития медицината има амбицията да се надсмее над естествения ход на времето.
  Днес съвременната млада жена получава шанса да „замрази” бъдещето си на майка, като съхрани яйцеклетките си в криобанка за десетилетия напред.
  „На този етап обаче
  замразяването на яйцеклетки
  не дава 100% гаранция
  на жената, че ще стане майка, когато тя пожелае”, предупреждава Любослава Петкова – един от най-младите ембриолози в екипа на САГБАЛ „Д-р Щерев”.
  За разлика от съхраняването на сперматозоиди замразяването на яйцеклетки днес все още не се е превърнало в рутинна практика и дори според някои учени то още е в експериментална фаза.
  „Яйцеклетката е най-голямата клетка в човешкото тяло и това създава трудности. В нея има голямо количество вода, която при замръзване не трябва да разруши целостта й”, обяснява ембриологът.
  Първата бременност от размразена яйцеклетка става факт в края на 80-те години. Този първи успех обаче специалистите отдават повече на случайността, отколкото на научните методики. Затова и години наред учените не успяват да повторят резултата. Откриването на нова технология на замразяване –
  т.нар. витрификация

  обаче дава нов тласък в опитите да се съхрани ценният генетичен материал. Това е процес на почти светкавично замразяване с помощта на т.нар. криопротектори, което не позволява на водата в клетката да кристализира. В световен мащаб благодарение на новата технология от размразени яйцеклетки са се родили повече от 400 деца.
  Витрификацията като най-ефективен метод за замразяване се въвежда в България почти паралелно с навлизането й в световната медицинска практика. У нас обаче замразяването на яйцеклетки все още не е популярно. До момента от възможността в САГБАЛ „Д-р Щерев” 
  са се възползвали не повече от 20-ина жени.
  Независимо от усъвършенстваната методика експертите няма как преди замразяването да прогнозират дали яйцеклетките ще преживеят след размразяването си. „В някои случаи по вида на яйцеклетката можем да предположим, че тя не е с добро качество и едва ли ще преживее след размразяването. Случва се обаче дори и яйцеклетки с много добро качество да не преживяват”, уточнява Любослава Петкова.
  За да се увеличи шансът за зачеване, съветът на специалистите е жената да замрази яйцеклетки, докато е по-млада. „Добре е това да стане до 30 години. Колкото по-млада е жената, толкова по-малък процент от яйцеклетките й са с генетични или с други нарушения”, съветва ембриологът. 
  Учените имат и друга стратегия за увеличаване на шансовете за зачеване. Това е прилагането на
  хормонална стимулация
  при жената, за да сe „произведат” повече яйцеклетки при един менструален цикъл, вместо обичайната една-единствена яйцеклетка.
  „Замразяването само на една яйцеклетка е твърде рисковано, защото има вероятност тя да не преживее или пък да не се оплоди. Ако обаче на жената в продължение на десетина дни й се правят инжекции за хормонална стимулация, тогава се образуват повече фоликули и могат да се съхранят около 10–15 яйцеклетки. След като зрелите и качествени яйцеклетки се извадят, се замразяват още същия ден”, обяснява Любослава Петкова.  
  Теоретично замразените яйцеклетки могат да престоят при –196 °С в течен азот цяла вечност. Това дава на жената потенциалната възможност да стане майка на доста зряла възраст. Оттук се пораждат и някои етични дилеми. Например до каква възраст е допустимо жената, която желае бебе, да отлага родителството. Според някои определянето на гранична възраст за ин витро оплождане е дискриминиращо, според други обаче то има своите основания. „Детето, заченато при жена в напреднала възраст, несъмнено ще донесе радостта от раждането си на своите родители, но то ще има ограничена възможност да се наслади на техните естествени грижи и може би ще е лишено от тях в младежкия си разцвет. Природните закони ограничават параметрите на развитие на един човек…”, гласи позицията на Православната църква в Гърция по темата.
  Във връзка с това ембриологът припомня, че замразяването на яйцеклетки е подходящо главно за жените, на които им предстои сериозна операция на яйчниците или лъче- или химиотерапия. „Все повече са българските лекари, които информират пациентките си за тази нова възможност и това е похвално”, отбелязва г-жа Петкова. Замразяването на генетичен материал е ценно и за жени, при които още преди 30-годишната им възраст лекарите установяват изчерпващ се яйчников резерв.
  Разбира се, едва ли някой ще отрече, че тази перспектива е привлекателна за майките, които желаят да направят пауза преди раждането на второ или на трето дете,
  и най-вече за тези, които са се посветили на кариерата или дълго търсят подходящия партньор, с когото да създадат семейство.
  Друг морален казус е свързан с
  донорството на замразени яйцеклетки
  В някои европейски държави – Австрия, Германия, Швейцария, Норвегия, Италия, то не е позволено. Застъпниците на забраната посочват някои парадоксални случаи, объркващи представите за биологично родителство. Например вестта за 35-годишната канадка, която е замразила свои яйцеклетки с намерението някой ден да ги дари на 7-годишната си дъщеря, страдаща от хромозномно нарушение. С дарението си майката дава възможност на дъщеря си да роди бебе, което обаче генетично ще бъде нейна полусестра или полубрат. Всъщност донорството на яйцеклетки, както и практиката на т.нар. „сурогатни майки” (жените, предоставящи утробата си „назаем”) изправят пред лабиринт от въпроси: яйцеклетката или матката е определяща за биологичното майчинство? Генът или утробата?!
  Докато някои се мъчат над подобни главоблъсканици, заради либерализираната политика на правителството
  в католическа Испания донорските банки за яйцеклетки процъфтяват. Над 240 испански клиники ежегодно привличат стотици немски и швейцарски семейства с репродуктивни проблеми. Чрез рекламни слогани от рода на
  „С всяка дарена яйцеклетка даряваш щастие!”
  и с изгодни финансови оферти центровете набират донори най-вече сред испанските студентки. 
  В България донорството на яйцеклетки е допустимо при определени условия. Сред тях са жената дарител вече да е станала майка, да е пълнолетна или най-много 34-годишна. Дарителството може да е анонимно или от родственици (сестра или братовчедка).

  Сандра Керелезова

   

  Още в Планиране

  Бебето в отделна стая?

  ТЯ каза: Гледаме филм. Американски. Романтична комедия. Нещо от типа на “9 месеца” с Хю Грант и Джулиан Мур. Майката и таткото се прибират с… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh