22 Окт 2009

  Стволовите клетки – няколко милилитра надежда

  Публикувана в Стволови клетки
  Оценете
  (0 гласа)

  Пускаме SMS-и за дарения, сред които и за деца, нуждаещи се от трансплантация на костен мозък за стотици хиляди долари. Научавайки за подобни призиви за помощ, едва ли има майка, която да не се запита: „Какво ли безсилие изпитват в този момент родителите на болното дете?”
  Замразяването на стволови клетки от пъпната връв на новороденото е именно акт срещу безсилието. Никой не иска и не си представя, че точно неговото дете ще бъде сполетяно от тежка болест. Ако обаче някой ден семейството се изправи срещу мъчителната реалност, има шанс стволови клетки от пъпна връв да спасят живот.
  Тези клетки са универсални, притежават чудното качество да се превръщат в различни видове специализирани клетки (нервни, кръвни, сърдечно-мускулни и др.). Затова и тяхната ценност е, че могат да действат като
  „ремонтна система” на организма
  като заменят специализирани клетки, в които е настъпило увреждане. Пред лечението със стволови клетки от пъпна връв не стоят морални дилеми, тъй като по никакъв начин изолирането им не накърнява достойнството на човешката личност.
  Днес за учените няма съмнение, че трансплантацията на стволови клетки от пъпна връв е ефективно средство в борбата с десетки заболявания и вече от години успешно се прилага за лечение на деца, които страдат от онкохематологични болести. Приложението на стволови клетки, извлечени от пъпна връв, се разширява. С надежда се посрещат новините за добри резултати от прилагането на тези клетки в терапията срещу диабет тип 1, макар и все още на експериментален етап.
  Ако се наложи, кръвната проба от стволови клетки може да се използва (при установена съвместимост) и за лечение на брат или сестра на детето, както и на негов родител. Такъв е случаят с 4-годишното момиче с таласемия майор (т.нар. средиземноморска анемия), на което през 2005 г. за първи път в България екипът на проф. Драган Бобев от Болницата по детска онкохематология трансплантира стволови клетки, изолирани от пъпната връв на неговото по-малко братче.
  В България тази „инвестиция за здраве” набира популярност. „От стартирането на работата ни през 2006 година до днес при нас са дали за съхранение кръвни проби от детето си 1500 семейства. Първите бяха хора, които следят бързото темпо на развитие на медицината – биолози, лекари, журналисти”, обяснява Йорданка Енева, административен директор на „Cryo-Save” – една от тъканните банки, които предлагат тази услуга в България. „Cryo-Save” е международна компания, която работи в три континента и е № 1 тъканна банка в Европа. Кръвните проби от България се изпращат за съхранение в лаборатория в белгийския град Мехелен, близо до Брюксел.
  Наистина сумата, с която трябва да разполага едно семейство, за да съхрани стволови клетки от пъпната връв на своето бебе, не е никак малка за българските стандарти. „За това на “Cryo-Save”се заплащат 4000 лева. Семейството внася сумата на две части. Началната вноска 700 лв. включва комплект за вземане на кръв, транспортиране и анализ на кръвта за вирусни и бактериологични инфекции. След извършването на процедурата и изпращането на пробата семейството получава съобщение дали тя е годна за съхранение. Когато всичко е наред, кръвната проба се разделя на две и се замразява (при температура -196°), като за по-голяма сигурност се съхранява на две различни места – в Белгия и в Холандия. Тогава семейството заплаща и останалата сума 3300 лв.”, пояснява Йорданка Енева. Отскоро специалистите от “Cryo-Save” са осигурили и възможности за разсрочено плащане и за отпускане на банков кредит на по-затруднените семейства. 4000 лева, разпределени за 20-те години на съхранение, всъщност не са чак толкова много. Това са около 17 лв. месечен „абонамент за здраве”.
  Ако пък световната финансова криза ви е засегнала сериозно или искате да станете част от благородна кауза, можете
  да дарите кръв от пъпната връв на бебето си
  на публична банка за стволови клетки

  В близко бъдеще такава банка ще заработи и в България. По примера на световната практика тази година българските депутати приеха решение за нейното създаване.
  Обществените банки се различават от частните по това, че дарената от вас кръв от пъпната връв на бебето ви може да спаси непознат за вас болен човек. Колкото повече са тези благородни жестове, толкова повече се увеличават шансовете за излекуване на нуждаещи се българи.
  При обществената банка липсва гаранция, че пробата ще се съхранява и използва при нужда единствено за вашето дете.
  Експертите от работната група, ангажирана със създаването на Национална банка за стволови клетки, посочват някои предимства на тази банка пред частните. Големият брой на съхраняваните проби, достъпни за всеки болен, осигурява по-голяма възможност да се открие проба, която е съвместима с нуждаещия се. Това е особено важно за страдащите от генетични заболявания, при които е невъзможно да се прилага лечение със собствени стволови клетки.
  Случва се и само една проба да не е достатъчна за лечението на възрастен човек. Процедурата при банките за дарени стволови клетки позволява за лечение да се прилагат повече от една проби, взети от различни дарители.
  Дарителят на стволови клетки има морално предимство и право при нужда да се възползва от хилядите проби, съхранявани в Националната банка.
  Дали има гаранция, че след години в случай на нужда,
  след като се размрази, кръвната проба действително ще се окаже
  годна за трансплантиране 
  „Искам да успокоя бъдещите майки, че няма случай, в който кръвната проба да е била негодна, след като е размразена”, категоричен е д-р Владимир Павлов от „Cryo-Save”. 
  Друг дискутиран въпрос сред бременните е колко е оптималното време, за което кръвната проба трябва да се транспортира до банката, без да се намали нейната виталност.
  „След като при раждането медицинските лица, специално обучени и сертифицирани за целта, вземат кръв от пъпната връв на новороденото, максимално бързо се свързваме с куриер – лицензиран за пренасянето на биологичен материал, който транспортира пробата до Белгия. Самият персонален комплект, в който се събира и превозва кръвта, предпазва пробата от влиянието на големи температурни разлики. И така
  пробите пристигат в Белгия
  до 24 часа

  Досега нямаме случай транспортирането на кръвна проба да се е забавило. До Белгия се транспортират кръвни проби не само от български деца, но и от семейства, доверили се на „Cryo-Save” от повечето европейски държави”, уточнява д-р Павлов.
  След изтичането на 20-годишния срок за съхранение на стволовите клетки вече пълнолетното дете решава каква да е съдбата на замразената кръвна проба. Има различни варианти – стволовите клетки да се дарят за научни цели или на нуждаещ се човек и пр.
  „Далеч сме от твърдението, че приложението на стволови клетки от пъпна връв е панацея, но това все пак е една надежда”, смята д-р Павлов.

  Сандра Керелезова

   

   

  Още в Развитие

  Крехко ли е бебето?

  Въпросът е основателен, особено ако никога не сте държали бебе в ръцете си. Малки, нежни, прозрачни – миниатюрните същества изглеждат като че ли всичко може… Прочети още »
  Още в тази категория: « Истината е в клетките

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh