29 Авг 2005

Ария на гнева

Оценете
(0 гласа)

Сигурно се чувствате доста странно в първите дни с бебето у дома. Раздвоена сте между радостта от майчинството и страха дали ще се справите с многото грижи. А малкото човече като че ли никак не ви помага – често плаче сърцераздирателно и изглежда недоволно от новата си среда.
Не се гневете на бебето си! Колкото повече време минава, толкова по-ясно ще разбирате, че оттук нататък основната ви грижа е как да създадете хармония с мъничкото човече.

Вашето безпокойство се предава и на него
Пътят към хармонията минава през различни етапи. Сигурно си задавате въпроса: защо например вашето съкровище избира да плаче така сърцераздирателно в късните следобедни часове? И тогава нищо не може да го утеши – нито нежните ви думи, нито шарената дрънкалка, нито вашето присъствие.
Проучване показва, че плачът на бебето в края на деня има пряка връзка с физическото и с емоционалното състояние на майката. Най-вероятно в основата му е натрупаната умора до това време у вас.
Има и друго утежняващо обстоятелство. Обикновено в края на деня вкъщи се събират всички членове на семейството и това шумно присъствие оказва отрицателно въздействие върху бебето. Докато през другите часове вие спокойно общувате с мъничкото човече, кърмите го, нежно му приказвате и го преобличате, надвечер се налага да обърнете внимание и на таткото, на баткото (на каката)... Понякога партньорът ви се връща от работа спокоен, друг път – изнервен, уморен и избухлив. Обстановката се усложнява и от присъствието на по-голямото братче или сестриче. И то има нужда от вашата топлина и внимание. Ревността на първото дете е неоспорим феномен, който съпътства отглеждането на новия член на семейството и с който винаги трябва да се съобразявате.
Съсредоточаването на близките върху бебето най-често се приема мъчително от по-голямото дете. То е особено чувствително, когато бебето плаче, става център на внимание и обира ласките на мама и татко. Първото дете трудно понася, че е изместено от сърцето на близките – досега не е имало никакви съмнения, че е любимецът...
Имайте предвид, че най-труден е първият месец след раждането на бебето. Околните, а и вие се адаптирате в новата ситуация. Нужното време за това е поне докато то навърши три месеца. Не се отчайвайте!

Бебето е тиранин
Вярно е, че всички вкъщи са изнервени, когато плачът на малкия тиранин от креватчето не престава. Но това поведение е тест за мама и татко – добри родители ли са?! Отговорът ще е положителен, ако умеете да откликвате на потребностите на бебето и най-вече да го обграждате с обич и топлота.
Един изтъкнат психолог пише, че бебето има нужда от "любовно отношение". И тъкмо хармонията между вас и него ще създаде трайното привличане помежду ви. То изпробва способностите си Бебето ви изпраща своите сигнали (с плач, с усмивка, с ококорените си очички...) и ако имате рецептори за тях, по неговото изражение ще разчитате посланията му. Успехът в този "диалог" ще създава доверие между вас, което ще има значение за живота ви по-нататък. Не се ядосвайте на безутешния плач в края на деня! Не го приемайте като израз на лошия и капризен характер на детето. В този най-ранен период от живота си повече отвсякога то има нужда да го разбирате и да го обграждате с нежността си.

Как да му помогнете
Не оставяйте бебето да плаче дълго. Успокоявайте го, говорете му нежно, вземайте го на ръце, люлейте го, пейте му. В този период не се страхувайте, че пренебрегвате основни педагогически принципи. Най-важното е да въведете ритуали за успокоение и сближаване. Така ден след ден детето все по-ясно ще разбира, че мама няма да го изостави и ще е винаги до него, когато е в беда. И кризата на първия месец ще остане в спомените ви...

Още в Мнението на специалиста

Масажирайте бебето

Знам, че гимнастиката и масажът са много полезни за развитието на мускулите на бебето. Откога е най-добре да започна да ги правя, защото не искам… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo