16 Дек 2008

Главоболие след упойка

Оценете
(0 гласа)

Трудностите около раждането вече са зад гърба ви, но дните и нощите ви не са спокойни около грижите за новороденото. Чувствате се уморена, изнервена и... с непрестанно главоболие. Кои са причините и има ли изход? 
При 5–16% болката в главата може да се дължи на органични причини – хипертония, мигрена, прееклампсия и др. Тези заболявания изискват съответно лечение от специалист. Анемията в резултат на кръвозагуба при раждането също може да причини главоболие.
На някои жени по време на процеса е била поставена  спинална или епидурална упойка, което също може да причини т.нар. спинално главоболие.

Защо боли глава след упойката?
Това се дължи на умерената загуба на гръбначномозъчна течност, съпътстваща лумбалната пункция. Ако при епидуралната анестезия тя е нежелано усложнение, при спиналното обезболяване е част от манипулацията. Нормално гръбначномозъчната течност поддържа постоянно налягане в черепната кухина и в гръбначномозъчния канал. Пониженото налягане е причина за главоболие. Нужно е време, за да се възстанови нарушеното равновесие.

Възможно ли е изтичането на течност да спре?
Често повторната лумбална пункция изглежда неприемливо травмираща, но в 90% от случаите главоболието изчезва. Това е т.нар. “кръвна пломба”, при която се взема кръв от вената на родилката и се вкарва епидурално. След извършването на тази манипулация е нужен двучасов покой на легло.

Какви са оплакванията при спиналното главоболие?
Симптомите се появяват около 2 дни след обезболяването и продължават приблизително 3 дни. Понякога траят и до 18 дни и дори до месец. 50% от младите майки се възстановяват за 5 дни, а при 90% от по-тежките случаи са нужни 10 дни.
Жените страдат от главоболие, схващане на  мускулатурата на врата, болки в гърба, гадене. Главоболието се засилва при ставане и изчезва в легнало положение. Рязкото изправяне може да причини спад в налягането и колабиране. Почивката на легло е препоръчителна при 15% от родилките.

Как да си помогна?
 Уведомете навреме лекаря за вашите оплаквания.
 Най-малко 8 часа след началото на симптомите избягвайте да ставате от леглото.
 Поемайте достатъчно течности. Така се стимулира образуването на гръбначномозъчна течност и се намалява рязкото понижаване на налягането при изправяне на крака.
 Винаги когато искате да станете от леглото, извиквайте придружител, защото има опасност да колабирате.
 Вземането на обезболяващи и пиенето на кафе трябва да стават единствено по лекарско предписание.

Как ще ми помогне лекарят?
 Консултирайте се с невролог, за да се преценят неврологичните симптоми и да се проследят повторно по възможност от същия специалист.
 Назначават се допълнително течности и по венозен път.

Винаги ли лумбалната пункция е причина за главоболие?
Усложнението се среща при 5% от случаите. Днес епидуралното обезболяване се извършва с по-тънки игли, а при спиналното се ползват атравматични игли, чието приложение намалява честотата на главоболието до 0.01%.
След спиналната упойка състоянието ви задължително се следи не само в първите часове след раждането, но и в следващите дни. Това правило често се пренебрегва.
Излишно е да се притеснявате предварително, че след анестезията непременно ще получите главоболие. Ако е добро сътрудничеството ви с лекуващия лекар, имате всички шансове да избегнете страданието.

Д-р Блага Петрова
акушер-гинеколог

 

Още в Развитие

Знаеш ли нещо, което ние не знаем?

Новородените имат особен поглед – внимателен, любопитен, но и знаещ. Приличат почти на остарели всезнайковци. Още дистанцирани, но готови да се доверят. Животът в корема… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo