01 Сеп 2010

Грижи за раните след бебето

Оценете
(0 гласа)

Раждането е физиологичен процес и в много голям процент от случаите протича спонтанно. Често обаче в хода му по време на изгонването на плода се прибягва до малка акушерска оперативна намеса. Това е т.нар. епизиотомия. Прави се малък разрез на входа на влагалището, чрез който се разширява естественият отвор на родилния канал. Тази манипулация се налага поради различни причини:
 Плодът е по-голям.
 Има опасност от разкъсвания.
 Нужно е раждането да завърши инструментално (чрез форцепс или вакуум-екстрактор).
 Мекият родилен канал е нееластичен.
При несъвместимост между размерите на плода и на таза на раждащата, както и при други индикации може да се наложи родоразрешение чрез цезарово сечение. Преди да се прибегне до операцията, задължително се извършва дезинфекция на областта на операцията и на ръцете на оператора, за да се предотврати инфекция на раната в следродилния период.
От голямо значение за доброто заздравяване на раната са както правилното зашиване и адаптиране на тъканите, така и спазването на строга лична хигиена след раждането. Най-общо грижите преминават през два етапа. През първия сте още в родилния дом и сте под наблюдението на медицинския персонал.
Вторият етап започва след изписването и прибирането ви у дома.

След епизиотомия
Ако ви е направена епизиотомия, ще ви информират за броя на поставените конци, които на петия ден след раждането ще се свалят.
След зашиването на оперативната рана още на родилното легло в родилната зала ще ви се направи тоалет. След това раната се дезинфекцира с йодова тинктура и се третира с локален антибиотик под формата на спрей или пудра. Прави се стерилна превръзка.
Епизиотомията се извършва най-често от дясната страна,
затова в първите часове и дни след раждането добре е да лежите на гръб или наляво. В този период матката продължава да се контрахира. Тези контракции, които се стимулират и от кърменето, свиват матката до нормалните й размери. Чрез тях тя се освобождава от лохиите*. Лежането наляво, т.е. на противоположната страна на разреза, пречи на лохиите да замърсяват раната. Мястото на интервенцията трябва да се поддържа винаги чисто. След всяко ползване на тоалетната правете тоалет. В родилния дом това става последователно в определени часове, за да се предпази раната от инфекция. След тоалета се поставя стерилна превръзка. Добре е раната да се поддържа суха и по възможност да й се осигурява по-голям достъп на въздух. За предотвратяване на евентуална инфекция профилактично могат да се приложат антибиотици (под формата на спрей и пудра). Те обаче трябва да са предписани от лекар!
В първите пет дни след раждането, когато конците още не са свалени, добре е да сядате на противоположната страна на раната. Така ще избягвате болката, дърпането, натиска и напрежението върху епизиотомията и други неприятни усещания.
За нормалното протичане на възстановителния период пикочният мехур и ректумът трябва редовно да се изпразват. Затова на третия ден след раждането при липса на дефекация ще ви дадат очистителни. Чрез тях се улеснява изхождането, а така се намалява напрежението върху раната.
След изписването у дома задължително спазвайте строгата хигиена, поддържана в родилното отделение. Подходяща за седящи бани е отварата от смрадлика. Билката действа антисептично и профилактично срещу бактериална инфекция.

След секцио
Грижи за оперативната рана са нужни и когато раждането е станало чрез цезарово сечение. Още след приключването на интервенцията върху раната се поставя стерилна превръзка. Тя се сменя на втория, на петия и на седмия ден след раждането. При всяка смяна в определен ред се прави тоалет с дезинфекционни разтвори. Накрая раната се промива с йод и се покрива с нова стерилна превръзка. След свалянето на конците мястото може да не се покрива с превръзка.
Въпреки че раждането е станало чрез коремна операция, не пренебрегвайте тоалета и на половите органи. Правете го ежедневно, както се изисква и след нормално протекло раждане. Къпете се на течаща вода, избягвайте ваната.
Ако се появят зачервяване, болка, повишаване на телесната температура, подуване, бързо се консултирайте с вашата акушерка или с вашия акушер-гинеколог.

Невена Филипова
акушерка

* Следродилно течение от кухината на матката. В първите 2–3 дни лохиите са кървави, от 4–6-ия ден имат кафяво-черен цвят. В следващите дни стават все по-светли и по-оскъдни по количество. Изчезват към 4–6-ата седмица.

 

Още в Раждане

Д-р Бойко Димитров дава ценни съвети за женското здраве

Д-р Бойко Димитров е завършил е медицина през 1994 г. в МУ – София, специализирал в СБАЛАГ „Майчин дом”. Работил е в екипа на няколко… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo